Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виховання учнів у біол..doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

Естетичне виховання учнів у процесі вивчення курсу “Тварини” в розділах: уі-Тварини, уіі-Різноманітність тварин, уііі-Організми і середовище існування

Зміст естетичного виховання (здійснюється у всіх організаційних формах):

  1. Вчителеві слід звертати увагу учнів на красиве при вивченні тварин , що заключається в формах, пропорціях, забарвленні, життєдіяльності як окремої тварини, так і їх угруповань (захисне забарвлення – жайворонки, коники, застережне забарвлення – у сонечка, клопа-солдатика).По-різному відносяться до шкідників с/г культур, саду, до отруйних змій, але завжди при цьому захоплюються люди при вигляді красивого метелика, який має орнаментальний малюнок. Раніше у відношенні до тварин переважав чистий прагматизм – тварин забивали повністю заради комерційних вигод. Так були знищені стада бізонів в Північній Америці. Бурого ведмедя знищили заради жовчного міхура, ще декілька років тому їх було 10 тис., а зараз – половина; навпаки, в деяких країнах тварин естетично і морально боготворять, наприклад, в Англії – коней, собак, в Індії – корів, в Японії – птахів.

При вивченні комах інтерес викликають руді лісові мурашки , гнізда паперових ос, а шестигранні соти бджіл – це зразки архітектури. Різноманітні за розмірами і забарвленням метелики, птахи.

2. Навчити дітей бачити красиве в поведінці тварин: шлюбна поведінка голубів, пісні самців птахів у період розмноження ( соловейко східний, жайворонок польовий, лісовий щеврик та інші співочі птахи).

а)Трайтак Д.І. приводить уривки з оповідання Р.Рождественського про голоси тварин в джунглях – десь біля 3-х десятків : шипить, дзвенить, свистить, шурхотить, гримить...

б) відчуття захоплення в учнів викликає спостереження за польотом птахів: ширяючий – у яструбів, стрімкий – у соколів, хвилеподібний - у дятла.

Сіра куріпка злітає з шумом, свистить крилами.

в) пересування – біг косулі граціозний, лисиця замітає хвостом слід.

г) піклування про молодняк і самок у стадних (копитних, олені, коні, косулі) тварин

д) віршіТ.Шевченко створюють емоційно позитивний настрій

Защебече соловейко –

Сохнуть дрібні сльози.

Послухає, усміхнеться,

Піде темним гаєм...

Ніби з милим розмовляла...

А він, знай, співає.

Які засоби естетичного впливу ?

а) живе споглядання на екскурсіях,

б) догляд за тваринами куточка живої природи,

в) фенологічні спостереження,

г) використання наочності на уроках (ілюстрації, к/ф, д/ф, грамзаписи),

д) перегляд телепередач “В світі тварин”,

е) використання художньої літератури.

ж) проведення біологічних вечорів, наприклад, на тему “Мій вірний друг”, “Брати наші менші” з участю домашніх тварин, птахів,

з) проведення виставок собак, кішок, вольєрних птахів,

е) загадки, вікторини...

Естетичне виховання в 9 кл. під час вивчення розділів: ІХ -Людина та Х – Біологічні особливості поведінки людини.

Основою виховання естетичних почуттів у дев’ятикласників є показ краси людини як фізичної досконалості, гармонії і втілення в неї розумової краси, естетики поведінки .

Першоелементи фізичної краси – це здоров’я, молодість, добра конституція, повнота життєвих сил.

Подивіться на тіло людини: Кругла голова людини прикрашена волоссям найрізноманітнішого кольору, форми. На обличчі виділяються поблискуючі очі, в яких світиться розум; рот, який представляє найбільш чуттєву його форму. Обличчя блищить мармуровим рядом зубів, закінчується підборіддям, яке характеризує волю людини. Все це, виражене в гармонії, нормі являє собою неповторну красу.

На протязі століть вироблялися канони жіночої і чоловічої краси, складались поняття естетичного ідеалу. Перше вчення про прекрасні пропорції виникло в Єгипті, де було встановлено, що тіло повинно бути в 19 разів довше середнього пальця. Згідно древньогрецьким канонам ідеально складене тіло повинно складати висоту 8 голів. Об’єм грудей атлета повинен відноситись до об’єму його тазу як 10 до 9.

