Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
009775.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
624.13 Кб
Скачать
  1. Катерина 2

Під час правління Катерини II землі колишнього Кримського ханства увійшли до складу Російської імперії. Таким чином зникла ця безпосередня військова загроза. Зникла потреба в козацьких військах, Запорозькій Січі і Гетьманщині. 1764 року було скасованогетьманство, 1765-го розформовано козацькі полки на Слобожанщині, 1775-го ліквідовано Запорозьку Січ, 1782-го у Гетьманщині ліквідовано полкову та сотенну адміністрацію, запроваджено поділ на 3 намісництва. 1783 року розформовані козацькі полки наЛівобережжі і юридично запроваджено кріпацтво. Українські землі були повністю інтегровані до складу Російської імперії.

Після зникнення загрози з боку Запорозької Січі та Кримського ханства створилися умови і почався стрімкий розвиток господарства на півдні України. Були засновані нові або перейменовані такі міста як Одеса, Катеринослав, Сімферополь, Севастополь. Почали розвиватись заводи (мануфактури) і торгівля — за одночасного погіршення життя селян північніших українських і російських земель. Південь України швидко заселяли люди з різних куточків світу. Серед них — українці та росіяни (переселенці з закріпаченої частини Російської імперії), болгари, серби, греки (переселенці з Османської імперії), німці (переселенці з різних німецьких князівств, які перебували у стані занепаду), євреї(переселенці з земель Речі Посполитої).

1785 року, видавши «Жалувану грамоту дворянству», Катерина II законодавчо оформила права та привілеї російського дворянства, прирівняла до нього українську козацьку старшину, закріпивши за нею земельні володіння. Вона особисто віддавала накази про придушення антикріпосницьких виступів в Україні — Коліївщини (1768) та Турбаївськогоповстання (1789—93).

Правління Катерини II позначилося дальшою русифікацією України. 1783 року в Києво-Могилянській Академії запровадили російську мову викладання.

1786 — проведено секуляризацію церковних земель, що підірвало економічну незалежність православної церкви від держави, зокрема, в Україні. Церква перетворилася на частину імперського державного апарату.

Після включення до складу Російської імперії Правобережної України уряд Катерини II проводив тут політику, спрямовану на ліквідацію греко-католицької церкви, підпорядкованої Риму.

  1. Національне відродження ХІХ

Основна риса української історії ХІХ ст. – це національне відродження України, під яким розуміють:

-формування національної самосвідомості;

-зростання інтересу до української мови, історії, культури;

-активізація зв’язків між західними і східними українцями, їх об’єднання;

-розгортання українського визвольного руху.

Причинами піднесення національних процесів в Україні була політика російського та австрійського урядів:

Росія. У 1863 р. був прийнятий Валуєвський циркуляр. за яким заборонялось друкування і викладання українською мовою. У 1867 р. підписано Емський указ Олександра ІІ, який заборонив ввезення україномовної літератури, української п’єси та пісні, використання української мови в початкових школах і державних закладах. Назва «Україна» була заборонена.

Австро – Угорщина. Ця держава була конституційною монархією, тут існували певні політичні свободи, рівність громадян, парламент. Тому в Галичині і Буковині були крайові сейми і вибори до них. Українська мова і культура формально не заборонялись. Викладання українською мовою дозволялось тільки у початкових школах. Представників українства не було у виборних органах влади. І все ж у 19 ст. Західна Україна стала центром національного відродження.

На національно – визвольне відродження вплинуло формування інтелігенції в університетських містах: Львові, Харкові, Києві, Одесі. У Західній Україні відродженню сприяло уніатське духовенство.