Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпориФІОБ І держ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
907.26 Кб
Скачать
  1. Облік амортизації (зносу) необоротних активів

Рахунок 13 "Знос необоротних активів" призначено для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та індексацію зносу (накопиченої амортизації) необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації.

За кредитом рахунку 13 "Знос необоротних матеріальних активів" відображається нарахування амортизації та індексації зносу (накопиченої амортизації) необоротних активів, за дебетом - зменшення суми зносу (накопиченої амортизації).

Аналітичний облік зносу (накопиченої амортизації) необоротних активів ведеться відповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів та нематеріальних активів.

Рахунок 13 "Знос (амортизація) необоротних активів" має такі субрахунки:

131

Знос основних засобів

132

Знос інших необоротних матеріальних активів

133

Накопичена амортизація нематеріальних активів

134

Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів

135

Знос інвестиційної нерухомості

Аналітичний облік основних засобів ведеться щодо кожного об'єкту окремо. Другим етапом кругообігу господарських засобів виступає процес виробництва, який характеризується взаємодією засобів праці, предметів праці та трудових ресурсів.

У процесі виробництва як основні засоби, так і нематеріальні активи втрачають свою вартість і у вигляді амортизаційних відраху-вань переносять її на створювані на підприємстві продукцію, роботи, послуги, а також окремою статтею входять до складу адміністратив-них та інших витрат.

Порядок нарахування і використання амортизаційних відраху-вань основних засобів і нематеріальних активів визначено як подат-ковим законодавством, так і П(С)БО ¹7 “Основні засоби” та П(С)БО ¹8 “Нематеріальні активи”.

Амортизацiя — систематичний розподiл вартостi, яка аморти-зується, необоротних активiв протягом строку їх корисного викорис-тання (експлуатацiї).

Знос необоротних активiв — сума амортизацiї об’єкта необо-ротних активiв з початку їх корисного використання.

Амортизація Положенням (стандартом) 7 “Основні засоби”

основних визначено, що об’єктом амортизації є основні

засобів засоби (крім землі).

Нарахування амортизацiї здiйснюється протя-гом строку корисного використання (експлуатацiї) об’єкта, який встановлюється пiдприємством при визнаннi цього об’єкта активом (при зарахуваннi на баланс), i призупиняється на перiод його рекон-струкцiї, модернiзацiї, добудови, дообладнання та консервацiї.

При визначеннi строку корисного використання (експлуатацiї) слiд ураховувати:

– очiкуване використання об’єкта пiдприємством з урахуван-ням його потужностi або продуктивностi; – фiзичний та моральний знос, що передбачається; – правовi або iншi обмеження щодо строкiв використання об’єкта та iншi фактори.

Строк корисного використання (експлуатацiї) об’єкта основ-них засобiв переглядається в разi змiни очiкуваних економiчних ви-год вiд його використання.

Амортизацiя об’єкта основних засобiв нараховується, виходя-чи з нового строку корисного використання, починаючи з мiсяця, на-ступного за мiсяцем змiни строку корисного використання.

Згідно із П(С)БО 7 амортизація основних засобів (крім інших необоротних матеріальних активів) нараховується із застосуванням таких методів:

1) прямолінійного;

2) зменшення залишкової вартості;

3) прискореного зменшення залишкової вартості;

4) кумулятивного;

5) виробничого.

Треба зауважити, що підприємство може застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені по-датковим законодавством. Отже, шостим методом нарахування амортизації є податковий.

Нарахування амортизацiї проводиться щомiсячно. Пiдпри-ємства з сезонним характером виробництва рiчну суму амортизацiї нараховують протягом перiоду роботи пiдприємства у звiтному роцi.

Мiсячна сума амортизацiї при застосуваннi методiв зменшення залишкової вартостi, прискореного зменшення залишкової вартостi, прямолiнiйного та кумулятивного визначається дiленням рiчної суми амортизацiї на 12.

Нарахування амортизацiї починається з мiсяця, наступного за мiсяцем, у якому об’єкт основних засобiв став придатним для корис-ного використання.

Нарахування амортизацiї припиняється, починаючи з мiсяця, наступного за мiсяцем вибуття об’єкта основних засобiв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]