Благородство, велич і краса людського тіла втілені в безсмертних образах Аполлона Бельведерського і Венери Медицейської.

Такі дані можна привести у вступній розповіді на початку вивчення курсу “Біологія людини “.

Послідовно проводиться естетичне виховання при вивченні всіх тем цієї дисципліни, наприклад:

а) “Опорно-рухова система”: значення фізичних вправ, занять гімнастикою, ранкові зарядки для підтримання красивої статури, постави, виправлення деяких фізичних вад. Для юних дівчат має значення відпрацювання умінь: як ходити, як стояти, як нахилятися, як сідати.

б) “Травлення” – красиві здорові зуби – догляд за ротовою порожниною

в) “Шкіра” – колір шкіри залежить від режиму праці і відпочинку, раціону харчування, обміну речовин. Гігієна шкіри, одягу.

г) “Вища нервова діяльність”, “Аналізатори”: естетика поведінки.

Під час вивчення всіх тем Біології людини естетичне виховання дуже тісно переплітається з моральним.

В.О. Сухомлинський говорив: Краса природи виховує витонченість почуттів, допомагає відчувати красу людини.

В загальній біології естетичне виховання здійснюється в розділах: ХІІІ- Організмений рівень організації життя, ХІУ – Надорганізмені рівні організації життя, ХУ-Історичний розвиток органічного світу.

Естетичне виховання пов’язане з особливістю вивчення рівнів живої природи: молекулярний, популяційно-видовий, біоценотичний, біосферний. Гармонія протилежних найважливіших процесів обміну, різноманітність життєвих форм, взаємозв’язки живої і неживої природи ( на уроках-екскурсіях). Естетичне виховання у процесі вивчення різних тем в загальній біології можна проводити , використовуючи :музичний супровід як вступ до теми; а також кольорові фото-слайди на комп’ютері із зображенням різних екосистем, ландшафтів, фітоценозів, тощо.

З метою естетичного виховання можна використати художні твори. Наприклад, дати завдання проаналізувати уривок поеми Т.Г.Шевченка “Сон”.

Які екологічні фактори зображені? Відмітьте вічність в процесах життя, краси.

Т.Шевченко “Сон”.

Дивлюся, аж світає,

Край неба палає,

Соловейко в темнім гаї

Сонце зустрічає,

Тихесенько вітер віє,

Степи, лани мріють,

Між ярами над ставами

Верби зеленіють.

Сади рясні похилились,

Тополі поволі

Стоять собі, як сторожа, розмовляє з полем.

І все то те, вся країна

Повита красою,

Зеленіє, вмивається

Дрібною росою

Споконвіку вмивається,

Сонце зустрічає...

І нема тому почину,

І краю немає.

Важливу роль в естетичному вихованні старшокласників відіграють екскурсії в оранжерею, теплиці, Криворізький ботанічний сад, дослідну, селекційну станції, племінну ферму, краєзнавчий чи природничий музей.

Таким чином, естетичне виховання в процесі вивчення біології здійснюється у всіх формах, особливо на екскурсіях в природу, а також різними засобами . Естетичне виховання - це складова частина гармонійно розвинутої особистості. Процес естетичного виховання буде успішним, якщо при його організації забезпечити дотримання комплексу умов: безпосереднє спілкування з природою; активна творча діяльність; розвиток емоційної чуйності, смаку, намагання вносити красу в життя , створювати красиве; використання літератури та інших творів мистецтва; організація образотворчої діяльності учнів не тільки для розуміння сутності природи, але і для її естетичного сприйняття.

Порівняння суті, складу, форм, методів, засобів екологічної та естетичної культури виявляє багато спільних елементів.

Естетична культура формується поряд з екологічною, основними їх ознаками є: знання понять, категорій, законів, концепцій; обидві є формами суспільної свідомості, в яких виділяються ставлення людини до дійсності; у змісті виховання обох напрямків присутні оцінки довкілля та ставлення до нього людини; формування екологічної та естетичної культур базується на використанні спільних джерел, основним з яких є природа; спільними є принципи виховання та форми, в яких здійснюються обидва напрямки виховання.

