Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать

11.6. Закладка та вирощування багаторічних насаджень

До багаторічних насаджень, що вирощуються сільськогоспо­дарськими підприємствами для отримання плодів та ягід нале­жать такі:

  • плодові насадження зерняткові (яблуня, груша, айва);

  • плодові насадження кісточкові (слива, вишня, абрикос, пе­рсик тощо);

  • плодові насадження горіхоплідні (грецький горіх, фундук, мигдаль, тощо);

  • ягідні насадження (суниця, полуниця, смородина, аґрус, чорноплідні горобина тощо);

  • цитрусові плантації (мандарини, апельсини, лимони);

  • плантації хмелю;

  • плантації чаю.

Всі витрати пов'язані з вирощуванням багаторічних наса­джень, починаючи з підготовки необхідної документації та підго­товки ґрунту до закладення і до періоду вступу їх у пору плодо­ношення у бухгалтерському обліку класифікуються як капітальні інвестиції.

Для обліку таких витрат призначений субрахунок 155 «Придбання (вирощування) довгострокових біологіч­них активів».

Для більш глибокої деталізації облікової інформації про капі­тальні інвестиції на закладення багаторічних насаджень за їх ви­дами (згідно господарського призначення), а в них за окремими об'єктами згідно із породно-сортовою структурою, доцільно від­кривати рахунки четвертого і п'ятого порядку.

Багаторічні насадження є основними засобами біологічного походження, невідривними від земельної ділянки, на якій вони посаджені.

Відповідно до П(С)БО ЗО «Біологічні активи» на стадії за­кладки та вирощування багаторічні насадження вважаються не­зрілими довгостроковими біологічними активами і до досягнення плодоносного віку оцінюються за сумою витрат, понесених на їх закладку та вирощування.

При цьому до витрат на вирощування згідно з П(С)БО 16 «Витрати» відносять:

  • прямі матеріальні витрати

  • прямі витрати на оплату праці

  • інші прямі витрати.

Аналітичний облік затрат по закладенню та доглядом за бага­торічними насадженнями, доцільно вести у виробничому звіті за кожним об'єктом (видом насаджень) за такими ж статтями ви­трат як і в рослинництві.

При цьому статті витрат можуть бути такими:

  • витрати на оплату праці: основна і додаткова заробітна плата працівників зайнятих в технологічному процесі виробниц­тва, в тому числі трактористів-машиністів;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • посадковий матеріал: вартість висаджених саджанців, по­садкового матеріалу;

  • пальне та мастильні матеріали — вартість ПММ викорис­таних на роботу тракторів при насадженні і догляду за багаторіч­ними насадженнями;

  • добрива — вартість використаних добрив;

  • засоби захисту рослин — вартість пестицидів, гербіцидів, інших хімічних та бактеріологічних засобів для боротьби з бур'я­нами, хворобами та шкідниками насаджень;

  • роботи і послуги — вартість послуг власних допоміжних виробництв та послуг сторонніх організацій;

  • витрати на утримання основних засобів — витрати на утримання будівель, споруд, технічних засобів в частині, що відноситься на закладення і вирощування багаторічних наса­джень;

— інші затрати — ті, що не ввійшли до попередніх статей. Всі ці витрати відображаються на підставі первинних докуме­ нтів, що використовуються в рослинництві.

Приймання багаторічних насаджень в експлуатацію оформля­ється такими Актами:

Акт на приймання багаторічних насаджень і передачу їх в експлуатацію (ф. 54.) Застосовується для оформлення закін­ чених робіт по закладці насаджень та при передачі насаджень в експлуатацію. Складається комісією, призначеною розпоряджен­ ням (наказом) керівника підприємства.

Оформлений акт після його затвердження керівником підпри­ємства передається у бухгалтерію та є підставою для оприбутку­вання насаджень у складі основних засобів;

-—Акт на приймання в експлуатацію захисних лісонаса­джень (ф. 54а). Застосовується для оформлення закінчених робіт по закладці захисних лісонасаджень та при передачі їх в експлуа­тацію. Складається комісією, призначеною розпорядженням (на­казом) керівника підприємства, передається у бухгалтерію та є підставою для оприбуткування захисних лісонасаджень у склад основних засобів.

Закладення молодих багаторічних насаджень здійснюється за рахунок власних коштів підприємств з наступним відшкодуван­ням за рахунок цільового фінансування з Державного бюджету відповідно до діючого законодавства.

Порядок відображення витрат із закладення багаторічних на­саджень (незрілих довгострокових біологічних активів) приведе­ний в таблиці 11.5.

Отже, на кожну звітну дату в балансі будуть відображені не­зрілі довгострокові біологічні активи на суму витрат на їх ство­рення.

Витрати з догляду за створеним довгостроковим біологічним активом (плодоносним садом) обліковуються як витрати основ­ної діяльності відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Кошти, які підприємства отримують з Державного бюдже­ту відображають записом по дебету рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» та кредиту 481 «Фінансу­вання на закладення та вирощування багаторічних наса­джень», які одночасно відносять як доходи майбутніх пері­одів записом: Дебет 481 «Фінансування на закладення та вирощування багаторічних насаджень» — Кредит 691 «До­ходи майбутніх періодів за рахунок коштів бюджетного фінансування».

Механізм відшкодування витрат встановлено наказом Мі­ністерства аграрної політики від 16.05.2005 року № 383 «Про затвердження нормативів на компенсацію витрат по закладенню молодих багаторічних насаджень». Відповідно до нього для отримання фінансової підтримки одержува­чі коштів подають до 1 грудня такі документи: заяву, акт про фактичний обсяг виконаних робіт, проєктно-кошторисну до­кументацію, відомості про витрати на виконання робіт, кош­ториси, акти інвентаризації, технологічні карти для виконан­ня робіт у виноградарстві, садівництві та хмелярстві До регіональних комісій, що створені саме з цією метою. Всі форми документів встановлені вищевказаним наказом № 383.

Таблиця 11.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]