Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKI_VikiPedPs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать

12. Особистісний розвиток у ранній юності

Рання юність, або старший шкільний вік, охоплює період з 14-15 до 16-17 років.

Центральне новоутворення юнацького віку - особистісне самовизначення (тобто свідомий вибір цілей, цінностей, життєвого шляху в цілому). Особистісний розвиток старшокласників відбувається по наступних напрямках:

1. Ускладнення сфери самосвідомості (усвідомлення людиною своїх якостей, потреб; самовідношення). Основне надбання юності - відкриття власного внутрішнього світу. Високий рівень розвитку самосвідомості породжує інтерес до своєї особистості, розуміння унікальності власної індивідуальності, своїх думок, переживань, оцінок. Розвиток самосвідомості торкається певних аспектів особистості старшого з, серед яких - особистісна ідентичність, почуття дорослості й самооцінка. Особистісна ідентичність (по Э. Эриксону) - це почуття індивідуальної тотожності й цілісності ("Я - це я; я знаю, чого я хочу, у мене є власні погляди, переваги, цінності")

2. Почуття дорослості в даному віці приймає вид або чоловічий, або жіночої дорослості (полова самоіндефікация). Інтенсивно розвивається сприйняття себе як особи певної статі з характерними для неї потребами, цінностями, відносинами, моделями поведінки.

3. Самооцінка в ранній юності змінюється в міру наближення дня закінчення школи:

- в 10 класі самооцінка відносно висока, безконфліктної й стійка, без підвищеної тривожності;

- в 11 класі за рівнем самооцінки контингент учнів "розшаровується" на наступні групи: з адекватною самооцінкою; з неадекватно завищеною самооцінкою (зарозумілість); з неадекватно заниженою самооцінкою (тривожність, непевність).

4. Формування моралі, моральне самовизначення.

Для школярів раннього юнацького віку стають відкритими й більше зрозумілими багато питань, що звичайно цікавлять дорослих. Увагу старших школярів привертають моральні проблеми, які хвилюють їх не скільки з пізнавальної точки зору, скільки в плані власного самовизначення у зв'язку з початком пори любові й установленням інтимних відносин. До даної категорії питань належать проблеми добра й зла, справедливості й беззаконня, порядності й безпринципності. Разом з тим, сучасних старшокласників іноді характеризує інфантилізм, розмитість морального самовизначення, позиція вседозволеності.

4. Становлення світогляду.

Світогляд - (система поглядів людини на мир і своє місце в ньому) - це одне з основних новоутворень ранньої юності. Світогляд включає сталі погляди на моральні, соціально-політичні, економічні, наукові, культурні, релігійні питання. До закінчення школи світогляд старшокласника можна назвати досить сформованим. У його основі лежать не завжди правильні, але досить стабільні переконання.

5. Поява акцентуацій характеру

У ранньому юнацькому віці в багатьох дітей відзначається підвищена невротичность. В цей період частіше, ніж в інших віках, зустрічаються акцентуйовані типи характеру, спостерігаються швидкі, непередбачені й часті зміни настрою. Акцентуацією характеру називають надмірне загострення однієї риси характеру, що викликає неадекватність поведінки та спричиняє проблеми у спілкуванні. У цілому, особистісний розвиток старшокласника характеризується більшою гармонійністю, ніж у підлітковому віці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]