Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Савчук Диплом.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Гранично допустимі концентрації хімічних речовин у повітрі робочої зони

Найменування розчинника

ГОСТ

ГДК хімічних речовин у повітрі робочої зони,  мг/м3

Аміак

3760

20

Ацетон

2603

200

Уайт-спирит

3134

100

Толуол

5789

50

Концентрації хімічних речовин у повітрі робочої зони контролює за угодою санепідемслужба згідно з ГОСТ 12.1.005.39 Толуол , спирт етиловий потрібно зберігати в окремому приміщенні у бутлях з темного скла згідно з чинним нормативним документом з притертим корком. Бутлі захищають від прямих сонячних променів.

Ці всі режими зберігання документів дозволяють забезпечити протидію зараження документів мікрочастинками та покриття пліснявою.

Отже, усі види режимів зберігання дозволяють зберегти цілісність та важливість кінодокументів.

3.4. Старіння та фактори руйнування кінодокументів

Старіння документів – дуже складний процес, природу якого ще недостатньо вивчено, оскільки на його хід впливають багато факторів, і, насамперед, вид і хімічний склад використовуваних для виготовлення основи документа волокнистих матеріалів, проклеюючих речовин, наповнювачів і барвників, кислотність водного екстракту, присутність кислот, солей металів та інших компонентів 22.

Складові частини документів (папір, друкарські фарби, клей, чорнила тощо) з часом зазнають фізико-хімічних і фізико-механічних змін, які називаються природним старінням матеріалу.

Процес старіння незворотний. Він супроводжується зміною хімічного складу паперу і зменшенням його механічної міцності. Папір стає з часом ламким і може розпастися на фрагменти 17.

Текст вицвітає, згасає, в деяких випадках осипається (фарби, туш, олівець). Клеючі речовини рослинного, тваринного і синтетичного походження теж зазнають подібних змін.

На процес старіння впливають умови зберігання: відносна вологість і температура навколишнього повітря, ступінь його забруднення і вміст у ньому домішок різних газів, характер зміни цих факторів; дія на папір світла (ультрафіолетове і інфрачервоне випромінювання); фактори, що викликають біологічне руйнування документа.

Тому під опором старінню матеріалів розуміють систему заходів, що підвищують здатність документів протистояти руйнівній дії зовнішніх і внутрішніх факторів.

При тривалому зберіганні документа посилюється згубний вплив на його матеріальну основу світла, тепла, вологи, пилу. Від цього матеріали, з яких складається документ, поступово руйнуються.

Основним фізичним фактором, який викликає швидке руйнування документа, є світло. Швидкість руйнування залежить від спектральної характеристики, інтенсивності і тривалості випромінювання, а також від здатності документа поглинати енергію світла.

Папір відбиває більшу частину світлових променів. Інфрачервоні промені нагрівають його, ультрафіолетові промені викликають деструкцію молекул целюлози, внаслідок чого зменшується її молекулярна вага і вміст а-целюлози – найстійкішої і довговічнішої частини целюлози. Папір під дією світла буріє і втрачає механічну міцність і еластичність 22.

Захисту від світла досягають різними способами: встановленням у вікнах спеціальних шибок, які поглинають ультрафіолетові промені; нанесенням на звичайні шибки покриття, яке розсіює світло, наприклад, титанові білила у кількості 25-40 г/м2; вогнестійкі штори або жалюзі; розміщенням шаф з документами в захищених від прямих сонячних променів місцях 17.

Основними факторами, які забезпечують збереженість архівних документів є температура і вологість повітря. Вони тісно взаємозв'язані, тому їх слід розглядати разом.

Внаслідок складних перетворень у целюлозі виділяється тепло, вода, формальдегід, окис вуглецю, утворюються розчинні у воді продукти деструкції целюлози. Підвищення температури і вологості повітря прискорюють ці перетворення. В тих випадках, коли документи зберігаються у стосах і погано провітрюються, можливе локальне підвищення температури і створення сприятливих умов для розвитку плісняви 30.

Папір – гідрофільний (вологолюбний) матеріал. Він поглинає з повітря і завжди містить визначену (рівноважну) кількість вологи.

При підвищенні температури і вологості процеси старіння паперу різко прискорюються. Він жовтіє, знижується його механічна міцність, створюються умови для розвитку плісняви. Папір деформується, збільшується в розмірі, а при висиханні залишкова деформація викликає короблення або хвилястість паперу.

Якщо при підвищенні температури вологість повітря низька, папір частково втрачає вологу, стає менш еластичним, ламкішим. Сухий папір при підвищенні вологості повітря знову поглинає вологу, але менше, ніж втратив під час висихання. Таким чином, при багаторазовому підвищенні і зниженні вологості повітря в сховищах кількість вологи в папері зменшується, він висихає.

Строки зберігання документів і книг визначають на основі тривалих спостережень за змінами їхніх властивостей у процесі природного старіння. Але цей метод застосовують тільки для матеріалів, розрахованих на недовготривалі строки зберігання 6.

