Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний підручник з бух.обліку.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать
  1. Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку : Підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – 3 –є вид., доп. і перероб. – Житомир : ЖІТІ,2003. – 440с.

  2. Бутинець Т.А., Чижевська Л.В., Береза Л.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності 7.050107 «Економіка підприємств» / Т.А.Бутинець , Л.В.Чижевська, С.Л.Береза; за ред. проф. Бутинця.- Житомир : ЖІТІ, 2001. – 672 с.

  3. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р.

  4. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку : тести : Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 та 8.050106 «Облік і аудит»./ За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – Житомир : ПП «Рута», 2006. – 180с.

  5. Михайлов М.Г., Глушаченко А.І. ,Гончар В.П. Бухгалтерський облік (теорія): Навчальний посібник / За ред.. професора Михайлова М.Г.: Навч.посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2007 – 248 с.

  1. Сутність бухгалтерського балансу.

Згідно з П(С)БО 1, баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Баланс - одна із форм фінансової звітності, метою складання якої є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату. Це статистична таблиця – єдина з усіх форм фінансової звітності, яку складають на певну дату, а не за період.

У міжнародній практиці датою балансу є дата закінчення фінансового року, який може не збігатися з календарним. В Україні традиційно бухгалтерську звітність підприємства складали на початок нового календарного року. Згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», календарний рік залишається звітним періодом для складання фінансової звітності і складання балансу підприємства передбачається станом на кінець останнього дня звітного періоду (місця, кварталу, року).

Згідно з П(С)БО 1 звітний період – рік, періодична звітність (місячна, квартальна) складається наростаючим підсумком з початку звітного року.

  1. Будова і зміст балансу.

Зміст і форма балансу, а також загальні вимоги до визнання і розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 «Баланс». Норми цього Положення(стандарту) застосовуються до балансів підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі 0 підприємств) усіх форм власності, крім банків та бюджетних установ. Для малих підприємств може передбачатися скорочена форма балансу.

Актив балансу – це статті, що відображають ступінь рухомості майна (ступінь ліквідності), предметний стан майна підприємства.

Пасив балансу – це статті, що показують розмір капіталу, вкладеного у господарську діяльність підприємства, і ступінь терміновості повернення зобов’язань.

Сальдо балансу – підсумки активу та пасиву балансу.

Структура балансу ( Актив = Пасив )

(А) Актив П (Пасив)

І розділ І розділ

Необоротні активи Власний капітал

П розділ П розділ

Оборотні активи Забезпечення наступних

витрат і платежів

Ш розділ Ш розділ

Витрати майбутніх періодів Довгострокові зобов’язання

ІУ розділ ІУ розділ

Необоротні активи та групи Поточні зобовязання

вибуття У розділ

Доходи майбутніх періодів