Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Облік тварин на фермах

Продукцією вирощування молодняку тварин, птиці та тварин на відгодівлі є приріст живої маси поголів'я, яке зважують, та приріст, що розраховується по поголів'ю, яке не зважують. Не визначають приріст живої маси і не до оцінюють доросле пого­лів'я птиці, кролів та бджіл.

Тварин зважують щомісяця, а також в момент переведення в наступну вікову групу, з ферми на ферму, від однієї особи до ін­шої, в основне стадо, вибракування з основного стада, падежу, забою тощо. Дані про масу тварин записують у відповідні доку­менти.

Результати зважування молодняку тварин та тварин на відго­дівлі, які залишилися в групі на кінець звітного періоду, відобра­жаються у «Відомості зважування тварин» (ф. 98), яка скла­дається зоотехніком чи завідуючим фермою, бригадиром при періодичних зважуваннях тварин.

Молодняк та відгодівельне поголів'я великої рогатої худоби і свиней підлягають обов'язковому зважуванню щомісяця.

Приріст живої маси молодняку овець визначається на підставі вибіркового зважування. Зоотехнік разом з завідуючим фермою чи бригадиром відбирає та зважує певну кількість голів (не біль­ше 5 %) кожної вікової групи (відбираються типові для кожної групи екземпляри).

Після цього визначається середня жива маса однієї зваже­ної голови (по кожній віковій групі) шляхом ділення загальної живої маси поголів'я, яке зважувалося, на кількість зважених тварин.

Потім середню масу однієї голови перемножують на зага­льну кількість голів даної вікової групи худоби і, таким чином, встановлюють живу масу тварин цієї групи на кінець звітного періоду.

У випадку, коли зважування неможливе або приводить до не­реальних результатів (нетелів, супоросних свиноматок і ярок на певній стадії вагітності), їх жива маса приймається за останнім зважуванням.

Приріст живої маси визначають на підставі «Розрахунку приросту живої маси (ф. 98а). Його складає зоотехнік (заві­дуючий фермою) чи бригадир щомісячно на підставі даних відо­мостей зважування тварин та документів на надходження та ви­буття худоби в цілому по фермі та за видами і обліковими групами та особами, за якими закріплені тварини.

При розрахунку кількості приросту маси до живої маси худо­би та птиці даної групи на кінець звітного періоду додається жи­ва маса худоби та птиці, що вибула з даної вікової групи на про­тязі звітного періоду (включаючи і загиблих тварин), а з одержаного підсумку віднімають масу худоби та птиці, яка на дійшла в дану вікову групу за відповідний звітний період, та жи­ву масу худоби та птиці, що була в групі на початок звітного пе­ріоду. Одержаний результат становитиме приріст живої маси тварин конкретної облікової групи, що знаходилась на вирощу­ванні чи відгодівлі на протязі звітного періоду у певної відпові­дальної особи.

Розрахунок визначення приросту живої маси разом зі звітом про рух худоби та птиці на фермі передається в бухгалтерію та є підставою для оприбуткування одержаного приросту та нараху­вання заробітної плати працівникам ферм.

  1. Облік поточних біологічних активів тваринництва в бухгалтерії підприємства

Для узагальнення інформації про наявність та рух поточних біологічних активів тваринництва призначено рахунок 21 «По­точні біологічні активи».

За дебетом рахунку 21 «Поточні біологічні активи» відо­бражається надходження (оприбуткування приплоду молодня­ку продуктивної й робочої худоби, вибракуваних з основного стада худоби для подальшої відгодівлі або реалізації без відго­дівлі) поточних біологічних активів; приріст живої маси моло­дняку тварин, за кредитом — вибуття поточних біологічних активів.

Для обліку поточних біологічних активів тваринництва до цього рахунку відкриваються наступні субрахунки:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]