У більшості випадків процес природного старіння протікає дуже повільно. На основі статистичного аналізу результатів дослідів встановлено, що хімічні властивості документа протягом 20 років зберігання змінюються порівняно мало, тоді як його механічні властивості погіршуються значно.

В архівосховищах зберігається величезна кількість документів з вицвітаючим текстом. Довговічність барвників на волокні залежить від багатьох факторів: інтенсивності і спектрального складу світла, температури, концентрації водневих іонів, складу і вологості повітря, властивостей носія.

Певну роль можуть мати агрегатний склад барвника і різні хімічні речовини, що входять до його складу.

Вицвітання – окислювальний процес, обумовлений дією кисню на активовану світлом молекулу барвника.

Але фотоокислення – не єдина реакція, що призводить до вицвітання барвників, яке залежить і від властивостей носія. Вицвітання на білкових носіях (желатині, шовку, сукні) обумовлене, як правило, відновленням барвника, а вицвітання на небілкових матеріалах (целюлозі і її похідних) – окислювальний процес під впливом кисню.

Вицвітання барвників істотно прискорюється при наявності води і вологості. Окислення барвників на волокні може бути викликане і дією різних газів (Моз*** О, 80г), які є в повітрі сучасних міст. 52

Довговічність барвників на документі залежить від кислотності, але ця залежність обернена по відношенню до паперу: чим нижче кислотність, тим швидше вицвітає барвник. Особливо швидко проходить знебарвлення зразка при рН>6.

Таким чином, нейтральне середовище, яке сприяє збереженості основи документа, викликає прискорення вицвітання тексту.

Довговічність основи документа і його тексту також залежить і від структури волокна, наявності в ньому наповнювачів і проклеюючих речовин.

Тут спостерігається обернена кореляція між довговічністю паперу і барвників. Архівісти мають враховувати, що ряд показників паперу, які сприяють його довговічності, одночасно є причиною низької стабільності тексту документів. Ось чому важливо забезпечувати такі умови зберігання, які б нейтралізували дію цих негативних факторів.

Старіння плівкових матеріалів – це процес, обумовлений незворотними змінами властивостей під час тривалого зберігання і експлуатації документів. Воно проходить внаслідок фізичних, хімічних і біологічних процесів, які відбуваються під впливом температури і вологості повітря, дії світла, радіаційного випромінювання, агресивних середовищ, механічних деформацій тощо. 46

Фізичні процеси старіння плівок – випаровування летких компонентів (пластифікаторів), релаксація ланцюгів або ділянок в анізотропних орієнтованих системах та ін.

Хімічні перетворення під час старіння плівкових матеріалів обумовлені в основному процесами деструкції і структурування (зшивання) макромолекул. Деструкція полімеру, яка полягає в розпаді полімерного ланцюга, призводить до зменшення молекулярної маси полімеру і погіршення механічних характеристик матеріалу.

Структурування полімеру полягає в утворенні поперечних хімічних зв'язків між макромолекулами і викликає збільшення крихкості матеріалу. При старінні полімеру можливий одночасний перебіг процесів деструкції і структурування. Залежно від переваги одного з них матеріал або розм'якшується, або стає крихким.

У процесі зберігання кінофотофонодокументів відбувається їхнє природне старіння, значно змінюються сенситометричні показники, зокрема світлочутливість, контрастність, густина вуалі тощо.

За умови підвищеної температури і вологості у носія кольорового зображення – желатині прискорюються фізико-хімічні і біологічні процеси.

Характерним при цьому є хімічний процес гідрофобізації желатину – зменшення спорідненості з водою і підвищення крихкості – супроводжується при підвищеній температурі випаровуванням леткого компоненту – води, яка є пластифікатором желатину.

Природним процесом старіння колоїдної системи є коагуляція, яка приводить до збільшення контрастності зображення і зникненню напівтонів. Ці процеси мають вирішальну роль у формуванні усадкових, площинних і крихких властивостей кінофотодокументів.

Найскладнішим є завдання забезпечення фізико-хімічної збереженості особливо цінних кольорових кінодокументів.

Основна відміна від чорно-білих полягає в тому, що зображення в них побудоване органічними барвниками через нестійкість цього зображення термін зберігання кольорових кінодокументів у кілька разів менший, ніж чорно-білих.

Особливе місце в механізмі старіння кольорових документів мають біологічні процеси, які при відповідних температурно-вологісних умовах інтенсивно протікають у білковому живильному середовищі – желатині.

В наслідок життєдіяльності грибів відбувається деструкція і розрідження желатинового шару. Старіння кінодокументів може проходити під дією променевої енергії, тобто електромагнітних коливань з різними довжинами хвиль, температури і вологості повітря довкілля, агресивних середовищ.

