Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний підручник з бух.обліку.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

Тема 8 облік господарських процесів

  1. Методологічні основи обліку кругообігу господарських активів. Стадії руху активів, їх загальна схема.

  2. Облік процесу постачання.

  3. Облік процесу виробництва.

  4. Облік процесу реалізації.

Література:

1.Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку : Підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит». – 3 –є вид., доп.і перероб. – Житомир : ЖІТІ,2003. – 440с.

2. Бутинець Т.А., Чижевська Л.В., Береза Л.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник для студентів вузів спеціальності 7.050107 «Економіка підприємств» / Т.А.Бутинець , Л.В.Чижевська, С.Л.Береза; за ред. проф. Бутинця.- Житомир : ЖІТІ, 2001. – 672 с.

3. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99р.

4. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку : тести : Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 7.050106 та 8.050106 «Облік і аудит»./ За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – Житомир : ПП «Рута», 2006. – 180с.

5. Михайлов М.Г., Глушаченко А.І. ,Гончар В.П. бухгалтерський облік (теорія): Навчальний посібник / За ред.. професора Михайлова М.Г.: Навч.посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2007 – 248 с.

1. Методологічні основи обліку кругообігу господарських активів. Стадії руху активів, їх загальна схема.

Виробнича діяльність підприємства починається із забезпечення його необхідними засобами виробництва - це І стадія кругообігу господарських засобів. Процес придбання і заготівлі засобів виробництва називається постачанням. В процесі постачання грошові кошти переходять в форму виробничих запасів або основних засобів.

І стадія Гроші Запаси

Наступна, П стадія кругообігу - процес виробництва, де господарські засоби або оборотні активи сфери виробництва з’єднуються з виробничою силою. В цьому процесі під дією праці окремі елементи виробничих запасів видозмінюються і набувають інших якостей. Результатом процесу виробництва є готова продукція, яка в подальшому використовується для забезпечення виробничих і особистих потреб працюючих.

С хематично : Запаси Виробництво Продукція

Ш стадія - завершальна стадія кругообігу господарських засобів, яка називається реалізація продукції. При цьому підприємство передає свою готову продукцію іншому підприємству або фізичній особі і за це отримує гроші. На цій стадії готова продукція переходить в форму грошей. Якщо передача продукції покупцям в часі випереджує надходження грошей за неї, то ця продукція приймає форму «коштів в розрахунках». Виникає «дебіторська заборгованість».

С хематично : Гроші Продукція Гроші

Таким чином, в процесі господарської діяльності засоби кожного виробничого підприємства послідовно переходять 3 стадії кругообігу.

На І стадії - засоби підприємства із грошової форми переходять у виробничу.

На П стадії - із виробничої в товарну.

На Ш стадії - із товарної в грошову.

Схематично стадії руху активів підприємства можна зобразити так :

Г роші Запаси Виробництво Готова продукція

Гроші