Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINAL_EDITION.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
768.51 Кб
Скачать

42. Поняття та види державних доходів, співвідношення державних та публічних доходів.

Публічні доходи — це одержані при розподілі й перерозподілі національного доходу ресурси, на підставі норм фінан­сового права скеровані до фондів коштів, які використову­ються на задоволення публічного інтересу при реалізації завдань і функцій держави, муніципальних органів та орга­нів, яким держава доручає представляти публічний фінан­совий інтерес.

У формуванні публічних доходів беруть участь усі ланки фі­нансової системи. Водночас далеко не всі публічні фонди (лан­ки) всі доходи, які йдуть на їх формування, відраховують до Державного або місцевих бюджетів. Як було показано вище, ці­лий ряд фондів, що задовольняють публічний інтерес, зокрема соціальних, є позабюджетними. Крім того, й публічні потреби задовольняють не лише за рахунок коштів Державного та місце­вих бюджетів. Відповідно, поняття публічних доходів держави є ширшим за поняття централізованих (бюджетних) доходів дер­жави і місцевих органів самоврядування.

Доходи бюджету — це всі податкові, неподаткові та інші над­ходження на безповоротній основі, одержання яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гран­ти). Вони посідають центральне місце в системі публічних доходів.

Бюджетний кодекс України доходи бюджету поділяє на по­даткові надходження; неподаткові надходження; доходи від опе­рацій з капіталом і трансферти. Податковими надходженнями визнають передбачені податковими законами України загально­державні й місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі. Неподатковими надходженнями — доходи від власності й під­приємницької діяльності; адміністративні збори та платежі, до­ходи від некомерційного й побічного продажу; надходження від штрафів та фінансових санкцій; інші неподаткові надходження. Слід зауважити, що збалансування доходів бюджету з обсягом державних видатків є аксіомою фінансової науки.

43. Поняття, класифікація та основні риси неподаткових доходів.

Публічні доходи класифікують за цілим рядом ознак. Зокрема, за правовим режимом, тобто порядком правового регулю­вання окремих видів доходів, який закріплено правовими нор­мами та забезпечено сукупністю юридичних засобів, публічні доходи можна класифікувати на:

  • податки;

  • інші платежі, що входять до складу податкової системи;

  • неподаткові обов'язкові платежі до бюджету (платежі, що є складовими податкової системи);

  • обов'язкові платежі до позабюджетних цільових публіч­них фондів;

  • платежі, які ґрунтуються на договорі;

  • добровільні надходження;

  • доходи бюджетних установ, зараховані до спеціального фонду кошторису та спеціального фонду бюджету.

Залежно від джерела й форми отримання публічні доходи поділяють на:

  • доходи від використання державного і комунального майна;

  • доходи, одержані від фізичних і юридичних осіб, почасти вилучені у вигляді податків, зборів, інших обов'язкових платежів;

  • доходи бюджетної установи, що надійшли з відповідного фонду бюджету (державного чи місцевого).

Залежно від порядку формування системи публічних до­ході» останні бувають:

  • централізовані — кошти, що утворюються в процесі роз­поділу валового продукту і надходять до державних та муніци­пальних публічних централізованих фондів, у тому числі цільо­вих позабюджетних;

  • децентралізовані — доходи, що залишаються у розпоря­дженні підприємств, установ, організацій, заснованих на держав­ній або комунальній формі власності при розподілі та перероз­поділі ВВП і формуються переважно за рахунок їх прибутку.

Обов'язкові платежі відіграють провідну роль у формуванні дохідної частини бюджетів будь-якого рівня. При цьому перелік обов'язкових платежів не вичерпується лише податками, збора­ми та іншими платежами податкового характеру. Значну їх час­тину становлять неподаткові надходження (штрафи; плата за послуги, надані органами державної влади та місцевого само­врядування; кошти, що надходять під використання державного і комунального майна тощо), які мають відмінні від податків правову природу й механізми регулювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]