Оцінюючи естетичну вихованість учнів слід керуватись характерними

особливостями, що відповідають певному рівню розвитку естетичної культури:

Низький рівень — характеризується здатністю учнів відчувати красу предметів та розрізняти красиве безумовно-рефлекторно, нерозвиненими естетичними смаками, відсутністю потреби у створенні чогось красивого. Середній рівень - учні з середнім рівнем сформованості естетичної культури відчувають красу предметів, що їх оточують, мають відчуття насолоди, задоволення чи незадоволення та можуть оцінювати естетичні цінності з позиції прийнятих уявлень про красиве, бридке і т. ін., але не проявляють бажання створювати прекрасне.

Високий рівень— характеризується здатністю відчувати красу предметів,

розрізняти прекрасне і бридке, трагічне і комічне, піднесене і низьке, оцінювати різноманіття естетичних цінностей з позиції вироблених у людини в процесі практики уявлень про красу, мають потребу в створенні прекрасного в праці, побуті, мистецтві.

Питання для самоперевірки:

  1. Розкрийте суть поняття «естетика»

  2. Охарактеризуйте категорії естетики

  3. Які суть і мета естетичного виховання?

  4. Назвіть принципи естетичного виховання

  5. Які форми і методи естетичного виховання використовуються у процесі вивчення біології?

  6. Розкрийте можливості естетичного виховання у процесі вивчення курсу біології 7 кл.

  7. Розкрийте можливості естетичного виховання у процесі вивчення курсу біології 8 кл.

  8. Розкрийте можливості естетичного виховання у процесі вивчення курсу біології 9 кл.

  9. Розкрийте можливості естетичного виховання у процесі вивчення курсу загальної біології

  10. В чому ви бачите схожіть формування в учнів екологічної та естетичної культур?

  11. Назвіть критерії рівнів розвитку естетичної культури учнів

Література:

  1. Аринина Н.Л. Уроки прекрасного: Из опыта работы. - М.: Просвещение, 1984.-128 с.

  2. Букин А.П. В дружбе с людьми и природой: книга для учителя. - М.:

Просвещение, 1991.-159 с.

  1. Верзилин Н.М., Корсунская В.М. Общая методика преподавания биологии: Учебник для студентов пед. институтов по биол. специальности.- М.: Просвещение, 1983.-384 с.

  2. Витковская Н.С., Щебро А.Б., Джола Д.Н. Формирование эстетической культуры школьников -К.: "Радянська школа", 1985.- С. 14-15.

  3. Естетичне виховання : Довідник / В.І.Мазепа, А.В.Азархін, В.С.Горський та ін.; Упоряд. Н.О.Яранцева.- К.: Політвидав України, 1988.- С.69-81.

  4. Загальна методика навчання біології: Навч. посібник : За ред.. І.В.Мороза.- К.:Либідь, 2006.-502 с.

  5. Збірник наказів МОН України .-К.,1992, №5.

  6. Система эстетического воспитания школьников / Под ред. СА.Герасимова. - М.: Просвещение, 1983.- 120 с.

  7. Смольянинов И.Ф. Природа в системе эстетического воспитания: Книга для учителя. ~М.: Просвещение, 1984 .- 383 с.

  8. Сухомлинский В.А. О воспитании. - М.: Политиздат, 1973.- 272 с.

  9. Сухомлинський В.О. Як виховувати справжню людину // Вибрані твори: В 5 т. - К.: Радянська школа, 1976. – 414 с.

  10. Трайтак Д.И. Внеклассная работа по биологии. - М.: Просвещение, 1983. -210с.

Д о д а т к и

Анкета

Просимо Вас відповісти на питання анкети стосовно екологічної ситуації в Україні та зокрема в м. Кривий Ріг. Ваші відповіді допоможуть нам з’ясувати ступінь обізнаності учнів 8-х класів щодо впливу середовища міста на здоров’я людини.

Прочитайте запитання та відповіді на нього. Обведіть номер тієї відповіді, яку Ви вважаєте правильною або напишіть свій варіант на вільній строчці.