Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нав. метод сем.ДПЗК 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Іі. Програма курсу

Тема 1. Конституційне право зарубіжних країн як галузь права, наука, навчальна дисципліна.

Поняття конституційного права зарубіжних країн, його провідна роль в системі права. Предмет і метод конституційного права зарубіжних країн.

Система конституційного права зарубіжних країн: конституційно- правові принципи, інститути і норми. Види конституційно-правових принципів державного права зарубіжних країн. Структура норми конституційного права зарубіжних країн.

Суб’єкти державного права зарубіжних країн. Об’єкти державного права зарубіжних країн. Зміст конституційно-правових відносин (суб’єктивні права та юридичні обов’язки). Конституційно-правова відповідальність. Поняття конституційно-правового делікту у конституційному праві зарубіжних країн.

Джерела конституційного права зарубіжних країн. Особливості розмежування джерел у романо-германській та англосаксонській правих системах.

Конституційне право зарубіжних країн як наука. Предмет і методи конституційного права зарубіжних країн як науки.

Конституційне право зарубіжних країн як навчальна дисципліна.

Тема 2. Основи теорії конституції.

Поняття конституції у конституційному праві зарубіжних країн. Суть і зміст конституції як джерела конституційного права зарубіжних країн. Конституція юридична та фактична. Матеріальна та формальна конституція.

Форма конституцій. Конституції писані, змішані та неписані. Структура конституцій: преамбула, основна частина, заключні, перехідні, додаткові положення, додатки.

Порядок прийняття, зміни і відміни конституцій. Гнучкі та жорсткі конституції. Способи інкорпорування поправок у текст конституції. Перегляд конституцій.

Класифікація конституцій. Підстави класифікації та види. Особливості конституцій.

Конституційний контроль (нагляд). Види конституційного контролю та їх особливості. Органи конституційного контролю. Американська та європейські моделі конституційного контролю.

Тема 3. Конституційно-правовий статус особи і громадянина.

Поняття правового статусу особи. Особливості регулювання правового статусу особи у різних правових системах зарубіжних країн.

Інститут громадянства у конституційному праві зарубіжних країн. Громадянство і підданство. Поняття: громадянин, іноземець, особа з численним громадянством, апатрид, біженці, переміщені особи. Способи набуття і припинення громадянства. Особливості статусу народжених і натуралізованих громадян.

Конституційний принцип рівноправності громадян, складові принципу.

Види конституційних прав особи. Соціальні права і свободи особи. Економічні права і свободи особи. Політичні права і свободи особи. Особисті права і свободи особи. Колективні права соціальних, національних та інших спільнот.

Конституційні обов’язки особи. Права та обов’язки громадян в умовах надзвичайного стану.

Гарантії конституційних прав і способи забезпечення конституційних обов’язків.

Тема 4. Основи конституційного ладу зарубіжних країн.

Поняття конституційного ладу зарубіжних країн. Особливості конституційного ладу зарубіжних країн.

Основні елементи конституційного ладу зарубіжних країн. Детермінанти конституційного ладу зарубіжних країн.