Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема5-Ефективність інвестицій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
165.89 Кб
Скачать

8

Тема5-Ефективність інновацій

Тема 5 – Оцінка ефективності інновацій

Питання:

  1. Загальні положення

  2. Оцінка економічної ефективності результатів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР)

  3. Оцінка науково-технічної ефективності результатів НДДКР

  4. Оцінка соціальних наслідків науково-технічних розробок та їх реалізації

Література:

Методика визначення економічної ефективності витрат на наукові дослідження і розробки та їх впровадження у виробництві. Затверджено Міністерством економіки з питань європейської інтеграції та Міністерством фінансів України – Наказ від 25.09. 2001, №218/446

Савчук, с. 177-192, 197-212

Краснокутська, с, 171, 448-179

  1. Загальні положення

Особливості оцінки ефективності інновацій полягають у тому, що визначається ефект як у розробника новації, так і у споживача новації.

Розробник при оцінці ефективності розробки новації зіставляє власні інвестиції (витрати) на проведення науково-дослідної роботи (НДР) з доходом, який він отримує при продажі новації споживачу. При цьому, його результат (прибуток) визначається як різниця між ціною новації та витратами на її розробку.

Частіше прибуток закладається у ціну новації на основі рівня рентабельності НДР, який задається розробником.

Споживач при оцінці ефективності розробки новації зіставляє інвестиції, які складаються з витрат на фінансування розробки новації (Іін) та витрат на впровадження новації у виробництві (Івир), з доходом (прибутком), який він отримує у виробництві.

Для зацікавлення споживача у використанні новації, розробнику доцільно визначати не тільки власний ефект, а й ефект, який отримає споживач, щоб показати вигоду споживачеві.

Якщо витрати на розробку новації закладаються у ціну нового устаткування, яке закуповує споживач, останній при оцінці ефекту враховує тільки інвестиції у виробництво - Івир.

Оцінка економічної ефективності здійснюється за Методикою Мінекономіки та Мінфіну, яку зазначено у складі літературних джерел до даної теми.

Методика призначена для визначення ефективності прикладних науково-технічних розробок, як потенційних інновацій на всіх стадіях їх життєвого циклу – наукових досліджень, проектно-конструкторських розробок, створення дослідних зразків, їх випробування та впровадження у виробництві.

Оцінку ефективності науково-дослідних та конструкторських робіт (НДДКР) здійснюють по 3-х видах ефективності:

  • н

    п. 1.3

    ауково-технічний ефект (НТЕ);

  • економічний ефект;

  • соціальний ефект.

Науково-технічний ефект – це підвищення науково-технічного рівня, поліпшення параметрів техніки і технології, що випливає з відкриття нових законів та закономірностей у природі, нових технологічних засобів виробництва речовин, матеріалів та видів продукції.

Економічний ефект полягає в отриманні економічних результатів від науково-технічних розробок як в цілому для народного господарства, так і для кожного виробничого суб’єкта. Економічна ефективність проектів науково-технічних розробок за відповідною системою показників має відображати інтереси економіки країни в цілому, а також регіонів, галузей, організацій і підприємств, що беруть участь у реалізації технологічних нововведень.

С

п. 1.6

оціальний ефект відображає зміни умов діяльності людини в суспільстві. Його прояв спостерігається в змінах характеру та умов праці, підвищенні життєвого рівня населення, поліпшенні побутових його умов, розширенні можливостей духовного розвитку особистості, у змінах стану довкілля.

Виходячи з мети інвестування інновацій та умов інвестора, узгоджених з виконавцем науково-технічних розробок, складається інноваційний проект та здійснюється обґрунтування ефективності його реалізації.

З

п. 1.11

урахуванням можливостей використання різних форм інвестування наукових досліджень має бути розроблено бізнес-план етапів повного життєвого циклу науково-технічних розробок та їхнього використання.

Н

п. 1.12

а основі попереднього аналізу кон’юктури ринку формується техніко-економічне завдання виконавцям інноваційно-інвестиційного проекту щодо технічних, економічних і соціальних вигід від його інвестування.

Ключовими його показниками є потенційні зміни в грошових потоках організації замовника, дохідність та ризик інвестування.