Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

20. Можливості запровадження видів страхування технічних ризиків

Страхування технічних ризиків в Україні здійснюється як страхування майнових інтересів під час виконання будівельно-монтажних робіт і охоплює такі галузі страхування:

майнове страхування, яке поширюється на такі об’єкти страхування:

  • продукцію будівельно-монтажних та інших робіт, прямо пов’язаних з будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом;

  • продукцію пусконалагоджувальних робіт;

  • будівельні машини, а також засоби та обладнання для виконання монтажу;

  • обладнання будівельного майданчика;

  • будівлі та споруди, які реконструюються або капітально ремонтуються;

страхування відповідальності перед третіми особами.

У світовій практиці, коли йдеться про страхування технічних ризиків, розрізняють, як правило, види страхування, які надають покриття ризиків або виробника, або експлуатанта:

  • страхування будівельного підприємця від усіх ризиків (CAR);

  • страхування всіх монтажних ризиків (EAR);

  • страхування машин;

  • страхування електронних пристроїв.

Крім того даний вид страхування проводиться у формі страхування майнових інтересів власника або експлуатанта машин, обладнання, та, окремо, електронних пристроїв, як майнових одиниць від загальних ризиків на умовах, що використовуються при страхуванні майна, а також від специфічного ризику поломки машин, обладнання, електронних пристроїв та настання у зв`язку з пошкодженням, знищенням чи поломкою машин, обладнання чи електронних пристроїв відповідальності страхувальника (власника чи експлуатанта обладнання) перед третіми особами.

21. Права та обов’язки учасників страхового договору

Договір страхування є угодою двох або кількох осіб, яка спрямо­вана на встановлення, зміну або розірвання між ними правових зв'язків (прав і обов’язків).

При укладанні договору страхування завжди постає проблема вибору визначення частки передачі ризику страховику й оптимального співвідношення між розмірами страхової премії та страхового покриття. Окрім того, договірні зобов'язання в страхуванні мають важливу особливість, яка відрізняє їх від інших зобов'язань. Якщо звичайні договірні зобов’язання передбачають неодмінне виконання обов’язків обома сторонами, то при страхуванні одна сторона завжди здійснює страховий платіж, а інша – страховик – здійснює страхові виплати тільки за умови настання страхового випадку. А це, в свою чергу, викликає певні особливості у фінансовій та обліковій роботі страховика.

Для прийому перший раз об'єкта (життя та здоров’я, майна, від­повідальності) на страхування страховик або за його дорученням страховий посередник виконує такі дії:

  • самостійно або за допомогою аварійного комісара оглядає і дає оцінку відповідного ризику, який приймається на страхування. При цьому до уваги береться те, що на страхування приймаються лише такі ризики, які мають ознаки ймовірності та випадковості настання;

  • укладає із страхувальником договір страхування та/або видає йому страхове свідоцтво (страховий поліс, страховий сертифікат), нараховує і одержує належні страхові платежі;

  • формує і розміщує страхові резерви із урахуванням безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості;

  • при настанні страхового випадку складає страховий акт із зазначенням обставин і причин, визначає розмір збитків і суму страхового відшкодування (страхової виплати) у межах страхової суми, здійснює виплату належних сум, стягує в судовому порядку виплачене страхове відшкодування з винних осіб, вирішує питання про відмову у страховій виплаті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]