Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Експерим. психол..rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
583.59 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України Київський національний торговельно-економічний університет Кафедра психології

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вченою радою

(пост.п.__ від «__»____________2011р.)

Ректор

______________________А.А. Мазаракі

Експериментальна психологія

ПРОГРАМА ТА РОБОЧА ПРОГРАМА

освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр ”

галузь знань 0301 Соціально-політичні науки

напрям підготовки 030102 Психологія

Київ 2011Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу кнтеу заборонено

Автор: С.М. Миронець канд. психол. наук.

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри психології 27 травня 2010 р., протокол № 7

Рецензенти: М.С. Корольчук, д-р. психол. наук, проф.

В.І. Осьодло, к. психол. наук, доц.

Експериментальна психологія

ПРОГРАМА ТА РОБОЧА ПРОГРАМА

освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр”

галузь знань 0301 Соціально-політичні науки

напрям підготовки 030102 Психологія

І. Мета, завдання та результати (компетенції) вивчення дисципліни, її місце у навчальному процесі

„Експериментальна психологія” — одна з найцікавіших і водночас найскладніших дисциплін у навчальній програмі студентів, які спеціалізуються з психології. Володіння нормативами експериментального методу засвідчує фаховий рівень психолога, ставить його на щабель вище від колег, чий інструментарій обмежується тестами й опитувальниками. Експеримент, на відміну від усіх інших методів, в тому числі й кореляційного дослідження, дає можливість встановлювали каузальний (причинно-наслідковий) зв’язок між явищами. Лише здійснивши експеримент, можна впевнено формулювати висновки про те, які саме механізми лежать в основі психологічних феноменів, спричиняють їх виникнення та впливають на їх розвиток.

Метою навчальної дисципліни “Експериментальна психологія” є ознайомлення студентів з методологією психологічного експерименту, а також набуття вмінь і навичок експериментального дослідження психіки особистості. На основі теоретичних знань з курсу студенти мають виявити уміння здійснювати психологічне дослідження, опираючись на основні і додаткові методи дослідження.

Завдання дисципліни:

Досягненню мети підпорядковуються такі навчальні завдання:

– надати студентам інформацію про історію розвитку експерименту в психології, місце експериментальної психології у системі наукового знання;

– ознайомити студентів з необхідними та обов’язковими вимогами до знань і вмінь експериментатора, деонтологією дослідницької діяльності;

– ознайомити студентів з теорією і практикою експерименту: нормативами наукового мислення, структурою експериментального дослідження, його плануванням і процедурами, методами виміру експериментального ефекту та опрацювання результатів;

– озброїти студентів практичними прийомами планування, організації та проведення експериментів, інтерпретації і репрезентації результатів;

– ознайомити студентів з класичними експериментальними дослідженнями, проведеними в різних галузях психологічної науки

– розкрити особливості становлення і розвитку експериментально­го методу в психології;

– висвітлити типи, основні етапи й умови проведення експериментального методу дослідження психіки;

– навчити інтерпретувати і використовувати у своїй професійній діяльності результати психологічного експерименту;

– набути навичок оформлення результатів наукового дослідження;

– сформувати у студентів навички та вміння експериментального, квазіекспериментального й кореляційного дослідження психіки.

– головну увагу приділити складанню програми експерименту, насамперед плануванню й аналізу шляхів досягнення “чисто­ти” проведення експерименту, досягнення його внутрішньої і зовнішньої валідності.

Предмет дисципліни - вивчати у тісному зв'язку з іншими психологічними науками.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати: історію розвитку експериментальної психології, особливості застосування методів наукових психологічних пошуків, структуру психологічного дослідження, структуру, функції та категоріальний апарат дисципліни.

Уміти: планувати психологічне дослідження, проводити й аналізувати пілотажне дослідження, здійснювати основне психологічне дослідження, аналізувати та інтерпретувати його результати, використовувати отримані знання у практичній діяльності.

Набуття студентами компетентності з курсу можливе за актуалізації їхніх знань з курсів «Вступ до психології», «Загальна психологія», Статистичний аналіз результатів психологічних досліджень».

Робоча програма передбачає різні форми вивчення студентами навчальної дисципліни: лекції, семінари, практичні заняття, групові та індивідуальні консультації, захист рефератів, тематичні експрес-тестування, модульний контроль, питання для самоконтролю. Студентам надаються широкі права та сприятливі можливості творчо підходити до вивчення кожної теми, активно та аргументовано висловлювати власні судження.

У кінці робочої програми містяться методичні рекомендації до самостійної роботи студентів по вивченню дисципліни «Експериментальна психологія», список рекомендованої літератури.

Робоча програма дисципліни розроблена для студентів професійного спрямування "Психологія", що здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”.

Програма надає можливість усвідомити якісні зміни, які пов’язані із розвитком технічного процесу, враховуючи потреби новітніх освітніх технологій, отже, використовується як базова для визначеного навчального часу.

Місце дисципліни у навчальному процесі:

Дисципліна викладається після психології, соціальної психології, психології праці, інженерної психології, соціології та філософії, які є підґрунтям для розуміння основних категорій та засвоєння професійно значимих компетенцій в галузі "експериментальної психології".

У змісті дисципліни коротко подано кожну тему, що включає обов’язкові та додаткові завдання, а також посилання на список літератури. Після закінчення викладання дисципліни складається екзамен.