Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DKI_VikiPedPs.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
282.62 Кб
Скачать
    1. Зміст понять "навчальна діяльність", "навчання", "учіння", "научіння"

Навчальна діяльність – це процес взаємодії вчителя з учнем з метою передачі соціокультурного досвіду.

Соціокультурний досвід – (на відміну від життєвого) – це, насамперед, володіння мовою та знаковими системами (буквами, цифрами), знання про функції предметів, засоби обробки інформації та ін.

Специфічні ознаки навчальної діяльності:

  • спрямованість не лише на засвоєння учнем знань, умінь та навичок (ЗУНів), але й на оволодіння ним узагальненими засобами навчальних дій – навичками обробки будь-якої інформації, вивчення будь-якого навчального предмету (аналіз, класифікація, систематизація);

  • усвідомленість та цілеспрямованість процесу передачі та засвоєння знань і умінь;

  • поступовий перехід навчальних дій контролю і оцінки у дії самоконтролю і самооцінки;

  • вплив на рівень розвитку суб’єктів навчальної діяльності, що викликає якісні зміни їх пізнавальних процесів і особистісних якостей.

Навчальна діяльність як взаємодія вчителя та учня має два боки: навчання і учіння.

Навчання – це професійна діяльність вчителя, спрямована на передачу учням ЗУНів (викладання). Інше значення поняття «навчання» – це спонтанний процес засвоєння людиною знань, що триває протягом всього життя.

Учіння – це навчальні дії учня, спрямовані на засвоєння ЗУНів та узагальнених засобів роботи з інформацією.

Коли говорять про учіння в ширшому смислі, використовують поняття “научіння”.

Научіння – це процес і результат набуття людиною чи твариною життєвого досвіду.

Життєвий досвід – (на відміну від соціокультурного) – це уміння поводитися в певних життєвих ситуаціях, реагувати на них; сукупність переживань та спогадів (а не лише ЗУНи).

Види научіння:

    1. Загальні для людини і тварин:

а) научіння за механізмом імпринтінгу, тобто швидкого, майже автоматичного пристосування організму до конкретних умов життя; імпринтінг забезпечується наявністю вроджених форм поведінки, пов’язаних з безумовними рефлексами (новонароджене каченя починає слідувати за будь-яким об’єктом, що рухається, який першим попадає в коло його зору; малюк при доторканні одразу стискує долоню);

б) умовно-рефлекторне научіння – виникнення нових форми поведінки на первісно нейтральний (тобто умовний) стимул в результаті його багаторазового сполучення з біологічно значущим (безумовним) стимулом (наприклад, поєднання годування собаки з певним звуком, після якого даний звук викликатиме у звіра виділення слини);

в) оперантне научіння – пошук правильної форми поведінки шляхом “спроб та помилок”, відбір з усіх виникаючих реакцій саме тих, що призводять до найкращого результату (так людина підбирає потрібного ключа до дверей).

    1. Види научіння, властиві в основному людини:

а) вікарне научіння – наслідування оточуючим (маленька доня наслідує матір, одягаючись в її сукню);

б) вербальне научіння – набуття досвіду за допомогою мови (з розмов, телепередач).

21. Моральне виховання підлітків та юнаків. Формування свідомої дисципліни.

Моральне виховання — виховна діяльність школи і сім'ї, що має на меті формування стійких моральних якостей, потреб, почуттів, навичок і звичок поведінки на основі засвоєння ідеалів, норм і принципів моралі, участь у практичній діяльності.

В результаті морального виховання у підлітків та юнаків формуються моральна свідомість, моральні переконання, моральна спрямованість.

Моральна свідомість — одна із сторін суспільної свідомості, яка у вигляді уявлень і понять відображає людські стосунки і регулює моральний бік діяльності людини.

Моральні переконання — пережиті та узагальнені моральні принципи і норми.

Моральна спрямованість — стійка суспільна позиція особистості, що формується на світоглядній основі, мотивах поведінки і виявляється як властивість особистості в різних умовах.

Ефективне моральне виховання завжди продовжується у самовихованні, оскільки стійкі переконання, вимогливість до себе завжди ведуть людину до самовдосконалення. В підлітковому віці самовиховання виявляється в фізичному загартуванні, заняттях спортом (хлопчики) або в старанному навчанні, домашній праці, відвідуванні гуртків (дівчата). В юнацькому віці самовиховання більше пов’язано з самоосвітою, творчістю, самопізнанням.

Разом з моральним вихованням відбувається формування дисциплінованості та саморегуляції підлітків і юнаків. Шкільна дисципліна — дотримання учнями правил поведінки в школі та за її межами, чітке й організоване виконання ними своїх обов'язків, підкорення громадському обов'язку. В основі дисциплінованості полягає прагнення й уміння особистості керувати своєю поведінкою відповідно до суспільних норм і вимог правил поведінки.

Важливу роль у вихованні почуттів обов'язку і відповідальності відіграє робота вчителів щодо засвоєння учнями правил поведінки в школі. Необхідно привчати їх до виконання цих правил, формувати у школярів потребу в постійному їх дотриманні, пояснювати їх зміст..

Виховання звички дотримуватися правил поведінки, дисциплінованості триває протягом всього періоду навчання учня в школі. Педагогу важливо враховувати вікові особливості учнів, будувати стосунки з ними на засадах співпраці. У середніх і старших класах окремі вчителі надмірною суворістю, прямолінійністю суджень нерідко пригнічують інтереси школярів, породжують небажання йти до школи. Невсипущий контроль, постійні обмеження призводять до протилежних результатів, зауваження викликають роздратування, грубість, непокору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]