Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
100-150.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
270.85 Кб
Скачать

106. Юридична природа податкового обов’язку та порядок виконання податкового обовязку.

Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені ПКУ, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законодавством. Виконання податкового обов'язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених ПКУ.

108. Податкове представництво як інститут податкового права

Податкове представництво - це правовідношення, через яке юридичні дії, що виконуються податковим представником від імені платника податку в межах повноважень, які визначаються особливістю, повязаної із сплатою податків і зборів, ств. /змін або припин. права і обовязки платника податків.Представництво має такі форми: законне, договірне, офіційне( представництво платника який бере участь у розгляді справи у відповідному суді).

Платник податків веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків в податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах. Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків - фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства. Представник платника податків користується правами, платників податків.  

109. Правовий Статус податкових агентів, критерії поділу їх на види

Податкове законодавство України передбачає сплату податку не тільки самостійно платником податків, але й шляхом утримання податку в джерела виплати, яким виступає особа, що нараховує (виплачує, надає) платникові податків дохід або кошти. Податкових агентів іноді плутають із платниками податків або їх представниками. У ряді випадків ставиться знак рівності між податковим агентом і податковим органом, тоді як податковий агент − це юридична або фізична особа, на яку покладають обов’язки щодо обчислення, утримання із платника й перерахування податку або збору в бюджет. Якщо

податковий представник діє на підставі угоди, рішення компетентного органу або загального закону, то в основі діяльності агента лежить норма закону, що делегує йому особливі повноваження. податків і перерахування його у відповідний бюджет. Податкові агенти

прирівнюються до платників податку й користуються правами, установленими податковим законодавством для платників податків.

Теорія податкового права визначає, що використання інституту податкових агентів можливо за декількома видами податків, але не виключно: 1) при сплаті податку з доходів фізичних осіб податковими агентами виступають підприємства, установи, організації, приватні підприємці, які здійснюють виплату доходів фізичним особам; 2) при сплаті податку на прибуток підприємств іноземними юридичними особами, де податкові агенти виступають українські підприємства й організації, які здійснюють виплату доходів іноземним юридичним особам; 3) податкови агент при сплаті акцизного податку.

Що ж до поділу податкових агентів на види за критерієм особи: 1)податковий агент ФО; 2) ПА ЮО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]