Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

26. Суть, класифікація та варіанти страхування життя

Страхування життя є однією з підгалузей страхування, яке проводиться з метою організації страхового захисту окремих громадян та членів їхніх родин.

Зазначена підгалузь страхування характеризується нагромадженням страхових сум протягом дії договору страхування на відміну від інших підгалузей особистого страхування.

Страхування життя – підгалузь особистого страхування, в якій об’єктом страхових відносин виступають майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані із життям та здоров’ям застрахованого.

Воно здійснюється на підставі добровільно укладеного договору між страховиком і страхувальником.

Отже, страхування життя передбачає одноразову або розстрочену виплату страхової суми, якщо настане одна з таких подій:

  • дожиття застрахованого до закінчення терміну дії договору страхування;

  • смерть застрахованого з будь-якої причини в період дії договору страхування;

  • досягнення застрахованим певного віку.

В класичному вигляді договори страхування життя не передбача­ють часткових виплат страхової суми. Поліс зі страхування життя передбачає, крім виплат повної страхової суми за фактом дожиття або смерті, виплату частки страхової суми за фактом тимчасової або постійної втрати працездатності.

Якщо при настанні страхового випадку передбачено регулярні послідовні довічні страхові виплати, то у договорі страхування потрібно обов'язково передбачити ризик смерті застрахованої особи протягом періоду між початком дії договору страхування та першою страховою виплатою з числа довічних страхових виплат.

Найбільш поширені ті види страхування життя, які мають зберігальну функцію: змішане страхування, страхування дітей, страхування до одруження, страхування додаткових пенсій.

27. Страхова послуга як специфічний товар, особливості її реалізації

Вартість страхової послуги відображає витрати страхової компанії на надання страхової послуги певного виду. Виходячи із вартості встановлюється ціна на страхову послугу.

Слід звернути увагу на те, що фактори, якими визначається нижня і верхня межа ціни на страхову послугу , є тими ж самими, що і при визначенні цін на інші товари та послуги.

Однак страховик, на відміну від інших продавців, має змогу свідомо знижувати ціну, навіть використовувати демпінгові ціни. Це стає можливим у зв’язку з отриманням страховиком доходів від інвестиційної діяльності, здатних компенсувати втрати прибутку від застосування ним низьких цін на страхові послуги.

Купівля-продаж страхових послуг оформляється страховим до­говором, а підтвердженням цього акту є страхове свідоцтво, видане покупцеві (страхувальнику) продавцем (страховиком).

Страхові послуги здебільшого реалізуються у такий спосіб:

  • прямий продаж;

  • продаж за допомогою посередників.

Продаж за допомогою посередників відбувається:

- через агентів;

-через брокерів;

- через альтернативну мережу посередників банки, туристичні агенції тощо.

В Україні найбільшого поширення набула реалізація страхових про­дуктів через головних виконавців аквізиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]