Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Первинний облік продукції тваринництва

Специфічними об'єктами обліку в сільському господарстві є тварини. Вони є живими організмами, що ростуть, розмножують­ся (дають приплід) і дають продукцію (молоко, яйця, приріст жи­вої маси), тобто, є біологічними активами.

Біологічний актив — це рослина або тварина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити економічні вигоди в інший спосіб.

В залежності від виду тварин, мети їх утримання та технології вирощування вони можуть утримуватись короткий час (до 1 ро­ку) або ж тривалий час (більше 1 року), тому їх поділяють на по­точні та довгострокові біологічні активи.

Відповідно до П(С)БО ЗО «Біологічні активи», поточними вважаються біологічні активи, здатні давати сільськогосподар­ську продукцію та / або додаткові біологічні активи, приносити в іншій спосіб економічні вигоди протягом періоду, що не переви­щує 12 місяців, а також тварини на вирощувані й відгодівлі.

До складу поточних біологічних активів (ПБА) в тваринни­цтві відноситься молодняк тварин і тварини на відгодівлі, які си­стематично дають сільськогосподарську продукцію у вигляді приросту живої маси, гною у період, що не перевищує 12 місяців. Це телята, лошата, поросята, ягнята, звірі, кролі, птиця, тварини на вирощуванні та відгодівлі.

Біологічні активи можуть бути отримані з різних джерел: при­плід, придбання, внески засновників до статутного капіталу, без­оплатно отримані та інше. У всіх випадках оформляються відпо­відні первинні документи, що в свою чергу служать підставою для цілей оперативного, бухгалтерського та зоотехнічного обліку.

При одержані приплоду телят, поросят, ягнят (крім каракуль­ських), лошат, нових сімей бджіл тощо завідуючий фермою, зоо­технік чи бригадир складають у двох примірниках «Акт на оприбуткування приплоду тварин» (ф. № 95). Один примірник служить для записів в «Книгу обліку руху тварин і птиці» (ф. 34), ведення зоотехнічного обліку та нарахування заробіт­ної плати працівникам ферми. Інший — на наступний день пере­дається в бухгалтерію для оперативного обліку.

Записи в акті здійснюють індивідуально по кожній голові приплоду великої рогатої худоби і коней, по всіх інших твари­нах — в цілому з зазначенням статі.

В каракульському вівчарстві дані про хід окоту по кожній отарі за минулу добу бригадир (обліковець) записує в «Акт про хід окоту овець».

В спеціалізованих птахівничих господарствах і птахофабриках для приймання одержаних (виведених) пташенят застосовують «Акт виводу та сортування добового молодняку птиці» (ф. 106). Його складає начальник цеху інкубації або зоотехнік в день виводу пташенят. В цьому акті зазначають відсоток вихо­ду та якості виведених пташенят з кожної партії закладених яєць.

Начальник цеху інкубації на підставі відповідних документів складає і подає в бухгалтерію «Звіт про процеси інкубації» (ф. 105). Звіт підписують начальник цеху і оператор та затвер­джує керівник підприємства.

Відпуск пташенят з цеху інкубації в цех вирощування здійс­нюють за «Накладними (внутрішньогосподарського призна­чення) (ф. № 87). На кожну партію птиці, направлену в забійний цех, виписується окрема накладна.

На одержаний приплід звірів та кролів складають «Накопи­чувальний акт на оприбуткування приплоду звірів» (ф. № 96). Накопичувальний акт складає завідуючий фермою, зоотехнік або бригадир в момент розкриття гнізд. Накопичувальні акти пода­ють в бухгалтерію разом зі «Звітом про рух худоби і птиці на

Поточні біологічні активи, придбані в інших підприємствах,' оприбутковуються на підставі товарно-транспортних накладних і рахунків-фактур; при придбанні племінних тварин заповнюється також «Племінне свідоцтво».

Приймання худоби від населення (відповідно договору) з ме­тою постановки її на дорощування і відгодівлю проводить комі­сія в складі керівника підрозділу, завідуючого фермою, зоотехні­ка, ветеринарного працівника та особи, якій будуть передані тварини для подальшого вирощування чи відгодівлі.

Зоотехнічний і ветеринарний персонал оглядає в присутно­сті особи, яка здає тварин, кожну тварину, визначає її вгодова­ність та живу масу і складає в двох примірниках «Акт на ку­півлю тварин в населення» (ф. 956), який затверджує керівник сільськогосподарського підприємства. Один примір­ник акту вручається особі, яка здала тварин. В бухгалтерії під­приємства бухгалтер перевіряє правильність розрахунку вар­тості куплених тварин в «Акті на купівлю тварин в населення», виписує касовий ордер і передає його разом з актом в касу для оплати.

На приймання сільськогосподарськими підприємствами худо­би, кролів та інших тварин від населення для подальшого прода­жу і доставки їх на приймальні пункти складається «Приймаль­но-розрахункова відомість на худобу і птицю, що прийняті сільськогосподарським підприємством від населення для по­дальшої здачі державі» (ф. № 95а).

Відомість складається в двох примірниках, де зазначають прі­звище, ім'я та по батькові здавальника і кількість голів прийнятої худоби, їх вгодованість та живу масу. При здаванні прийнятої від населення худоби сільськогосподарське підприємство подає м'ясопереробному підприємству два примірника відомості. Після заповнення заготівельною організацією показників про живу ма­су і вгодованість тварин та суму, що належить здавальнику, один примірник відомості залишається в заготівельній організації, а другий повертається сільськогосподарському підприємству для розрахунків зі здавальниками худоби.

При безоплатному отриманні поточних біологічних активів зі сторони повинен оформлятися Договір безоплатної передачі та Акт приймання-передачі біологічних активів, що додається до договору. Крім того на переміщення тварин оформляється това­рно-транспортна накладна.

Якщо в акті приймання-передачі вартість активу не вказуєть­ся, підприємство, що отримує безоплатно поточні біологічні ак­тиви тваринництва, має визначитись із його справедливою варті­стю. Якщо на підприємстві є подібні біологічні активи і Комісією приймалося рішення про їх справедливу вартість на певний пері­од, то безоплатно отриманий актив можна оприбуткувати вихо­дячи із даної вартості. Якщо ж подібних активів на підприємстві не було, то в цьому випадку необхідно, щоб Комісія провела ро­боту із визначення справедливої вартості даного активу та при­йняла відповідне рішення щодо оцінки безоплатно отриманого активу.

Надходження тварин як внесок до статутного капіталу, які відповідають критеріям визнання поточних біологічних ак­тивів, повинно бути оформлено Актом приймання-передачі з погодженням їх справедливої вартості. Крім того, на перемі­щення тварин від засновника до підприємства, що формує ста­тутний капітал оформляється товарно-транспортна нак­ладна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]