Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

61. Збір на обовязкове держ. Пенсійне страх-ня.

Значні суми коштів суб-ти госп-ня встан-й З, У-ни Про збір на обовязкове держ. пенсійне страх-ня  від 26 червня 1997 р. Платниками такого збору є:

*субєкти під-ої д-ті, незалежно від форм вл-ті, їх обєднання,бюджетні громадські установи й орг-ї, фіз. особи—суб-ти під-ої д-ті,що використ-ть працю найм. працівників;

*філії, відділення й ін. відособлені підрозділи платників збору, що не мають статусу юрид. особи та розміщенні на ін. терені;

*фіз.особи—суб-ти під-ої д-ті, які не викор-ть працю найм. працівників, адвокати, приватні нотаріуси;

*фіз. особи, що працюють за труд. договором (контрактом), виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-правовими договорами.

Єпевні особливості визн-ня обєкта опод-ня для обчисл-ня суми збору щодо окремих субєктів під-ої д-ті. Суб. під-ої д-ті—платники збору зобовязані зареєструватись в органах Пенсійного фонду У-ни.

62. Збір на обовязкове соціальне страх-ня.

Порядок цих відрахувань встан-й З У-ни від 26 липня 1997 р. Особливість:

він включає і збірна обовязк. соц. страх. на випадок безробіття. Склад платників збору на обовязк. соц. страх. і обєкт опод-ня такі самі,як і щодо обов. пенсійн. страх-ня. Для суб. під-ої д-ті—юр.і фіз. осіб, що викор-ть працю найм. прац-в, ставку збору передбачено в розм. 5.5% від обєкта опод-ня, визн-го З-ом. У складі загальрого нормативу 1.5% становить збір на обовязк. соц. страх. на випадок безробіття. Для підпр-в, установ, орг-й, де прац-ть інваліди збір встан-й роздільно: 1% від обєкта опод-ня щодо інвалідів, які прац-ть; 5.5% від обєкта опод-ня щодо ін. прац-в під-ва.

Із суми сукупного опод. доходу фіз. осіб, які прац-ть за труд. договором (контрактом), що виконують роботи (послуги) згідно з цивільно-трудовими договорами,збір нарах-ся у р-рі 0.5% тільки на обовязкове соц. страх. на випадок безробіття.

Збір на обовязкове соціальне страх-ня (в т. ч.,на обов. соц. страх. на виадок безробіття )перерах-ся до Держ. б-ту платниками збору одночосно з отриманням грошей в банку на оплату праці. Кошти від збору зарах-ся на окремі рах-ки Держ. б-ту і мають цільове признач. обовязкового соц. страх-ня.

Для фіз. осіб – суб. під-ої д-ті, які на викор-ють працю найм. працівників,збір визн-но у р-рі 0.5% від обєкта опод-ня тільки на обовязкове соц. страх. на випадок безробіття.

63. Збір на обовязкове соціальне страх-ня від нещасних випадків.

Фонд соц. страх-ня від нещасних випадків створ-ся для фін-ня витрат на :

*провед. профілакт. заходів, спрямов. на усунення шкідливих і небезпечних вир-чіх факт.,запобіг. нещасних вип. на вир-ві; проф. захворюванні ін. випадками загрози здоровю застрахованих,викликаних умовими праці.

*відновлення здоровя, працездатності потерпілих на вир-ві чи проф. захворювань,відшкод. моральної та матер. шкоди застрахованим і членам їх сімей.

Стр. внески дифер-ні по групах галузей залежно від класу проф. ризику вир-ва і становить від 0.84-13.8% для роботодавців до суми факт. витрат на оплату праці найм. працівників,яка підлягає опод-ню приб. податком.

Для бюдж. установ 0.2%. Добровільно застрах-ні фіз. особи сплач. внесок = 1 мін. зарплаті, якщо вона є інвалідом – до половини мін. зарплати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]