Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні основи харчових технологій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

4) Структура технологічної лінії

Всі технологічні лінії харчових виробництв поділяють на три групи, кожна з яких представляється узагальненою структурною схемою, що відбиває особливості цієї групи. У структурі будь-якої технологічної лінії можна виділити три стадії: підготовчу, основну й завершальну.

5.Основні етапи розвитку технології, як науки.

Умовно технологію поділяють на механічну та хімічну. Механічна вивчає процеси які пов’язані із зміною фіз. Властивостей та форми матеріалів, які переробляються. Хімічна вивчає хім. перетворення і поділяється на технологію органічних і неорганічних речовин. Харчова технологія відноситься до органічної технології. Хім. технологія як наука пройшла 4 етапи. Перший – технологія була збірником рецептів та описань проведення технічних операцій без строгого обґрунтовування вибору одного чи іншого способу. наука носила описуючий характер. Другий етап - приймалися спроби аналізу фізико-хім. явищ, які відбувалися, а також обґрунтовувалися причини, які визначали вигляд технологічних прийомів. Наука отримала якісний характер. Технологічні процеси обиралися на базі якісного аналізу, але без достатньо кількісного обґрунтовування. Третій етап – технологія засновувалася на вченні про одиничні процеси, які загальні для багатьох технологічних прийомів в різних галузях хім. та харчової технології. Появилась можливість розрахувати розміри, продуктивність, та інші характеристики машин і апаратів. Четвертий – технологія використовує не тільки теоретичні основи процесів і апаратів але і методи теорії систем теорії оптимізації та математичне моделювання.

6. Об’єкти, предмет і завдання харчових технологій.

Технологія – це сукупність прийомів та засобів переробки сировини готових продуктів, і в той самий час наукова дисципліна , яка розробляє та вдосконалює ці способи. Харчова технологія відноситься до прикладних галузей знання і відрізняється від інших об*єктом вивчення, предметом та задачами. Об'актом являється: технологічні лінії , операції та процеси виробництва харчових продуктів. Предметом виступає система категорій, принципів, законів, які склалися в харчовій технології в процесі її становлення та розвитку. До предмету технології слід внести також специфічні назви процесів, продуктів, напівфабрикатів, методи вивчення якісних і кількісних характеристик,конкретні прояви законів фундаментальних наук, основні закономірності протікання основних технологічних процесів та їх моделі. Теоретичні основи включають параметричні, морфологічні та функціональні описи. Основною метою харчової технології являється розширення асортименту і розробка найбільш ефективних способів отримання високоякісних харчових продуктів. Задачі технології: 1. забезпечувати задану, або оптимальну властивості готового харчового продукта при повній не шкідливості його для людини; 2. використовувати для виробництва продуктів процеси, які не приносять шкоди людині та навколишньому. середовищу; 3.забезпечувати задану або оптимальну економічність та надійність функціонування технологічних процесів; 4.пошук нових і найкраще використовування існуючих видів сировини для отримання харчових продуктів заданої якості; 5.розробка найбільш доцільних способів і засобів дії на сировину, яку перероблюють; 6.забезпечування найбільш економічного використання енергії, обладнання та виробничих площ; 7.удосконалення методів моделювання технологічних процесів на основі теорії подібності та різних аналогій.