Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до курсових 2011 .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
128 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра хімії

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо оформлення курсових робіт з хімії

Кривий Ріг-2009

Загальні положення

  1. Курсові роботи з хімії необхідно оформлювати відповідно до державного стандарту України, яким є документ ДСТУ 3008-95 "Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення".

  2. Назва КУРСОВОЇ РОБОТИ повинна бути лаконічною, відповідати спеціальності, демонструвати суть та указувати на мету наукового дослідження. Іноді задля конкретизації можна додати невеликий (4-6слів) підзаголовок.

  3. При написанні КУРСОВОЇ РОБОТИ студент повинен обов'язково посилатися на наукову літературу (орієнтовно від 20 до 40 джерел), з яких запозичено теоретичний матеріал, відповідна позиція повинна підтверджуватися цитацією того чи того автора.

  4. У КУРСОВІЙ РОБОТІ необхідно стисло, логічно й аргументовано викласти зміст і результати дослідження, уникаючи загальних слів, бездоказових тверджень,тавтології (невиправданих повторень).

  5. До захисту курсової роботи представляють у вигляді спеціально підготовленого друкованого тексту в палітурці.

2. Структура випускної кваліфікаційної роботи

Текст курсової роботи повинен містити:

  • титульну сторінку (зразок оформлення додається);

  • зміст;

  • перелік умовних позначень і скорочень (за необхідності);

  • вступ;

  • основну частину (від 1 до 3 розділів);

  • висновки;

  • список використаної літератури (зразок оформлення додається);

  • список використаних джерел для добору фактичного матеріалу (за необхідності);

  • додатки (за необхідності).

3. Вимоги до змісту курсової роботи

  1. Титульна сторінка курсової роботи оформлюється відповідно до зразка (див.: додаток № 1)

  2. Зміст (див.: додаток № 2) передбачає найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів і пунктів (якщо вони мають заголовок), а також вступ, висновки за розділами, загальні висновки, список використаної літератури, список використаних джерел (якщо є), додатки (якщо є).

  3. ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ, символів, одиниць і т. ін., які повторюються (більше трьох разів), може бути представлений у вигляді окремого списку перед вступом. Перелік (за наявності) друкується двома колонками: ліворуч – алфавітний перелік, праворуч – детальний опис символу, скорочення і т. ін.

Якщо у курсовій роботі спеціальні терміни, скорочення і т. ін. повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їхнє розшифрування наводять у тексті при першому використанні.

3.4. ВСТУП розкриває суть наукової проблеми, її значущість, стан її розробки, репрезентує обґрунтування необхідності проведення відповідного дослідження.

Далі представляють загальну характеристику дослідження в рекомендованій послідовності.

Актуальність теми. Через критичний аналіз і зіставлення з наявними підходами до розв'язання поставленої проблеми зумовлюється актуальність і доцільність роботи.

Мета і завдання дослідження. Чітко окреслені завдання (не більше п'яти) допомагають реалізації поставленої мети, яку не слід формулювати як "дослідження", "вивчення", оскільки ці слова вказують на засоби її досягнення, а не на саму мету. Наприклад: «Мета нашого дослідження полягає в тому, щоб з'ясувати переваги та недоліки використання органічних речовин в кількісному хімічному аналізі». За наявності експериментальної частини після мети та завдань формулюється гіпотеза дослідження.

Об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обирається для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкту.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага того, хто пише, оскільки предмет дослідження визначає тему КУРСОВОЇ РОБОТИ, зазначену на титульній сторінці як її назва.

Методи дослідження подаються у вигляді переліку використаних прийомів, кожен з яких передбачає констатацію того, що саме досліджувалося за допомогою того чи того методу. Це дасть змогу переконатися в доцільності такого вибору.

Практичну значущість отриманих результатів представляють у вигляді відомостей про їхнє практичне використання або рекомендацій щодо можливості їхнього використання. Визначаючи практичну цінність отриманих результатів, необхідно враховувати інформацію про ступінь їх готовності до використання, сфери застосування.

3.5. ОСНОВНА ЧАСТИНА

Основна частина курсової роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожен розділ починається з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом обраного напряму й обґрунтуванням використаних методів дослідження.

Як правило, курсова робота повинна містити мінімум два розділи:

1. Теоретичний (реферативний), в якому розглядаються основні ключові поняття, що стосуються проблеми курсового дослідження;

2. Емпіричний (дослідницький).

У кінці кожного розділу формулюються висновки зі стислим викладом наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу зробити загальні висновки більш конкретними.

У розділах основної частини представляють:

- огляд літератури за темою та вибір напрямів дослідження;

- виклад загальної методики й основних методів дослідження;

- експериментальну частину (якщо є) і методику дослідження;

- відомості про проведені теоретичні і/або експериментальні дослідження;

- аналіз та узагальнення результатів дослідження.

У першому розділі окреслюють основні етапи розвитку наукової думки з порушуваної проблеми. Крім короткої історії питання необхідно означити сучасний стан питання, що досліджується. Викладення матеріалу має бути не у вигляді набору фактів та цитат, а передбачає обґрунтований аналіз інформації із посиланнями на першоджерела.

У другому розділі вичерпно репрезентують методику та основні результати проведеного хімічного дослідження. Виклад матеріалу підпорядковується одній провідній ідеї, чітко визначеній автором. Особлива увага акцентується на тому новому, що вносить автор курсової роботи в розробку питання, що досліджується (якщо така новизна дійсно присутня).

3.6. ВИСНОВКИ

Подаються найбільш важливі наукові і практичні результати, отримані в процесі дослідження, формулюються рекомендації, що вказують на можливість наукового та практичного використання отриманих результатів. У висновках бажано акцентувати на якісних і кількісних показниках отриманих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо можливості їх використання.

3.7. ДОДАТКИ (якщо є)

У додатках доцільно подавати допоміжний матеріал:

  • таблиці допоміжних цифрових даних;

  • інструкції і методики, опис алгоритмів і програм, що були використані в даній курсовій роботі;

  • допоміжні ілюстрації і т. ін.

3.8. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ (ДЖЕРЕЛ)

Список слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Бібліографічний опис складається відповідно до чинних стандартів бібліотечної і видавничої справи.

Більш докладно правила створення бібліографічного списку подані в додатку №3.