Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

18. Особливості страхування врожаю і тварин в сільськогосподарських п-вах

 Рослинництво найбільш з усіх галузей сільськогосподарського виробництва піддається впливу несприятливих природно-кліматичних умов.

Основними страховими ризиками у сільськогосподарському страхуванні є збитки, які можуть виникнути внаслідок пошкодження або загибелі врожаю сільськогосподарських культур в результаті вимерзання, граду, зливи, бурі, урагану, повені, пожежі.

Страхова сума у сільськогосподарському страхуванні встановлюється за кожним окремим видом майна згідно із договірною сумою, яка не повинна перевищувати дійсної вартості майна з врахуванням франшизи.

Відповідальність страховика встановлюється у розмірі певного відсотку (на практиці – від 50 до 90%), а решту становить фактична примусова франшиза для сільськогосподарського підприємства.

Страхові премії обчислюються по кожній культурі шляхом множення вартості врожаю зі всієї площі посіву на тарифну ставку.

Страхові платежі мають бути сплачені в повному обсязі або в розмірі не менше як 25% річної суми зі страхування сільськогосподарських культур.

Страхові тарифи мають відповідати агрокліматичиим зонам України.

Принциповою особливістю страхування сільськогосподарсь­ких тварин є відшкодування збитків лише у випадку загибелі тварини.

Як правило страхування проводиться не у повній вартості тварин, що примушує власника бути більше зацікавленим у збереженні поголів'я.

Тварини приймаються на страхування за договірною сумою, але не вищою за дійсну вартість. Стосовно тварин і зазначених матеріальних цінностей також може передбачатися франшиза. На основі різниці у величині страхової відповідальності всю сукупність застрахованих тварин поділяють на три групи:

  • продуктивна худоба;

  • молодняк;

  • племінні і високоцінні тварини.

Продуктивна худоба складає основну групу і вважається застра­хованою на випадок загибелі внаслідок стихійного лиха, інфекційних хвороб, пожежі і дії електричного струму.

Молодняк тварин потребує особливого догляду і може бути за­страхований лише від стихійних лих, пожеж та електричного струму.

Тварини страхуються за двома варіантами:

  • страхування від хвороби, пожежі, урагану, електроструму, замерзання, укусу змій, отруйних комах, травм, викрадення;

  • всі ризики, що є в першому варіанті, плюс напад диких звірів та вимушений забій.

Договір вступає в силу після сплати страхувальником страхової премії повністю або частково, не менше 50% відповідної суми, але не пізніше 30 днів після його підписання.

Договір набуває чинності:

  • у разі внесення платежу готівкою з наступного дня після його сплати;

  • у разі безготівкового розрахунку з дня надходження страхового платежу на рахунок страховика.

19. Поняття та зміст договору страхування

Договір страхування це письмова угода між страховиком і страхувальником, згідно з якою страховик бере на себе зобов'язання у разі настання страхового випадку виплатити страхову суму або відшкодувати завданий збиток в межах страхової суми страхувальнику чи іншій особі, визначеній страхувальником, або на користь якої укладено договір страхування, а страхувальник зо­бов’язується сплачувати страхові платежі у визначені терміни та ви­копувати інші умови договору.

Основними елементами договору страхування є:

  • об’єкт страхування; використання системи страхування; страхова сума; страховий тариф за узгодженням сторін; розмір страхової премії; термін страхування; порядок змін та припинення дії договору страхування; права, обов’язки та відповідальність сторін договору.

При складанні договору страхування страховикам необхідно ке­руватися положеннями Закону України «Про страхування», де чітко визначені:

  • дефініції договору страхування;

  • необхідні реквізити та обов'язкова інформація;

  • обов'язки страховика;

  • обов'язки страхувальника;

  • порядок виплати страхових сум;

  • умови відмови у виплаті страховиком від шкодувань тощо. Особливість договорів страхування полягає в тому, що вони фор­мально є двосторонніми, а в силу їх умов – по суті, тристоронніми і навіть в окремих випадках, багатосторонніми.

Факт укладення договору страхування посвідчується страховим свідоцтвом (полісом, сертифікатом). Договір страхування набуває чинності з моменту внесення першого платежу, якщо інше не передбачене договором. Умови полісу визначають відносини між сторонами, тому вони обов’язково містять права і обов’язки страховика та страхувальника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]