Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
344.06 Кб
Скачать

45. Загальна характеристика місцевих податків і зборів.

До складу місцевих податків і зборів включаються досить різнопланові надходження, серед яких можна виділити загально­державні податки, які повністю зараховуються до місцевих бюд­жетів, такі, як податок на промисел або податок з власників транспортних засобів, а також місцеві податки і збори. Як пра­вило, останні не мають суттєвого бюджетного значення і висту­пають доповненням до загальнодержавних податків і зборів. Особливістю цих податків є те, що місцеві органи влади мають більше повноважень щодо їх встановлення і стягнення, ніж по інших податках і обов'язкових платежах, хоча перелік цих подат­ків і максимальний розмір ставок регулюються на загальнодер­жавному рівні. Так, органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють порядок сплати місцевих податків і зборів, мають право вводити пільгові ставки, повністю скасовувати окремі міс­цеві податки і збори або звільняти від їх сплати окремі категорії платників, надавати відстрочки у сплаті цих платежів.

Більше 70% від загальної суми місцевих податків і зборів надходить від комунального податку, приблизно 13% — від готельного збору, біля 10% — від збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі, 2% — від курор­тного збору. Надходження по інших місцевих податках і зборах не перевищує 3%. Тому розглянемо порядок стягнення лише найвагоміших для бюджету податків і зборів.

41. Податок на промисел.

Метою введення цього податку в Україні було поповнення доходів місцевих бюджетів за рахунок оподаткування таких доходів фізичних осіб, які, як правило, не оподатковуються іншими видами податків, оскільки податковим адміністраціям важко проконтролювати їх отримання.

Платни­ками податку на промисел є виключно фізичні особи, незале­жно від громадянства та постійного місцепроживання, які не за­реєстровані як суб'єкти підприємництва і здійснюють несистема­тичний, не більш як 4 рази протягом календарного року, продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів.

Об 'єктом оподаткування є сумарна вартість товарів, які на­лежать до продалсу за ринковими цінами.

Якщо товари підлягають продажу протягом 3 календарних днів, ставка податку становить 10% їх вартості. При збільшенні терміну продажу до 7 днів ставка податку подвоюється. Сума по­датку на промисел не може бути меншою за розмір одного не­оподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Податок на промисел сплачується у вигляді придбання однора­зового патенту на торгівлю. У разі, коли продаж товарів здійснює­ться протягом календарного року більш як 4 рази, ці громадяни повинні зареєструватись як суб'єкти підприємницької діяльності.

42. Податок з власників транспортних засобів: платники та об'єкт оподаткування.

Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні грома­дяни та особи без громадянства, котрі мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які є об'єктами оподаткування.

Об 'єктамії оподаткування є: трактори (колісні), автомобілі, призначені для перевезення не менше 10 осіб, включаючи водія, автомобілі легкові, автомобілі вантажні, автомобілі спеціального призначення, крім тих, що ви­користовуються для перевезення пасажирів і вантажів (крім авто­мобілів спеціального призначення швидкої допомоги та пожеж­них), мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установ­леним двигуном, крім тих, що мають об'єм циліндра двигуна до 50 см , яхти та судна парусні з допоміжним двигуном або без нього (крім спортивних), човни моторні і катери, крім човнів з підвісним двигуном (крім спортивних), інші човни (крім спортивних).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]