Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

20. Платники, об’єкт оподаткування та ставки акцизного зб.

АЗ - один з непрямих податків, т.к. він включ. в ціни товарів і сплачується покупцем. Його відносять до категорії специфічних акцизів, тобто стягнення провадиться за деференційованими за групами товарів ставками. Ціль введення АЗ – збільш. Доходи бюджету за рах. оподат-ня високорентаб. товарів непершої необхідності, які споживаються більш забезпеч. верствами населення. На відміну від ПДВ АЗ-ом оподатк-ся лише товари, без р. та п. Обєктом оподатк-ня АЗ є повна вартість товарів, тоді як ПДВ нарах. на її частину – додану вартість.

Платниками АЗ є всі СПД, які виробляють, імпортують, або подають підакцизні товари, придбані до 1 січня 1992 року, а також громадяни У. , іноземні громадяни та особи без громадянства, які ввозять (пересилають) підакцизні товари на митну територію У.

Обєктом опод-ня АЗ є повна вартість товарів.

Обєктом опод-ня АЗ для вітч. товарів є обороти з ркалізації підакц-х товарів, а також обороти з: 1) реалізації товарів для пром. переробки; 2) прердачі товарів усередмні п-ства для потреб власного спож-ня, а також своїм працівникам; 3) реалізації товарів без оплати їх вартості, а такод в обмін на інші т. р. п.; 4) передачі безоплатно або з частковою оплатою товарів іншим п-ствам, організ-м , фіз. ос.; 5) з реалізації продукції, виготовленої на давальницьких умовах (із сировини замовника)..

Обєктом опод-ня імпортних товарів є їх митна вартість з урах-м фактично сплачених сум мита або їх кількісні пок-ки у фіз. вимірі.

Існують 2 види ставок по АЗ: у фіксованому виразі на одиницю товарів в кількісному виразі; у відсотках до оборотів з реалізації товарів.

21. Порядок визначення суми аз, порядок і строки сплати.

Існують 2 види ставок по АЗ: у фіксованому виразі на одиницю товарів в кількісному виразі; у відсотках до оборотів з реалізації товарів.

Відповідно існують 2 різного порядку визначення суми АЗ. При цьому слід звернути увагу, що по вітч. підакц-х товарах порядок визачення АЗ дещо відрізн-ся від порядку визначення АЗ по імп. тов.

Для обчисл АЗ по вітч. тов.,ставки яких визначено у відсотках, необх. визначити оподатк-ий оборот, оскільки ставки АЗ застос. до опд-го обороту, який вже включ суму АЗ. Для визн. опод-го обороту застос формула:

, де

ОО-опод-ий оборот, що включає в себе суму АЗ;

С-собівартість виробництва; П- прибуток; А- ставка АЗ, %. По імпортних товарах, придбаних за іноз. вал., і ставки по яких визначено у %-х, ОО визнач. виходячі з митної вартості цих товарів з урах-м фактично сплачених сум мита. Для цього застос. формула: МВ+В, де МВ- митна вартість, М- мито.

Для визначення суми АЗ необх.:

, де

СА- сума АЗ.

АЗ з товарів, ставки по яких визн. в євро, обчисл-ся виходячи з нат. пок-ків відповідного товару в кількісному виразі. При цьому по вітч. товарах для визн-ня АЗ сума в євро перерах-ся в валюту У-ни за курсом НБУ на перший день місяця, в якому здійсн. відвантаження товарів, і залишається незмінною протягом місяця, а по товарах, що ввоз. в У-ну,  на день митного оформлення товарів або придбання марок АЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]