Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виховання учнів у біол..doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

3. Умови формування наукового світогляду учнів

  • Засвоєння основ наук, законів розвитку природи і суспільства.

  • Біологічна картина світу, яка формується в учнів у процесі вивчення біології, є однією із складових природничо-наукової картини світу поряд з фізичною, астрономічною, хімічною, географічною, тому слід систематично використовувати опорні міжпредметні знання учнів із відповідних суміжних дисциплін .

  • Практичне застосування одержаних світоглядних знань.

  • Визначальною умовою формування наукового світогляду є перетворення знань в у погляди, а поглядів – на переконання. Щоб знання перетворились у погляди, їх треба не лише осмислити, а й глибоко відчути . Умовою перетворення поглядів на переконання (оцінне ставлення людини до дійсності) є способи засвоєння певних знань, думок, оцінок ( проблемний підхід, біологічний експеримент, дискусії). Наукові уявлення повинні пройти через свідомість, думки, почуття (емоційну оцінку) учнів. Переконаність- це впевненість людини у своїй правоті, підтверджена відповідними аргументами і фактами, формується на основі синтезу наукових знань і життєвого досвіду учнів, проявляється в оцінках, ставленнях, вчинках, поведінці. Світогляд як система знань і переконань зумовлює активну життєву позицію людини .

  • Послідовне, систематичне формування наукового світогляду учнів впродовж навчання біологіїї у всіх організаційних формах – на уроках, факультативах, в позаурочній роботі, на екскурсіях в природу, музеї, сільськогосподарське та інші виробництва, де використовуються біологічні об’єкти.

  • Система різноманітних методів і прийомів, серед яких істотне місце займають самостійні роботи (досліди, спостереження).

  • Розвиток мислення учнів, сформованість інтелектуальних умінь, пізнавальної активності і самостійності.

  • Послідовна і цілеспрямована система виховання в школі.

Формування наукового світогляду здійснюється ступінчасто:

від накопичення і осмислення фактів;

через їх узагальнення;

до формування переконань і світоглядних уявлень.

тобто, це збігається з етапами формування загальнобіологічних понять.

Приклад: Методи і прийоми, які сприяють формуванню в учнів світоглядних уявлень в темі «Будова та життєдіяльність рослин»:

Самостійна робота учнів: вивчення клітинної будови листка.

Бесіда:

Що спільного в будові кореня і листка?

Яка будова епідермісу?

В чому різниця клітин верхньої та нижньої шкірочки листка?

Яку функцію виконує епідерміс?

Як будова основної тканини листка відображає його функції?

Демонстрація досліду, переконання учнів в тому, що листки поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Підкреслюємо взаємозв’язок живої і неживої природи.

Бесіда: Які умови необхідні для здійснення фотосинтезу?

З яких речовин утворюється крохмаль?

Де це відбувається?

Де і коли рослина використовує крохмаль?

Демонстрація досліду “Випаровування води листками”.

Бесіда: обговорення результатів досліду.

Замалювання схеми будови листка, на якій показати процеси життєдіяльності, які відбуваються в листку: фотосинтез, дихання, транспірація.

Вивчення різноманітності морфологічної та анатомічної будови і процесів життєдіяльності листка сприяє формуванню в учнів уявлень і переконань про клітинну будову листка та зв'язок його будови з функціями , про поглинання диоксиду вуглецю та виділення оксигену, значення сонячної енергії для утворення вуглеводів та космічної ролі зелених рослин. Дослід «Дихання рослини» переконує учнів в тому, що рослини, так же, як тварини і людина, при диханні використовують оксиген.

У процесі формування наукового світогляду учнів при вивченні біології можна використовувати завдання: