Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Облік касових операцій

Надходження і видачу готівки касир відображає у касовій книзі. Кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу за кожним видом валюти. Аркуші касової кни­ги мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені відбит­ком печатки підприємства (юридичної особи). Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). Записи у касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний па­пір) чорнилом темного кольору. Перші примірники, що є нев вною частиною аркуша касової книги — «Вкладні аркуші ка­сової книги», залишаються в касовій книзі.

Другі примірники, що є відривною частиною аркуша касової книги «Звіт касира», є документом за яким касири звітують щодо руху грошей в касі. Перші і другі примірники мають однакові номери.

Записи в касовій книзі проводяться касиром за кожним прибу­тковим та видатковим касовими ордерами і видатковою відоміс­тю в день її надходження або видачі.

Щоденно в кінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на кінець дня, що є залиш­ком готівки на початок наступного дня і передає до бухгалтерії як звіт касира другі примірники аркуша касової книги з прибут­ковими і видатковими касовими ордерами під підпис бухгалтера у касовій книзі.

Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства призначений рахунок ЗО «Каса». Ра­хунок ЗО «Каса» має такі субрахунки:

  • 301 «Каса в національній валюті»;

  • 302 «Каса в іноземній валюті»;

  • 303 «Операційна каса в національній валюті»;

  • 304 «Операційна каса в іноземній валюті».

За дебетом рахунку ЗО «Каса» відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом — виплата грошових коштів із каси підприємства.

На підприємствах, де працюють операційні каси (продаж кви­тків, оплата послуг зв'язку, обмін валюти тощо) відкриваються субрахунки «Операційна каса в національній валюті» та «Опера­ційна каса в іноземній валюті».

Облік касових операцій ведеться в Журналі-ордері № 1 с.-г. та відомості. Записи до журналу-ордера та відомості здійснюються на підставі звітів касира, в яких проти кожної суми проставляють номер кореспондуючого рахунка. Кожному касовому звіту відво­диться окремий рядок. Таким чином, кількість рядків в Журналі-ордері № 1 с.-г. відповідає кількості касових звітів за даний місяць.

По закінчені місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунку ЗО «Каса» і звіряють з оборотами кореспондуючих з ними рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах та відомостях.

Після цього кредитові обороти по касі за місяць із Журнала-ордера № 1 с.-г. переносять в Головну книгу. Обороти за дебетомрахунку 30 «Каса» в Головну книгу будуть занесені при розносці інших журналів-ордерів (№ 2, 3, 4, 7, 8, 11 та інших) з кредиту відповідних рахунків.

Залишок грошових коштів на кінець місяця, що вказаний у ві­домості до Журналу-ордера № 1 с.-г., повинен відповідати зали­шку останнього в даному місяці касовому звіту касира і даним Головної книги

Таблиця 2.1

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ОБЛІКУ РУХУ ГРОШОВИХ КОШТІВ В КАСІ

№ з/п

Зміст господарської' операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Оприбуткована готівка в касу з поточного рахунку

301

311

2

Надійшла в касу виручка за реалізовану продукцію, виконані роботи, надані послуги

301

361,377,70

3

Повернуті невикористані підзвітні суми

301

372

4

Надходження грошових коштів від матері­ально відповідальних осіб за відшкодуван­ня підприємству завданих збитків у резуль­таті нестач, втрат від псування цінностей

301

375

5

Надходження грошових коштів від заснов­ників як внесок до статутного капіталу

301

46

6

Надходження грошових коштів від пере­продажу викуплених акцій власної емісії

301

45

7

Надходження грошових коштів за відшко­дування підприємству раніше списаних ак­тивів

301

716

8

Оприбутковані лишки готівки виявлені під час інвентаризації

301

719

9

Внесено готівку на поточний рахунок в ба­нку

311

301

10

Видана готівка в підзвіт та на витрати на відрядження

372

301

11

Оплачені готівкою викуплені акції власної емісії

45

301

12

Виплачена заробітна плата робітникам під­приємства

661

301

13

Виявлена нестача готівки в касі під час ін­вентаризації

947

301

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]