Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
221.7 Кб
Скачать

3. Критерії вибору методів дослідження в клінічній психології

Вибір методів дослідження, які використовуються клінічним психологом, обумовлений тими завданнями, які виникають перед ним при виконанні професійних обв'язків. Діагностична функція зумовлює використання психологічних методик здатних оцінити як діяльність окремих психічних функцій, індивідаально-психологічних особливостей, так і диференціювати психологічні феномену і психопатологічні симптоми і синдроми. Психокорекційна функція вимагає примінення різних шкал, на основі яких можливий аналіз ефективності психо корекцій них і психотерапевтичних технік. Підбір необхідних методик здійснюється в залежності від цілей психологічного дослідження; індивідуальних особливостей психічного, а також соматичного стану досліджуваного; його віку; професії і рівня освіти; часу і місця проведення дослідження. В клінічній психології використовується широка гамма окремих методів. Єдиної класифікації цих методів на сьогодні не існує. Але з метою упорядкованого аналізу цього питання пропонуємо дотримуватись такого розподілу методів психодіагностики в клініці: Метод анамнезу, Клінічне інтерв'ю, Експериментально-психологічні методи дослідження, Оцінка ефективності психокорекційного впливу.

4. Клінічне інтерв’ю:функції, принципи, моделі проведення, етичні правила

Однією з головних цілей клінічного інтерв'ювання є оцінка індивідуально-психологічних особливостей клієнта або пацієнта, рангування виявлених особливостей за якістю, силою і складністю, віднесення їх до психологічних феноменів або психопатологічних симптомів. Клінічне інтерв'ю - це метод отримання інформації про індивідуальні психологічні особистості, психологічні феномени, психологічні симптоми і синдроми, внутрішню картину хвороби пацієнта і структуру проблеми клієнта, а також спосіб психологічного впливу на людину, який відбувається безносередньо на основі особистого контакту психолога і клієнта. Функціями інтерв'ю в клінічній психології є діагностична та терапевтична. Вони повинні здійснюватись паралельно, оскільки к збіг може призвести до бажаного для психолога результату - виздоровлення та реабілітації пацієнта, Принципами клінічного інтерв'ю є: 1) однозначність, точність, доступність формулювань запитань; 2) адекватність, послідовність (алгоритмізованість), 3) гнучкість, безпристрасність опитування; 4) перевірка отримуваної інформації. Під принципом однозначності та точності в межах клінічного інтерв'ю розуміється правильне, коректне та точне формулювання запитань.

Принцип доступності базується на декількох, параметрах: словниковому (лінгвістичному), освітньому, культурному, мовному, національному, етнічному та інших факторах. Одним, з важливих параметрів інтерв'ю вважається алгоритмізованість, (послідовність) опитування, заснована на знаннях діагноста в галузі дотично сті п;еикодогічі;их феноменів психологічних симптомів і синдромів. Послідовність будується на відомому алгоритмі психогенезу: на підставі пред'явлення перших скарг хворими, розповіді його родичів, знайомих або на підставі безпосереднього спостереження за його поведінкою формується перша гру ;іа феноменів або симптомів, Далі опитуванням виявляються феномени, симптоми і синдроми, традиційно дотичні з вже виявленими, далі запитання мають бути спрямовані на оцінку типу реагування (ендогенного, психогенного або екзогенного), рівня розладів та етіологічні фактори. Найбільш вагомими є принципи перевірки та адекватності психологічного інерв'ю.

Принцип безпристрасності (відстороненності) - основний принцип феноменологічно орієнтованого психолога-діагноста. Нав'язування пацієнту особистої думки про наявність у нього психопатологічної симптоматики на підставі упереджено або некоректно проведеного інтерв'ю може відбуватись як з причини свідомого ставлення, так і на базі незнання принципів інтерв'ю або сл іпо го приб ічництва однієї з наукових шкіл.

Основні етичні положення Американської психологічної асоціації: 1.Дотримуватись конфіденційності: поважати права клієнта і його особисте життя..2. Усвідомити межі своєї компетентності. 3. Уникайте розпитування про несуттєві деталі. 4.Ставтесь до клієнта так, як Ви хотіли б, щоб відносились до Вас. 5. Приймайте..до уваги індивідуальні і культурні особливості. Вважається, що по тривалості перше інтерв'ю повинне бути приблизно 50 хвилин. Наступне інтерв'ю з тим самим клієнтом дещо коротше. Можна запропонувати наступну модель (структуру) клінічного інтерв'ю:

І етап. Встановлення "довірливої дистанції' . II етап Видалення.скарги (пасивне і активне інтерв'ю), Шетап: Оцінка.бажаного результату інтерв'ю та терапії, визначення суб'єктивної модел і здоров'я пацієнта і бажаного психічного статусу. IV етан.: Оцінка здібностей пацієнта;