Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Оцінка основних засобів

В бухгалтерському обліку основних засобів розрізняють пер­вісну, справедливу, переоцінену, залишкову та ліквідаційну вар­тість.

Первісна вартість — це історична (фактична) собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених для придбання (створення) необоротних активів. За первісною варті­стю основні засоби беруться на облік. Склад витрат, що включа­ються до первісної вартості визначені в П(С)БО 7 «Основні засо­би» та приводяться нижче.

Справедлива вартість — це сума, за якою може бути здійс­нений обмін активу, або оплата зобов'язання в результаті опера­ції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами. Як правило, це договірна вартість, що орієнтована на ринкову ва ртість. Справедлива вартість основних засобів визначається при отриманні основних засобів як внесків до статутного капіталу, при реалізації, при оприбуткуванні надлишків, при дооцінці.

Переоцінена вартість — вартість необоротних активів після їх переоцінки.

Ліквідаційна вартість — це сума коштів або вартість інших активів, яку підприємство очікує отримати від реалізації (лікві­дації) необоротних активів після закінчення строку їх корисного використання (експлуатації) за вирахуванням витрат пов'язаних з продажем (ліквідацією).

Залишкова вартість — це різниця між первісною вартістю та сумою зносу даного об'єкта.

Об'єкти зараховуються на баланс та відображаються в обліку за первісною вартістю.

Первісна вартість об'єкта основних засобів відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

  • реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються в зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;

  • суми ввізного мита;

  • суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створен­ням) основних засобів (якщо вони'не відшкодовуються підпри­ємству);

  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;

  • витрати на транспортування, установку, монтаж, налаго­дження основних засобів;

  • інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основ­них засобів до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Не включаються до первісної вартості основних засобів ви­трати на сплату відсотків за користування кредитом, якщо ці ос­новні засоби придбані (створені) повністю або частково за раху­нок позикового капіталу.

Первісна вартість об'єктів основних засобів, зобов'язання за які визначені загальною сумою, визначається розподілом цієї су­ми пропорційно до справедливої вартості окремого об'єкта осно­вних засобів.

Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуван­ням перелічених вище витрат.

Первісною вартістю основних засобів, що внесені до статут­ного капіталу підприємства, визнається погоджена засновника­ми (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з ураху­ванням вищевказаних витрат.

Так, наприклад, якщо об'єкт основних засобів отримується бе­зоплатно чи як внесок до статутного капіталу, то його первісна вартість буде складатись з справедливої вартості самого об'єкта та витрат на транспортування, налагодження, установку, суми сплаченого мита, зборів та інших платежів і витрат, що пов'язані з отриманням такого об'єкта, як це передбачено П(С)БО 7 «Ос­новні засоби».

Первісна вартість об'єктів, переведених до основних засобів з оборотних активів, товарів, готової продукції тощо дорівнює її собівартості, яка визначається згідно з положеннями (стандарта­ми) бухгалтерського обліку 9 «Запаси» та 16 «Витрати».

В господарській практиці обмінні операції можуть здійснюва­тись подібними і неподібними активами.

Первісна вартість об'єкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переда­ного об'єкта основних засобів. Якщо залишкова вартість переда­ного об'єкта перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю об'єкта основних засобів, отриманого в обмін на подіб­ний об'єкт, є справедлива вартість переданого об'єкта з вклю­ченням різниці до витрат іншої діяльності звітного періоду.

В даному випадку дотримується принцип обачності: не зави­щувати вартість активів. Тому отримані основні засоби за даною операцією оцінюються за нижчою оцінкою: залишковою вартіс­тю об'єкта чи його справедливою вартістю.

Первісна вартість об'єкта основних засобів, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта основних засобів, збі­льшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) під час обміну.

Обмін неподібними активами призводить до інших підходів до оцінки отриманих в результаті такого обміну об'єктів. При обміні неподібними об'єктами первісна вартість отриманого об'єк­та буде становити його договірну вартість, тобто справедливу ва­ртість переданого об'єкта, збільшену (зменшену) на суму отри­маних (переданих) грошей чи інших активів.

На підставі п. 16 П(С)БО 7 «Основні засоби» підприємство переоцінює об'єкт основних засобів, якщо його залишкова вар­тість суттєво відрізняється від справедливої вартості на дату ба лансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на ту саму да­ту здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт. Переоцінена вартість об'єкта буде його первісною вартістю.

Первісна вартість основних засобів збільшується на суму ви­трат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифі­кація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призво­дить до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основ­них засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

Витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта в робо­чому стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до скла­ду витрат. Тобто, витрати на ремонти, які підприємство здійснює для підтримки такого об'єкту в робочому стані не збільшують вартість основних засобів, а включаються у склад поточних ви­трат відповідного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]