Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Савчук Диплом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Розділ 4 шляхи удосконалення зберігання інформації на кінодокументах

Кінодокументи – це образотворчі документи, створенні кінематографічними або іншим способом за допомогою певних технічних засобів.

Основа кінодокумента – це кіноплівка, що являє собою багатошарову систему.

Кінофотофонодокументи дають можливість зберегти об'єкти, явища, процеси, які неможливо зафіксувати іншими способами. Їх особливістю є доступність. Одночасно кінофотофонодокумент може передаватися тисячам рецепієнтів. 

Згідно з Законом України "Про Національний архівний фонд і архівні установи" ( 3814-12 ) кінодокументи незалежно від виду, місця створення і форми власності на них, що зберігаються на території України, відображають історію духовного і матеріального життя її народу та інших народів, мають наукову, історико-культурну цінність, входять до складу Національного архівного фонду України. 46

До Національного архівного фонду належать також кінодокументи, що зберігаються за межами України і підлягають поверненню в Україну.

Головні проблеми збереження інформації є :

1.Під час створення фільмів на 35-міліметровій кіноплівці та 70-міліметровій кіноплівці за часів СРСР було записано дуже багато магнітних звукових доріжок та досить багато фільмів. Зараз не можливо їх передивитися адже апаратура застаріла для використання та перевірки фільмів.

2. 16-міліметрова кіноплівка відрізняється від інших тим що, у кінопроекційних апаратах, що випускаються в СРСР підтримка стереофонічних фонограм була відсутня, фільмокопії також випускалися виключно з монофонічною фонограмою. А у 21 столітті стереофонічні фонограми – це один із популярних видів фонограм.

3.8-міліметрова кіноплівка використовується для любительських зйомок; якість зображення виходить невисока.

У срср для використанні таких зйомок не потрібно було ніяких документів,а зараз вводяться нові стандарти ширини та висоти кіноплівки для показу її в широкоекранних залах.

Цей стандарт був запропонований і реалізований фірмою «Істмен Кодак».

Для вирішення цих проблем доцільно :

1.Як, у розвинутих країнах збереження інформації на кінодокументах фіксуються, як правило, на компактних оптичних дисках .

Найзручнішими у користуванні є диски та карти флеш.

Диски CD це оптичний компактний диск, з якого можна тільки зчитувати інформацію. Він призначений для збереження різних типів даних, таких, як аудіо, відео, цифрових, мультимедіа.

За останні роки зростають можливості інформаційних технологій використання CD за рахунок нових сітьових технологій.

У НБУВ створено локальну CD-мережу, яка дає змогу працювати з багатьма БД.

Також флеш па́м'ять, як один із основних видів та способів зберігання документів — це тип довговічної комп'ютерної пам'яті, зміст якої можна видалити чи перепрограмувати електричним методом.

Для покращення роботи сільської кіномережі використовується сучасна апаратура відтворення зображення і звуку, це покращує роботу працівників.

Наприклад, у Хмельницькій районній дирекції кіномережі діє така відеопроекційна система що дозволяє відновити кінообслуговування населення району, особливо перегляд кінофільмів учнями загальноосвітніх шкіл спрямованих по вивченню творів української та зарубіжної класики за тематичними програмами.

2. Також на виконання Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів» від 18 лютого 2010 року № 1909-УІ, підписаного президентом України Януковичем В.Ф., голова обласної державної адміністрації Ядуха В.С. доручив головам районних державних адміністрацій вжити заходів щодо виправлення стану справ з кінообслуговування населення, особливо на селі, сприяти забезпеченню та створенню належних умов роботи кіноапаратури. Це дуже сприяє розвитку кінематографії області.

3.Проведення різноманітних заходів на безкоштовній основі - це соціальна функція, яка не приносить комерційних прибутків, але піднімає кінопрокат.

4.Відповідно до Програми поліпшення кінообслуговування населення на 2008-2012 роки затверджено фінансування обласної ради для розвитку кінематографу області, але в недостатній кількості. Збільшення фінансування кінематографу буде сприяти належним умовам для розвитку галузі.

Міністерство культури і мистецтв України у свої листах на адресу обласних державних адміністрацій у попередні роки застерігало від реорганізації,але усі дирекції кіномережі вижили завдяки поліпшенню кінообслуговування, введенням новітньої кіноапаратури хоча б 1 на район.

6. Контролювати організаційні питання пов’язанні з передачею документів в архів, їх зберігання, оброблення та користування.

Вивчення вимоги до безпеки (пожежобезпеки, електробезпеки та вибухобезпеки). Визначати роль старіння та фактори руйнування кінофотофонодокументів.

7.Також для поліпшення потрібно проаналізовувати та вводити нову нормативно- методичну базу зберігання, яка на сьогоднішній момент не досить досконала.

Одні із найголовніших законодавчих актів :

  • Закон України «Про культуру» № 2778-VI від 14 грудня 2010 року

підписаного Президентом України Януковичем В.Ф. визначена професійна творча діяльність усіх закладів культури в тому числі «Кінематографія».Ст.16 п.1 цього ж Закону органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечують функціонування і розвиток кінотеатрів і кіно- , відеопрокатних підприємств,

  • Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про кінематографію» та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів» від 18 лютого 2010 року № 1909-УІ, підписаного президентом України Януковичем В.Ф.Навіть вони не підримуюються фінансово в повній мірі.

Отже, вдосконалення новітніх технологій дозволяє якісно та швидко розвивати технології та кіноапаратуру для всебічного показу фільмів.