Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKI_VikiPedPs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

6. Соціальна ситуація розвитку в дошкільному віці. Діяльність дошкільників

Дошкільний вік охоплює період з 3 до 6, 7 років і поділяється на такі етапи:

1) молодший дошкільний (3-4 роки);

2) середній (4-5 років);

3) старший (5-6 років).

Протягом дошкільного дитинства триває інтенсивне дозрівання організму дитини, що створює необхідні умови для більшої самостійності, засвоєння нових форм соціального досвіду в результаті навчання і виховання. У зв'язку з цим ССР в дошкільному віці набуває наступні характеристики:

- Поява у дитини кола елементарних обов'язків;

- Зміна відносин з дорослими: поступова заміна спільних з ними дій самостійним виконанням інструкцій;

- Розширення взаємовідносин з однолітками;

- Початок навчання дитини;

- Зростання усвідомлення власного «Я» і своїх вчинків, значний інтерес до світу дорослих, їхньої діяльності та відносин як внутрішній фактор соціального розвитку;

- Освоєння зовнішнього світу в більш різноманітних видах діяльності, особливо - сюжетно-рольової грі.

Провідний вид діяльності в дошкільному віці - сюжетно-рольова гра. Гра - особлива форма життя дитини в суспільстві, діяльність, в якій діти в ігрових умовах виконують роль дорослих, відтворюючи їхнє життя, роботу і взаємини (Д. Б. Ельконін, О. М. Леонтьєв, Л. С. Виготський).

Сюжетно-рольова гра - спільна групова гра, в якій учасники беруть на себе і виконують різні соціальні ролі, відтворюючи при цьому сюжети з реального життя, казок, фільмів тощо.

Варіанти ролей:

- Сімейні (мама, тато, син);

- Виховні (няня, вихователька);

- Професійні (лікар, пілот);

- Казкові (заєць, вовк).

Новоутворення: в середньому дошкільному віці зароджується гра з правилами - вид гри, в якій учасники повинні строго дотримуватися певних вимог, правил (спортивні ігри, «Козаки-розбійники»).

Компоненти сюжетно-рольової гри (Д. Б. Ельконін):

1) зміст (те, що відтворюється дитиною як центрального моменту діяльності і відносин персонажів); 2) ігрові дії; 3) сюжет; 4) ролі; 5) ігрове вживання предметів; 6) реальні відносини між дітьми.

Значення гри для дошкільника:

- Вирішення протиріччя між зростанням прагнення дітей до самостійності, активності та їх обмеженими можливостями;

- Спосіб освоїти діяльність та взаємовідносини дорослих, підготовка до громадського життя та виконання соціальних ролей;

- Розвиток інтелекту в результаті узагальнення предметів і дій (семіотична функція);

- Розвиток довільної уваги і пам'яті;

- Розвиток уяви;

- Розвиток емоцій і волі, вміння планувати;

- Розвиток комунікативних здібностей;

- Формування вміння враховувати точку зору і наміри інших учасників гри;

- Засвоєння елементарних трудових умінь і навичок використання предметів домашнього ужитку.

У дошкільному віці також розвивається художньо-творча діяльність, наприклад - малювання дітей. У ньому поступово проявляються образи пам'яті, мислення та уяви. У малюнках діти прагнуть передавати свої враження і знання. Важливе місце в художньо-творчої діяльності дошкільнят займає музика. Дітям подобається прослуховування музичних творів, повторення музичних звуків на різних інструментах, спів, виконання ритмічних рухів під музику. Новоутворення дошкільного віку - здатність до творчості, створення чогось нового, що несе відбиток індивідуальності людини.

Крім гри і художньо-творчої діяльності, в старшому дошкільному віці з'являється також трудова діяльність. Дошкільнят вже привчають до виконання окремих трудових завдань, домашніх обов'язків, використання багатьох інструментів і предметів домашнього вжитку. Специфіка трудової діяльності в дошкільному віці полягає в тому, що вона не відокремлена від гри.

У дошкільному віці починається освоєння форм навчальної діяльності, спеціально спрямованої дорослими на засвоєння дітьми людського досвіду. Навчальна діяльність дошкільнят є спілкуванням з дорослими, які керують процесом формування знань, умінь і навичок дітей, а також спеціальних навчальних дій, серед яких виділяють: цілеспрямоване сприйняття об'єктів, виявлення їх характерних ознак; складання оповідань, читання, малювання і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]