Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні основи харчових технологій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

10. Кінетика технологічних процесів.

Кінетика вивчає закономірності зміни характеристик процесу з часом. В основі кінетики лежить поняття про швидкість процесу. Як наука кінетика зв’язана з теорією дифер. рівнянь, термодинамікою і статистичною фізикою. Різні одиничні процеси мають загальну кінетичну закономірність, які можна сформулювати таким чином, значення швидкості протікання будь-якого явища дорівнює добутку його потенціалів та кінет. коефіцієнта.

I=X*L; Потенціалом наз. степінь відмінності системи від рівноважного стану. Кінет. коеф. наз. Швидкість протікання явища при потенціалі який дорівнює 1(коеф. тепловіддачі, теплопровідності і константа швидкості хім. реакції). Кінетичні характеристики викор. при вивченні явищ, що відбуваються в процесі технолог. операцій. В залежності від природи явища розрізняють фізичну, хімічну та біологічну кінетику. В біологічній кінетиці розрізняють 4 напрямки: біохімічні, мікробіологічні, біофізичні, популяційні.

Для хар. виробництв найбільше значення має біохім. кінетика, яка вивчає швидкості біохім. реакцій, а також методи, які дозволяють встановити механізм ферментативного каталізу. Три задачі кінематичного дослідження:

1.Вияснення механізму явища.

2.Визначення впливу вихідних факторів на вихідні характеристики.

3. Визначення постійних в рівнянні кінетики.

.

11) Технологічні закономірності харчових технологій

Для підвищення ефективності виробництва необхідно дотримуватись основних технол. принципів організації процессів: 1) Принцип раціонального використання сировини 2) Принцип інтенсифікації технол. 3) Принцип раціонального використання енергоресурсів та використання. 1) Особливістю більшості харч. виробництв є те що основною, іноді домінуючою складовою, до 60-80% собівартості продукції євартість сировини. Тому ж природу, що її ефективне використання є надто важливим в харчю технолю Раціональне використання сировини і матеріалів харч. виробництв залежить від її відповідності меті виробництва, від їх якості і безпеки, від ступення переробки, від стану технол. обладнання, рівня технології та ін. Від якості і безпечності сировини залежитб якість , безпечність і собівартість готової продукції. Раціональне використання сировини означає також її комплексну переробку. Під якою розуміють найбільш повне безвідходне використання всіх потенційних можливостей сировини що дозволить значно розширити асортимент. Зменшити витрати сировини, частково вирішити екон. Проблеми виробництва. 2) Інтенсифікація технол. процесу – це збільшення швидкості його перебігу, наслідок чого є зростання продуктивності за оденицю часу. Збільшення вмісту корисної складової у твердий сировині наз. збагаченням. А в рідкій і газоподібній концентруванням. Значний вплив на швидкість процессу і стан рівноваги має тиск. 3) харч. промисловість споживає значну кількість енергії, що витрачається на безпосередне проведення технол. операції, а також на транспортування і інші допоміжні операції. Електроенергія використовується в приводних пристроях машин і апараті, в транспортуючих пристроях, а іноді і перетворення в теплову енергію. Теплова енергія становить основу технол. процесів стерилізації, сушіння, випаровування, плавлення.