Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

46 Вольові якості особистості, їх виховання та розвиток.

Перелік подібних вольових якостей дуже великий: мужність, наполегливість, рішучість, самостійність, самовладання та багато інших. Так, виріши-ність-це індивідуальну якість волі, пов'язане зі здатністю і умінням самостійно приймати відповідальні рішення і неухильно реалізовувати їх у діяльності. Прояв рішучості - це не завжди миттєве, але завжди своєчасне рішення, прийняте зі знанням справи, з урахуванням обставин. Самостійність волі передбачає при обліку думок інших людей, їх рад відому критичність по відношенню до цих думок і порад. Самостійність волі може бути протиставлена, з одного боку, впертості, а з іншого - сугестивності. Наслідком безволля є і упертість, що спонукає чинити всупереч доводів розуму і порад оточуючих. Наполегливість впертого людини носить нерозумний характер, вона не є свідомою організацією і саморегуляцією діяльності та поведінки. В умовах міжособистісної взаємодії самостійність волі виступає як якість особистості, найбільш повно виражається в колективістської самовизначення.

Оцінка вольового якості не може бути виражена однією лише шкалою "сила - слабкість". Істотне, якщо не вирішальне, значення має моральна вихованість волі. Характеристика проявів волі, моральна оцінка їх залежить від соціальної значимості мотивів, покладених в основу здійснення вольового акту. Людина, що володіє морально вихованої волею, це перш за все колективіст, що підкоряє свої індивідуальні прагнення волі і авторитету колективу, інтересам соціалістичного суспільства.

Прийоми самовиховання волі можуть бути дуже різноманітними, але всі вони включають дотримання наступних умов.

1. Починати виховання волі слід з набуття звички долати порівняно незначні труднощі. Систематично долаючи спочатку невеликі труднощі, а згодом і значні, людина тренує і загартовує свою волю. Необхідно кожне перешкоду розглядати як "Невзятую фортеця" і робити все можливе, щоб подолати його, "взяти" цю "фортеця". Люди, що володіють незламною волею, постійно привчали себе здійснювати вольові вчинки в повсякденному житті і тому виявилися в змозі зробити виключні подвиги в бойової і трудової діяльності. Слід нагадати підліткам, що Герої Радянського Союзу Зоя Космодем'янська, Олег Кошовий, Сергій Тюленін, Уляна Громова та багато інших до війни були звичайними школярами і що їх вольові якості склалися в умовах навчальної, трудової та громадської діяльності.

2. Подолання труднощів і перешкод здійснюється для досягнення певних цілей. Чим значніше мета, чим вище рівень вольових мотивів, тим більші труднощі здатний подолати чоловік. Важливо, щоб людина серед повсякденних справ ніколи не втрачав далекої перспективи, не втрачав з уваги кінцевих цілей діяльності. Тому необхідною умовою виховання волі є формування вищих мотивів діяльності - моральних принципів і переконань, що грунтуються на комуністичному світогляді. Особливо важливе значення набуває в зв'язку з цим виховання суспільних потреб, свідомості і почуття обов'язку.

3. Прийняте рішення повинно бути виконане. Кожного разу, коли рішення приймається, але виконання знову і знову відкладається, воля людини дезорганізується. Систематичне невиконання прийнятих рішень розмагнічує людську волю. Але, приймаючи рішення, необхідно враховувати як його доцільність, так і здійснимість. Будь-яке рішення, таким чином, треба всебічно обміркувати, але, вирішивши, виконувати.

4. У тому випадку, якщо людина поставила далеку мету, має далеку перспективу, дуже важливо бачити етапи досягнення цієї мети, намічати найближчі перспективи, дозволяти приватні задачі, у результаті яких будуть створені умови для досягнення кінцевої мети.

Говорячи про виховання волі, не слід забувати, що успішне виконання діяльності залежить не тільки від формування тих чи інших вольових якостей, а й від наявності відповідних навичок як умов реального виконання наміченого, досягнення поставлених цілей. Недостатньо тільки Таким чином, формування корисних навичок, і перш за все трудових навичок, виступає як одна з найважливіших умов успішного досягнення поставлених цілей.