Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100-150.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

147. Організаційно-правові засади подання, складання податкової декларації та внесення змін до податкової звітності.

Податкова декларація- документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова декларація складається за формою, затвердженою та чинною на час її поданя.Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору. Обов'язкові реквізити - це інформація, яку повинна містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків; звітний (податковий) період, повне найменування згідно з реєстраційними документами; код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта,місцезнаходження ,найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність; дата подання звіту,ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток посадових осіб платника податків; підписи платника податку засвідчені печаткою платника).Податкова декларація повинна бути підписана: 1) керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення БО та подання податкової декларації до органу ДПС. 2) ФО - платником податків або його законним представником; 3)особою, відповідальною за ведення БО та подання податкової декларації згідно із договором про спільну діяльність або угодою про розподіл продукції. Якщо декларація подається податковими агентами - ЮО, вона повинна бути підписана керівником такого агента та особою, яка відповідає за ведення БО та подання податкової декларації такого агента, а якщо податковим агентом є платник податків – ФО- таким платником податків.  Подання податкової декларації до органів державної податкової служби Податкова декларація подається за звітний період в строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник податків зобов'язаний за кожний звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, в один із таких способів: а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; в) засобами електронного зв'язку в електронній формі .Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів.

  Внесення змін до податкової звітності.  У разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Платник податків, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний: а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф; б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу. Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються. Платник податків не має права подавати уточнюючий розрахунок до податкової декларації, поданої за період, який на дату подання уточнюючого розрахунку перевіряється відповідним контролюючим органом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]