Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Облік інших необоротних активів

Під іншими необоротними активами розуміють матеріальні активи, призначені для використання більше року (або операційного циклу, якщо він перевищує рік). А саме: бібліотечні фонди, малоцінні необоротні активи, природні ресурси, тимчасові не титульні споруди, предмети прокату, інвентарна тара тощо.             Бухгалтерський облік інших необоротних активів регламентується П(С)БО 7 «Основні засоби». Вони відображаються за первісною вартістю. Причому процес набуття таких активів та їх документальне оформлення аналогічне оприбуткуванню основних засобів.             Для відображення інших необоротних матеріальних активів Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, передбачено рахунок 11 «Інші необоротні матеріальні активи». На ньому обліковують та узагальнюють інформацію про наявність та рух інших необоротних матеріальних активів, які не відображено на рахунку 10 «Основні засоби».              За дебетом рахунку 11 відображають надходження придбаних, створених, безоплатно отриманих інших необоротних матеріальних активів на підприємство (за первісною вартістю); суму витрат, яку пов’язано з поліпшенням об’єкта (реконструкція, модернізація), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта; суму дооцінки вартості об’єкта необоротних матеріальних активів. За його кредитом відображають вибуття інших необоротних матеріальних активів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.              Вартість інших необоротних активів погашається нарахуванням амортизації методом, який визначається підприємством самостійно виходячи з очікуваного способу використання таких об’єктів і фіксується в наказі про облікову політику. Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися за вибором підприємства такими методами:                1) у першому місяці використання об’єкта в розмірі 50% його вартості, яка амортизується, та решта 50% — у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або                2) у першому місяці використання об’єкта в розмірі 100% його вартості.

  1. Синтетичний та аналітичний облік капітальних інвестицій.

Для обліку капітальних інвестицій призначено рахунок 15 “Капітальні інвестиції”. Він має субрахунки:

151 “Капітальне будівництво”

152 “Придбання (виготовлення) основних засобів”

153 “Придбання (виготовлення) інших необоротних активів”

154 “Придбання (створення) інших нематеріальних активів”

155 “Формування основного стада”

По дебіту рахунка 15 відображається збільшення витрат на придбання чи створення матеріальних і нематеріальних активів, за кредитом – виведення в експлуатацію чи створення матеріальних активів.

На субрахунку 151 відображаються витрати на будівництво, модернізацію і реконструкцію будівель і споруд, як господарським так і підрядним способом. Аналітичний облік ведеться по кожному об’єкту окремо. Після закінчення усіх будівельних робіт і складанням акту приймання-передачі основних засобів вартість будівельних робіт зараховується в склад основних засобів.

На субрахунку 152 ведеться облік витрат на при дбання і виготовлення основних засобів. Аналітичний облік ведеться по кожному об’єкту основних засобів. Після введення в експлуатацію витрати понесені підприємством включаються до вартості основних засобів.

Субрахунок 153 аналогічний субрахунку 152, але облік витрат ведеться по іншим необоротним матеріальним активам.

На субрахунку 154 ведеться облік витрат як на придбання матеріальних активів, так і створення їх у господарстві. Аналітичний облік ведеться по кожному нематеріальному активу окремо. Витрати, які накопичені на субрахунку 154 після введення в експлуатацію нематеріальних активів зараховується в склад нематеріальних активів.

На субрахунку 155 ведеться облік витрат тваринам, які використовуються на створення основного стада. Вартість тварин, які куплені у постачальників, відображаються по первинній вартості. Вартість тварин вирощених у власному господарстві на протязі року оцінюються по плановій собівартості одного центнера живої ваги відповідної групи тварин. В кінці року вона доводиться до фактичної.

Аналітичний облік витрат по капітальним інвестиціям ведеться у виробничому звіті 10.3а с.г., в якому для ведення обліку по кожному аналітичному рахунку відводиться окремий рядок, де вказується назва капітальних інвестицій. На основі первинних і накопичувальних документів в розрізі кореспондуючих рахунків накопичується обіг по дебіту.

У виробничому звіті дані накопичуються як за місяць так і спочатку понесення витрат. Після закінчення будівництва на основі актів приймання-передачі основних засобів відображається кредитова частина звіту і вартість інвестицій зараховується відповідну групу необоротних активів. На основі даних виробничого звіту 10.3а с.г. бухгалтер підраховує первинну вартість об’єкту. Вона рівна сумі витрат понесених підприємством с початку інвестицій.

Для синтетичного обліку капітальних інвестицій використовуються журнал-ордер 13 с.г., де для обліку капітальних інвестицій виділено окремий розділ, в якому відображається кредитові обороти по рахунку 15. Дані в журнал-ордер заносяться на основі первинних документів.

В аналітичних даних до рахунку 15 в журналі-ордері 13 наводиться по субрахунках залишок на початок місяця, оборот по дебіту і кредиту, сальдо на кінець місяця. Вони повинні співпадати з даними виробничого звіту 10.3а с.г. Сальдо на кінець місяця по рахунку 15 означає вартість незавершених капітальних інвестицій.

Бухгалтер повинен слідкувати за своєчасністю складення актів придбання-передачі основних засобів і зарахування їх вартості до відповідних необоротних активів.

Кореспонденція рахунків.

1. Нараховано амортизацію по основним засобам, нематеріальним активам, іншим необоротним матеріальним активам, які використовуються в капітальному будівництві. Д15 К13

  1. Використано виробничі запаси для капітальних інвестицій Д15 К20

  2. Переведено молодняк тварин в основне стадо Д15 К21

  3. Переведено МШП в експлуатацію на капітальне будівництво Д15 К22

  4. Списується вартість витрат понесених власними допоміжними виробництвами на капітальні інвестиції Д15 К23

  5. Товари переведені в основні засоби Д15 К28

  6. Відображається вартість відряджень пов’язаних з капітальними інвестиціями Д15 К37

  7. Витрати майбутніх періодів віднесені на капітальні інвестиції Д15 К39

  8. Надходження основних засобів, як внесок до статутного фонду підприємства, які потребують монтажу Д15 К46

  9. Надходження основних засобів, які потребують монтажу для цільового використання Д15 К48

  10. Надійшли основні засоби в фінансову оренду, які потребують монтажу Д15 К53

  11. Куплено основні засоби у постачальників Д 15 К63

  12. Нараховані збори, які включаються в первинну вартість Д15 К64

  13. Нараховані страхові платежі, які включаються в первинну вартість Д15 К65

  14. Нараховано заробітну плату робітникам, зайнятим в будівництві і виготовлені оборотних активів Д15 К66

  15. Введено в експлуатацію основні засоби Д10 К15

  16. Введено в експлуатацію інші необоротні матеріальні активи Д11 К15

  17. Введено в експлуатацію нематеріальні активи Д12 К15

  18. Списується вартість реалізованих незавершених капітальних інвестицій Д97 К15

  19. Списується вартість капітальних інвестицій, втрачених в результаті надзвичайних подій Д99 К15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]