Під час зберігання кольорових документів знебарвлюються барвники і утворюються нові забарвлені продукти. Дослідження показали, що вицвітання барвників є результатом перебігу хімічних окислювально-відновлювальних процесів, обумовлених дією кисню на активовану світлом чи теплом молекулу барвника. Тому головне завдання працівників архівосховищ всіма засобами стримувати ці руйнівні процеси.

Старіння магнітного запису розуміють зміну електроакустичних характеристик магнітної стрічки. З часом найбільше змінюються рівень запису, копійефект і частотна характеристика. Основні причини погіршення електроакустичних характеристик – зміна форми (шаблевидність і короблення) і зменшення еластичності самої стрічки.

Наприклад, погіршення частотної характеристики не пов'язане зі зміною магнітних властивостей робочого шару магнітної стрічки і, в основному, обумовлюється її деформацією, забрудненням і зниженням гнучкості та еластичності через процеси старіння полімерних матеріалів.

Ці фактори призводять до погіршення контакту стрічки з магнітними головками під час відтворення звуку і, отже, до перекручення частотної характеристики.

Заходи новітнього – біоураження документів (пліснявого), під час їх зберігання розрізняють такі стадії:

1 стадія – ділянки ураження тільки на ракордах і перфораційних доріжках;

2 стадія – окремі плями плісняви, наліт на поверхні рулону;

3 стадія – окремі сильно помітні плями, вкриті сірим нальотом, гідроліз фотографічного шару.

Для документів, що мають плісняве ураження 1 стадії, рекомендовано проведення антисептичного оброблення.

Оброблення водним розчином ніцтедину згідно з чинним нормативним документом чи метациду згідно з чинним нормативним документом надає кінодокументам потрібну грибостійкість та захищає фотографічний шар тривалий час від плісняви під час зберігання в умовах підвищеної вологості.

Склад розчину для оброблення:

- Ніцтедин, г – (505)

- Вода, мл – 1000(бажано додавати желатин, г – (101)

Розчин стійкий за довготривалого зберігання.

Для оброблення можна використовувати проявні машини.

Документи перед фунгіцидним обробленням проходять підготовку, що включає ті ж операції, що й під час консерваційно-профілактичного оброблення. Після фунгіцидного оброблення документи проходять контроль технічного стану.

Кінодокументи, що мають 2 та 3 стадії ураження фотографічного шару, обробляють параформом згідно з ТУ 6-09-11-2053.

Найзручніший в роботі таблетований параформ, виготовлений з порошкоподібного препарату шляхом пресування під високим тиском з додаванням звязуючої речовини (крохмаль) в кількості (7-8) %. Таблетований параформ закладають усередину сердечника.

Пари, що утворюються під час випаровування таблетки в замкнутому просторі, викликають загибель мікроорганізмів.Тривалість дезінфекції залежить від умов зберігання. Установлено, що зберігання всіх типів кіноплівок з параформом, не призводить до зміни фізико-механічних та зображувальних властивостей кінодокумента.

У випадку виявлення ділянок біоураження кінодокументів (плісняви) потрібно вжити термінових заходів щодо їх усунення і запобігання подальшого поширення. Кінодокументи з ділянками плісняви негайно ізолюють і сортують за ступенем їхнього біоураження. Сортування кінодокументів проводять візуально на фільмоперевірному столі згідно з класифікацією біоуражень відповідно до таблиці 7.

Таблиця 7

Розміри ділянок біоураження

Заходи щодо усунення біоуражень

Значні ділянки по всій поверхні без гідролізу желатини

Закласти таблетку параформу

Значні ділянки по всій поверхні з гідролізом желатини

Часткове ураження поверхні.

Наявність дрібних окремих ділянок

Бактерицидне протирання антисептиком.

Закласти таблетку параформу

Ураження ракордів

Заміна ракордів

Ці роботи виконують у спеціальному приміщенні.

Кінодокументи з гідролізом фотографічного шару не можна обробляти водними розчинами антисептиків для запобігання розчинення фотографічного шару внаслідок гідролізу желатини при консерваційно-профілактичному обробленні.

Після відкриття коробки з параформом мякою тканиною (оксамит, замша, фланель тощо), зволоженою етиловим спиртом чи розчинами антисептиків, протирають поверхню плівки для усунення залишків знищеної плісняви або її спор. Плівку необхідно протирати спиртовими розчинами таких антисептиків:

– 1 % розчин формальдегіду;

– 5 % розчин оксіхіноліну чи оксідифенілу.

В архівосховищі, де виявлені ділянки біоураження кінодокументів, треба провести позачергове антисептичне оброблення внутрішньої частини приміщення й стелажів, а також бактерицидне оброблення повітря.

Отже, розширення кола користувачів кінофотофонодокументів та зростання інтенсивності використання документної інформації висуває першочергове завдання - постійно удосконалюючи вже існуючи форми роботи з кінодокументами, активно шукати нові і впроваджувати їх у практичну діяльність.