Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKI_VikiPedPs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать
  1. Соціальна ситуація розвитку молодшого школяра. Основні труднощу до умов навчання в школі

Молодший шкільний вік охоплює період з 6-7 до 10-11 років. Основна особливість даного віку - зміна соціальної позиції дитини, її положення в системі соціальних зв'язків, спричинена прийняттям соціального статусу учня. Недавній дошкільник потрапляє в навчальний заклад, де виконує соціальну роль школяра: отримує нові обов'язки та права, включається в індивідуальну і групову діяльність (навчання) під керівництвом вчителя.

Нова соціальна позиція проявляється у житті дитини на різних рівнях:

 - По-перше, вона дає їй можливість відвідувати школу, носити ранець, використовувати підручники тощо, що підтверджує соціальне зростання дитини, її наближення до світу дорослих (зовнішня сторона нового соціального статусу);

 - По-друге, навчання в школі озброює дитину знаннями і вміннями (письмо, рахування, читання), які є необхідними умовами повноцінного функціонування в сучасному суспільстві (внутрішня сторона соціального статусу).

Разом з тим, перехід до школи є стресовою подією для дитини. Виникаючі труднощі пов'язані з наступними чинниками:

- Необхідність дотримуватися жорстких правил поведінки під час уроків та перерв (при тому, що вольова саморегуляція у молодших школярів ще досить слабка);

 - Необхідність проявляти незвичайну для дитини складну рухову активність при навчанні малюванню та письму;

 - Напружена розумова діяльність під час шкільних занять, відсутність можливості відпочити тоді, коли виникає потреба в цьому;

 - Жорсткий режим дня;

 - Однаковий рівень вимог, що висуваються вчителем до всіх учнів незалежно від ступеня розвитку, емоційних особливостей і здібностей кожного;

 - Необхідність обмежувати вільний час після занять у школі для виконання домашніх завдань;

 - Переживання страху, сорому при осуді вчителя у присутності всього класу, боязнь негативних оцінок;

 - Поява перших серйозних домашніх обов'язків, пов'язаних з працею і самообслуговуванням.

8. Навчальна та трудова діяльність молодших школярів

Провідний вид діяльності в молодшому шкільному віці - навчання (навчальна діяльність). Навчальна діяльність - це процес придбання людиною нових знань, умінь і навичок, а також - цілеспрямованого формування розумових дій (узагальнення, аналіз, аналогія тощо). Навчальна діяльність формується саме в молодшому шкільному віці. Багато в чому вона визначає розвиток всієї пізнавальної сфери та інших видів діяльності дітей даного віку. Специфіка навчальної діяльності полягає в тому, що її змістом є наукові поняття і узагальнені способи вирішення теоретичних завдань, а метою - засвоєння наукових знань і відповідних умінь.

Разом з тим, словесно-логічне мислення молодших школярів розвинене ще слабо, що необхідно враховувати при організації навчальної діяльності дітей даного віку. Важливо побудувати навчання з опорою на наочно-дійове мислення дітей (рахунок за допомогою паличок) і наочно-образне мислення (різноманітні форми наочності).

У молодшому шкільному віці формуються основні компоненти навчальної діяльності:

1) Цілі, тому важливо розвивати у молодших школярів уміння самостійно ставити перед собою цілі і завдання перед виконанням навчальних завдань.

2) Мотиви: необхідно стимулювати зацікавленість дітей не лише процесом, але й змістом навчання (розвивати пізнавальні інтереси, а також - почуття відповідальності).

3) Навчальні ситуації: вчитель ставить молодших школярів в такі умови, в яких вони повинні шукати спільний спосіб вирішення всіх завдань певного типу на підставі продемонстрованих зразків, варіантів рішень.

4) Навчальні дії - система операцій, спрямованих на оволодіння знаннями, вміннями та навичками.

5) Дії контролю і оцінки (розвиваються на основі контролю та оцінки навчальної діяльності вчителем).

Трудова діяльність

У багатьох дітей зі вступом до школи з'являються нові домашні обов'язки, що допомагає їм швидше налаштуватися на нову систему відносин. Батькам важливо сприяти розвитку у дітей працьовитості, допомагаючи їм правильно розподілити час між домашніми обов'язками, навчанням і грою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]