Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Савчук Диплом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Водні розчини

Речовина

Нормативні документи

Концентрація речовини

Вапно хлорне

ГОСТ 1692

0,4 г на 1000 мл води

Формалін (37%-ний)

ГОСТ 1625

1ч на 9 ч води

Періодичність протирання залежить від ступеня ураження приміщення архівосховища і температурно-вологісного режиму.Окрім температурно – вологісного режиму, світлового та санітарно- гігієнічного існують і вимоги до електробезпеки, пожежної безпеки, вибухобезпеки та вимоги безпеки під час роботи з хімічними речовинами.

Вимоги до електробезпеки 39:

Приєднання фільмоперевірних (фільмомонтажних) столів та іншого обладнання до мережі електроживлення здійснюють відповідно до вимог ПУЕ 39.Заземлення проявних машин і допоміжних апаратів (корпусів електромоторів, теплообмінних апаратів тощо) завжди у справному стані.

Електромотори й арматура для проявних машин повинні бути тільки у закритому виконанні. Заправлять проявну машину розчинами треба тільки тоді, коли вона перебуває в непрацюючому стані, та з дотриманням заходів безпеки.

Приміщення для проявних машин обладнане спеціальним аварійним освітленням.

Вимоги пожежної безпеки : 39

У приміщеннях, призначених для зберігання та роботи з кінодокументами, суворо дотримуються вимог НАПБ А.01.001.

Фільмоперевірні (фільмомонтажні) столи розміщують за межами архівосховищ або ж відокремлюють від архівосховищ протипожежною перегородкою 1-го типу. При архівосховищах дозволено обладнувати кіноапаратні комплекси та фільмоперевірні (фільмомонтажні) відділення не більш як з трьома фільмоперевірними (фільмомонтажними) столами, але відповідно до приміщення у фірмі наявеі тільки столи .

На фільмоперевірному (фільмомонтажному) столах в процесі роботи може знаходитися тільки одна коробка з плівкою, інші коробки розміщують на етажерці, приймальному столику чи візку, що встановлений біля кожного стола 59.

У фільмоперевірних (фільмомонтажних) відділеннях заборонено:

- розміщувати коробки з плівкою біля вентиляційних отворів, радіаторів та опалювальних систем;

- запалювати вогонь, користуватися електронагрівальними приладами, палити;

- працювати на несправному обладнанні;

- захаращувати підступи до засобів пожежогасіння сторонніми предметами.

Вимоги вибухобезпеки : 43

Під час роботи з ними потрібно дотримуватися вимог ОСТ 11091.430.10.Всі роботи, пов’язані з легкозаймистими та горючими речовинами повинні виконуватися тільки у справних витяжних шафах.У лабораторіях одночасно може зберігатися не більш ніж денна норма ацетону, спирту та інших вогненебезпечних рідин. Ацетон чи клей, що використовують під час склеювання плівки, треба зберігати в посудині з притертим корком, ємність якої не перевищує 50 мл.

Робоча поверхня столів, стелажів, витяжних шаф, призначених для роботи з пожежовибухонебезпечними рідинами й речовинами, повинна має негорюче покриття.

Для роботи з кислотами, лугами та іншими хімічно активними речовинами застосовують столи й шафи, виготовлені з матеріалів, стійких до їхньої дії. 52. Розливати легкозаймисті та горючі речовини безпосередньо з ємностей заборонено. Заборонено сумісне зберігання речовин, хімічна взаємодія яких може спричинити пожежу чи вибух, а також залишків плівки разом зі сміттям, папером та іншими матеріалами. 51.Для зберігання легкозаймистих речовин і плівки передбачають металеві ящики чи сейфи, які щільно закриваються.

Гранично допустима концентрація (ГДК) хімічних речовин у робочих приміщеннях не повинна перевищувати норму ( наведено в таблиці 6 ).

Таблиця 6