Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
re7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
209.01 Кб
Скачать

ка переробних чи промислових підприємств, торговельні, побу­тові, транспортні організації, школи, училища тощо. В адміністра­тивному центрі даної економічної території також зосереджені державні установи, зокрема міліція, суд, прокуратура, фінансові органи, управління освіти, соціального забезпечення і т. ін. Усі вони забезпечують економічну і соціальну діяльність населення, підприємств, установ і організацій на даній економічній території.

Ознаки моноадміністративного мікроекономічного району (один адміністративний район): ^спільність території; ^одно­рідність природи, господарства і культури; ^єдиний управлін­ський орган; о власний бюджет; ^спеціалізація і структура ви­робництва.

Ознаки поліадміністративного мікроекономічного району (два і більше адміністративних райони): >спільність території; ^га­лузева районотворча роль; > внутрігалузевий поділ праці; У на­явність промислово-транспортного центру і вузла; > соціально-економічне тяжіння території двох і більше районів до промис­

лово-транспортного центру і т. ін.

. Поліадміністративним мікроекономічним районам властиві просторові спільні риси розвитку і господарської спеціалізації, стабільні трудові та транспортні зв'язки, .перспективи розвитку, можливості задоволення суспільних потреб.

9.2. Мезоекономічнірайони України

В основі мезоекономічного районування є сформована тери­торіально-адміністративна мікроекономічна иістема, яка пред­ставлена економіками населених пунктів, адміністративних райо­нів у складі областей. Мезоекономічний район є масштабніший від мікроекономічного району і може об'єднувати одну, дві і більше адміністративних областей. Практично мезоекономічний район країни є моно- і поліадміністративною таксономічною оди­ницею, яка характеризує певні спільні особливості районоутво-рення. Його складовими компонентами є моноадміністративні територіально-економічні системи, у даному разі адміністративні

області, які у своєму складі мають моноадміністративні системи нижчого рівня організації: населені пункти, адміністративні райони. 300 ^^^^^^^^^^^^^^^

Розділ 9. Економіка України як єдність регіональних систем Мезоекономічна регіоналізація важлива з погляду виявлення рівнів економічного розвитку території країни, обгрунтування пріоритетів і пошуку засобів їх економічного зростання.

* Мез о економічне районування це обґрунтований поділ країни на райони, які поєднують суміжні територіально-адміністративні мікроекономічні системи за критеріями спільності території, характеру розселення, структури економіки.

У практиці мезоекономічного районування України вітчизняні ичені використовують два підходи щодо надання назви мезоеко-

помічному районові:

розміщення мезореґіоиу щодо сторін світу стосовно цент­ру території країни, наприклад, Центральний, Південний і т. д.

т> привласнення назви великого населеного пункту, який є райо-иоутворювальиим центром даної території і розвинувся до рівня агломерації чи мегаполісу, наприклад, Київський, Львівський тощо.

Основою мезоекономічного районування є територіально-ад­міністративна область. Це вищого від попереднього рівня тери­торіальна економічна система, оскільки вона охоплює 10 — 20 економік адміністративних районів. Адміністративним центром ( середнє, а здебільшого велике місто з населенням щонайменше 100 тис. осіб. Окремі обласні адміністративні центри мають чи­сельність населення понад 1 млн. осіб. Особливістю обласних центрів є те, що до них тяжіють економічно, міграційно населені пункти адміністративних районів і сіл. Далі це тяжіння може ся­гати 50 — 100 км і більше. Обласні центри сконцентровують у собі декілька десятків великих промислових підприємств більшості галузей економіки. Вони мають розвинуту мережу ви­робничої і соціальної інфраструктури. В них розміщені великі гуртові і роздрібні торговельні організації, заклади науки і вищої освіти, театри і музеї, спортивні установи, лікувальні заклади, суди та інші правоохоронні органи, фінансові установи, банки, страхові компанії, державні управлінські установи й органи об­

ласного самоврядування тощо.

1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]