Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні основи харчових технологій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

7) Напрямки розвитку харчової технології

Приорітетні напрямки розвитку харч. техн.:

1). Пошук нових і найкраще використання існуючих видів сировини для одержання харчових продуктів заданої якості.

2). Розробка найбільш доцільних способів і засобів впливу на сировину і напівфабрикатів, що переробляються.

3). Забезпечити найбільш економічне використання енергії устатування і виробничих площ.

4). Удосконалення існуючих і нових способів і засобів контролю, виміру і керування технологічним процесом, а також методів оцінки і розрахунку технологічних процесів і апаратів.

5). Удосконалення методів моделювання технологічних процесів та основі теорії подоби і різних аналогій.

8 Основні технологічні терміни і поняття

До базових технологічних понять належать: матеріальні та енергетичні баланси, вихід продукції, технологічна лінія та процес, апаратурно- процесорна одиниця (одиничний елемент) , інтенсивність та продуктивність технологічного процесу. Технол. стадією наз. сукупність технол. операцій, що забезпечує одержання проміжного продукту, які доцільно дати кількісну технол. оцінку. Технол. процес – це сукупність всіх операції, які забезпечують виготовлення кінценової продукції заданої якості. Технол. машина – це технічний пристрій призначений для виконання певної технол. операції.

Матеріальний баланс виражає закон збереження маси речовини: в будь-якій замкненій системі маса речовини, яка вступає в взаємодію дорівнює масі речовин, які створюються в результаті цієї взаємодії. У харчових виробництвах матеріальний баланс називають продуктивним розрахунком і виконують його на основі хімічного аналізу сировини та нормуючих цінних компонентів. Продуктивний розрахунок є основною формою обліку готової продукції і виконуються на всіх етапах технологічної схеми. Виходом продукції – називають відношення кількості фактично отриманого продукту до вмісту цього продукту у вихідній сировині. Втрати – це природне зменшення маси сировини і проміжних продуктів за рахунок випаровування вологи, розплющування, прилипання і т.д. Потужність лінії – це кількість готового продукту, якої вироб. На лінії за 1 год.

9) Харчове виробництво, як хіміко-технологічна схема (хтс)

Будь-яке харч. Виробництво можна розглянути як ХТС що складається із сукупності зв’язаних технол. потоком машин (апаратів агрегатів) у яких здійснюється технологічні операцій необхідних для перетворення сировини у готову продукцію заданої якості. У цьому випадку апарати виступають як елемент сис-ми, тобто частини що не поддається подальшому розчленуванню і аналізується тільки ті їх визначають взаємодію з іншими елементами або впливають на загальні властивості системи, а внутрішні властивості і структура елемента не вивчається. Ппри аналізі і синтезі технол. сис-ми кожний елемент розглядається як технол. оператор, що перетворює фізичні параметри вхідних матеріальних і енергетичних потоків х1,х2..хп в вихідних потоків. Якісне перетворення пов’язане зі зміни складу потоку, тобто з перетворенням потоку, що надійшли, а кількісне зі зміною властивостей потоку.