Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
209.01 Кб
Скачать

52,3 %. У структурі ВНП високорозвинутих країн виробництво товарів — ЗО %, виробництво послуг — 70 %.

Це свідчить, що в Україні треба реструктурувати продуктивні сили, щоб досягти адекватної потребам населення і виробництва структури додано вартості і ВВП загалом. Реструктуризація повинна забезпечити:

  • зростання обсягу виробництва товарів і послуг до 20 тис. грн. на душу населення за рік з перспективою у середньому до 50 тис. грн. і більше;

  • оптимізацію структури ВВП за галузями економіки і в про­порціях, які забезпечили б необхідну кількість товарів і по­слуг кінцевого споживчого і виробничого використання.

Практика свідчить, що можна виготовляти багато сировини і напівфабрикатної продукції, але це не забезпечуватиме належ­ного зростання добробуту людей. Реструктуризація повинна збільшити виробництво придатних до споживання продукції та послуг, що підвищуватиме рівень життя.

ВВП високорозвинутих країн створюється у належних пропор­ціях за галузями економіки. Його обсяг на душу населення забез­печує добробут суспільства, оскільки виробнича сфера і сфера послуг є збалансовані.

8.3.3. Виробництво доданої вартості на душу населення

Додана вартість на рівні регіону (ДВР) чи валовий внутрішній продукт (ВВП) на рівні країни є частиною вартості валового ви­пуску в регіоні (країні) за винятком вартості відшкодованого оборотного капіталу (матеріальних затрат). Тобто ДВР (ВВП) — це є заново створена вартість у сфері матеріального виробницт­ва та сфері послуг внаслідок функціонування усіх факторів ви­робництва: праці, землі, капіталу тощо.

Створена ДВР чи ВВП є реальним регіональним чи національ­ним багатством, результатом функціонування усіх елементів про­дуктивних сил, у тому й фінансової системи. Через структуру ДВР (ВВП) обґрунтовується відповідність продуктивних сил по­требам суспільства, регіону і держави. Сама величина ДВР (ВВП) не є критерієм добробуту людей: можна видобувати на душу населення багато залізної руди, виплавляти багато сталі, але мало виробляти взуття, побутової техніки тощо. Обсяг і структура ДВР (ВВП) повинні відповідати запитам людей і виробництва. Крім того, реальним ДВР (ВВП) є національне багатство — то-

вари, роботи і послуги. Чим більше створено реального ДВР (ВВП) на душу населення, тим більшим є національне багатство, тим вищий рівень життя нації.

Рівень доданої вартості і ВВП в Україні. Додану вартість ство­рюють на конкретному виробничому підприємстві. її розрахову­ють як різницю між випуском і проміжним споживанням сіВ = В - О.

ВВП отримують як суму валових доданих вартостей усіх під­приємств країни чи галузей економіки плюс податки на продук­цію за винятком субсидій на неї.

Важливим для будь-якого підприємства, регіону чи економіки загалом є співвідношення двох частин валового випуску: частки проміжного споживання і доданої вартості, які утворюють ВВП. Проміжне споживання забезпечує виробничий процес, а ВВП — задоволення потреб населення. Якщо обсяг і структура ВВП від­повідають потребам людей, то їхній рівень життя є задовільний. Якщо у валовому випуску переважає проміжне споживання, а обсяги валового випуску стосовно потреб невеликі, то ВВП не­значний, споживчому ринку дошкуляє дефіцит товарів і послуг, недостатніми є доходи тих, що працюють, і тих, що не працю­ють, рівень життя людей незадовільний.

Реальне співвідношення українського споживання і ВВП за даними 2000 — 2004 рр. можна відобразити рівнянням: ОМ = 0,68£,д, + 0,32^. Проміжне споживання і валова додана вартість співвідносять­ся у пропорції 6,8:3,2, що характеризує виробництво як мало­ефективне або неефективне, 3 10 одиниць випуску продукції май­же 7 - напівфабрикати і приблизно 3 одиниці — продукт кінцево­го споживання, тобто майже 3/4 продуктивних сил виробляють продукт для сфери виробництва і приблизно V, для споживчого ринку. Таку економічну систему називають затратною.

Затратний характер економіки зумовлює "проїдання" ВВП, що не дає змоги здійснювати капіталовкладення та реструктуриза­цію усіх продуктивних сил і, відповідно, ВВП. Відомо, що ВВП або сІ<2ц утворюють: оплата праці найманих працівників Т = сі()3ц, податки, за винятком субсидій, пов'язаних із виробництвом сі(2псц,

та валовий прибуток (змішаний дохід Псі(2ц). Реальне співвідно-

Розділ 8. Міжгалузеві господарські комплекси і регіональний продукт шення складових українського ВВП за даними 2000 — 2004рр. можна відобразити рівнянням:

сІОц - 0,45сІ(23ц + 0,2 сіОпсц + О,35Ш0ц. Вартісна структура українського ВВП свідчить, що майже його половина — це оплата праці найманих працівників, п'ята части­на - платежі підприємств та організацій до державного та місце­вих бюджетів, державних цільових та позабюджетних фондів у зв'язку з використанням ресурсів та одержанням дозволу на спе­цифічні види діяльності, а третина — валовий прибуток, який ви­користовують для розвитку виробництва і сфери послуг.

Виробництво ВВП на душу населення. Результатом функціо­нування праці та капіталу є не лише загальний обсяг і темпи ви­робництва національного продукту, а й кількість виробленого національного продукту, розподіленого на душу населення. Так оцінюють розвиток своїх економічних систем усі країни світу, і за цією методологією відстежує рівень їх розвитку і добробуту ООН. У країнах з ринковою економікою з цим показником пов'я­зують поняття "багатство людини" і "національне багатство" загалом. Такий методологічний підхід до оцінки чинників еконо­міки і національного багатства виправданий, бо він дає змогу належно вирішувати питання стимулювання виробництва і роз­поділу національного продукту. У розвинутих країнах вважають, що багатство нації вимірюється не наявними природними ресур­сами, кількістю підприємств, які є лише чинниками створення багатства, а вартістю створеного ВВП загалом і на душу насе­лення.

Величина ВВП (сіОц) може зростати за рахунок збільшення кількості вироблених товарів і послуг й?£>- Динаміка цих показ­ників характеризує загальний стан економіки, рівень використання продуктивних сил та виробництво сі()ц, тобто ВВП на душу на­селення. Якщо, наприклад, ціна ц зросте в п разів за незмінної кількості товарів і послуг то величина сІОц теж збільшиться в п разів. Та це не означає, що рівень задоволення потреб на душу насе­лення збільшиться у п разів, позаяк кількість вироблених товарів і послуг залишилася без змін. Це можна простежити з рівняння:

ац = сІОц / Н,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]