Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді політологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
155.86 Кб
Скачать

29.Демократія:принципи,установки,цінності.

Демокра́тія— політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом або безпосередньо (пряма демократія), або опосередковано, через обраних представників (представницька демократія).

Іноді демократію визначають також як набір ідей і принципів, що стосуються свободи, власне, вона і являє собою інституціональну свободу. У формулюванні 16-го президента США Авраама Лінкольна, демократія — врядування «іменем народу, силами народу і для народу».

Основні принципи демократії:

• 1) політична свобода

2) рівноправність громадян

3) виборність органів держави і постійний контакт із ними населення

4) поділ влади

5) прийняття рішень за волею більшості при обов'язковому дотриманні прав меншості

6) плюралізм

На основі нормативного підходу сформувалася ідеальна модель демократії, що базується на таких основних цінностях, як свобода, рівність, права людину, народний суверенітет.

30.Політична система суспільства(псс),її структура і функції

ПСС — це складна, багатогранна система відносин державних і недержавних соц.інститутів, які виконують відповідні пол. функції для захисту інтересів певних класів та соціальних груп. ПСС — цілісна, інтегрована сукупність відносин влади, суб'єктів політики, державних та недержавних соціальних інститутів, структур і відносин, покликаних виконувати політичні функції щодо захисту, гармонізації інтересів соціальних угруповань, спільнот, суспільних груп, забезпечувати стабільність і соціальний порядок у життєдіяльності суспільства.

Структура політичної системи — сукупність владних інститутів, що пов'язані між собою і створюють стійку цілісність. Структуру політичної системи становлять:

1. Політичні відносини(міжкласові,міжнаціональні та міждержавні відносини; відносини між політичними організаціями та установами тощо)

2. Політична організація суспільства.(її ядром є держава,яка здійснює управління суспільством, охороняє його ек., соц. і куль-у сфери. Взаємозв'язок між різними рівнями й гілками державної влади, між державою та громадянським суспільством здійснюють пол.партії — певні групи людей, яких єднають спільні цілі та інтереси.)

3. ЗМІ(Вони є активним і самостійним елементом ПСС і в демократичних країнах відіграють роль четвертої влади. ЗМІ — це розгалужена мережа установ, що займаються збиранням, обробкою та поширенням інформації. Вони впливають на регулятивно-управлінську діяльність усіх ланок управління, сприяють реалізації цілей політики, пропагують вироблені політичні й правові норми.. )

4. Політичні принципи та норми.(Їх призначення полягає у формуванні політичної поведінки та свідомості людини відповідно до цілей і завдань політичної системи. Закріплені в Конституції, законах, кодексах, вони регулюють політичні відносини, визначають дозволене й недозволене)

5. Політична свідомість і культура(Політична свідомість постає як сукупність політичних ідей, уявлень, традицій, відображених у політичних документах, правових нормах, як частина суспільної свідомості, а політична культура як сукупність уявлень про різні аспекти політичного життя.)

Специфіка функціонування будь-якого суспільства виявляється через функції політичної системи: 1. Регулятивна – виражається в координації поведінки індивідів, груп, спільнот наоснові введення політичних і правових норм;Інтеграційна – вироблення політичного курсу держави та визначення цілей і завдань розвитку суспільства; організація діяльності суспільства щодо виконання спільних завдань і програм. Дистрибутивна– передбачає розподіл системою матеріальних благ, соціальних статусів і привілеїв інститутам, групам і індивідам.Реагування – відбивається у здатності системи сприймати імпульси, що надходять з зовнішнього середовища. Вони набувають форми вимог, що висуваються до влади різними соціальними групами. Легітимізації – діяльність, спрямована на узаконення політичної системи, на досягнення в її межах взаємної відповідності політичного життя, офіційної політики і правових норм. Політичної соціалізації – залучення людини до політичної діяльності суспільства. Агрегування інтересів – узагальнення та впорядкування інтересів і потреб соціальних верств населення. Політичної комунікації – припускає різні форми взаємодії та обміну інформацією між різними структурами політичної системи, лідерами і громадянами. Стабілізації