Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
564.22 Кб
Скачать

43 Почуття, їх види, роль у духовному розвитку людини.

Переживання людини можуть виявлятися не тільки у вигляді емоцій і емоційних станів, а й у вигляді різноманітних почуттів. Почуття на відміну від емоцій мають не тільки більш складну структуру, а й характеризуються, як уже вказувалося, визначеним предметним змістом. Залежно від їх змісту почуття бувають: моральні чи етичні, інтелектуальні або пізнавальні й естетичні. У почуттях виявляється виборче ставлення людини до предметів і явищ навколишнього світу.

Моральні почуття

Це переживання людиною свого ставлення до людей і до самого себе в залежності від того чи відповідає чи не відповідає їх поведінка і власні вчинки тим моральним принципам і етичним нормам, які існують в суспільстві.

Моральні почуття мають дієвий характер. Вони проявляються не тільки в переживаннях, а й в діях і вчинках. Почуття любові, дружби, прихильності, подяки, солідарності та ін. спонукають людину здійснювати високоморальні вчинки по відношенню до інших людей. У почуттях обов'язку, відповідальності, честі, совісті, сорому, жалю та ін. проявляється переживання ставлення до своїх власних вчинків. Вони змушують людину виправити допущені помилки в своїй поведінці, вибачитися за скоєне і надалі не допускати їх повторення.

Інтелектуальні почуття

В інтелектуальних почуттях виявляється переживання свого ставлення до пізнавальної діяльності і до результатів розумових дій. Подив, цікавість, допитливість, зацікавленість, здивування, сумнів, упевненість, торжество – почуття, які спонукають людину вивчати навколишній світ, досліджувати таємниці природи і буття, пізнавати істину, відкривати нове, невідоме.

До інтелектуальних переживань відносять також почуття сатири, іронії та гумору.

Почуття сатири

Сатиричне почуття виникає у людини, коли вона помічає вади, недоліки в людях і в суспільному житті і нещадно викриває їх. Вищою формою сатиричного ставлення людини до дійсності є почуття сарказму, яке проявляється у формі неприкритої відрази до окремих людей і суспільних явищ.

Почуття іронії

Почуття іронії також як і сатири направлене на бичування недоліків, але іронічне зауваження має не такий злий характер, як в сатирі. Воно найчастіше виявляється у формі зневажливого ставлення до об'єкта.

Почуття гумору

Гумор – чудове почуття, властиве людині. Без гумору життя б здавалася, в деяких випадках, просто нестерпним. Гумор дає можливість людині знаходити навіть у важкі моменти життя щось таке, що може викликати усмішку, сміх крізь сльози і подолати почуття безвиході. Найчастіше почуття гумору прагнуть викликати у близької людини, коли вона відчуває будь-які труднощі в житті і знаходиться в депресивному стані. Так один з друзів відомого німецького поета Генріха Гейне, дізнавшись про те, що він уже тривалий час перебуває в поганому настрої, вирішив розсмішити його. Одного разу Гейне отримав поштою посилку у вигляді великого фанерного ящика. Коли він відкрив його, то там опинився інший ящик, а в ньому інша скринька, і т.д. Коли він нарешті дістався до найменшого ящика, то побачив у ньому записку, в якій було написано: «Дорогий Генріх! Я живий, здоровий і щасливий! Про що тобі радий повідомити. Твій друг (далі підпис)». Гейне це потішило, його настрій покращився і він послав у свою чергу посилку другові. Його друг, отримав посилку теж у вигляді великого важкого ящика, відкрив його і побачив у ньому величезний камінь, до якого була прикріплена записка: «Дорогий друже! Цей камінь звалився з мого серця, коли я дізнався, що ти живий, здоровий і щасливий. Твій Генріх».

Естетичні почуття

Естетичні почуття виникають у процесі сприйняття природи і творів мистецтва. Вони проявляються при сприйнятті прекрасного, піднесеного, трагічного і комічного. Коли ми бачимо щось красиве ми ним милуємося, захоплюємося, коли перед нами щось потворне, ми обурюємося.

Емоції і почуття мають вплив на особистість. Вони роблять людину духовно багатою і цікавою. Людина, здатна до емоційних переживань, може краще зрозуміти інших людей, відгукнутися на їхні почуття, проявити милосердя і чуйність.

Почуття дають можливість людині краще пізнати саму себе, усвідомити свої позитивні і негативні якості, викликати бажання подолати свої недоліки, допомагають утриматися від поганих вчинків.

Виховання почуттів починається з розвитку здатності управляти їх зовнішнім виразом. Вихована людина вміє стримувати свої почуття, здаватися незворушною і спокійною, хоча всередині неї вирує емоційна буря. Кожна особистість може сама позбутися від будь-якого небажаного почуття. Звичайно це досягається не шляхом самонаказування, а через непряме його усунення за допомогою аутогенного тренування.

Якщо відчуття ще не вкоренилося, то позбутися його можна шляхом самовідволікання, направивши свої думки і дії на предмети, що не мають нічого спільного з об'єктом, який викликає почуття.