Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

1. Відновлення могутності Київської держави за Володимира Мономаха.

Велике значення для історії Русі мало правління онука Ярослава Мудрого, сина Всеволода Ярославича і Марії-Анастасїі, дочки візантійського імператора Костянтина Мономаха — Володимира Мономаха (1053-1125) (прозваного так за родовим ім'ям матері; існує легенда, що Костянтин Мономах прислав йому символи царської влади — барми і корону, так звану шапку Мономаха). Усе його життя пройшло в безперервних війнах (він згадував 83 великі походи і багато менших).

У 1078-1094 pp. Володимир князював у Чернігові, потім - у Переяславі.

За його пропозицією у 1103 р. князі здійснили спільний похід проти половців. У битві біля острова Хортиця було вбито 20 половецьких ханів. Великі походи руських князів у 1107, 1109, 1111 pp. теж закінчилися перемогою.

Коли київський князь Святополк у квітні 1113 р. помер і київський простолюд почав грабувати двори лихварів, київське боярство запросило до Києва "на стіл отчий і дідній" Володимира Мономаха. Оскільки князь вагався, до Переяслава приїхало друге посольство, яке змалювало небезпеку, що загрожувала у випадку продовження народних хвилювань: могли постраждати двори удови-княгині та бояр, монастирі.

Володимир погодився. У Києві він скликав нараду за участю київських бояр і послів чернігівського князя. Було розроблено "Статут Володимира Мономаха", який став доповненням до "Руської Правди". Нові статті обмежили безконтрольну діяльність лихварів і землевласників.

Володимир Мономах під час київського правління (1113-1125) востаннє об'єднав під своєю владою більшу частину Русі — землі Київську, Переяславську, Смоленську, Волинську, Турово-Пінську, Мінську, Новгородську, Ростово-Суздальську. Було припинено князівські усобиці. Верховну владу київського князя визнавали навіть чернігівські та галицькі князі. Після смерті його сина Мстислава у 1132 р. Київська Русь остаточно розпалась.

Успіхи політики Володимира Мономаха позитивно вплинули на внутрішній розвиток Русі. Пожвавилися існуючі та виникли нові господарські зв'язки. Величними будовами прикрасилися міста. Під Києвом споруджено дерев'яний міст через Дніпро. Мономах написав видатний літературний твір "Повчання дітям".

2. Ліквідація російським самодержавством гетьманства та решток автономного устрою Гетьманщини

Із другої половини XVIII ст. посилився наступ російського самодержавствана автономні права Гетьманщини. Після смерті Данила Апостола виборинового гетьмана не відбулися. Російський уряд, обмежуючи державністьУкраїни, зобов'язав здійснювати владу в Лівобережній Гетьманщині Правління гетьманського уряду. Ця установа складалася з шести чоловік —трьох українців і трьох росіян, але вся повнота влади належаларосійському князеві Олексію Шаховському. Правління у своїй діяльності

мало керуватися «Рішительними пунктами» Данила Апостола, прийнятими в1728 р., за якими були значно обмежені і без того урізані права івольності України. Гетьман був позбавлений права провадити зовнішнюполітику, вищі військові посади затверджував імператор, він же вважався

«головним суддею» Генерального суду. Росіяни знову отримали можливістькупувати землі в Україні, хоч нібито і мали коритися місцевійадміністрації. За царським указом, Правління гетьманського уряду малодіяти до обрання нового гетьмана. Однак в указі не зазначалося, коли цеобрання мало відбутися. Князь Шаховський отримав таємну інструкціюпереконувати українців у тому, що всі їхні негаразди — від гетьманів, ітому з виборами поспішати не треба. Також за цією інструкцією

заохочувалися російсько–українські шлюби, що сприяло упокореннюкозацької старшини. Правління гетьманського уряду проіснувало до 1750 р.і його влада ознаменувалася утисками українського населення, втручаннямросіян у внутрішні українські справи, погіршенням економічного

становища.

Деяке полегшення для України наступає в часи правління дочки Петра ІЄлизавети Петрівни. Під час її перебування у Києві в 1744 р. Козацькастаршина звернулася до неї із проханням дозволити вибори гетьмана.Імператриця не заперечила, але й не дала дозволу одразу. Виборивідбулися через 6 років. Останнім гетьманом України було обрано КирилаРозумовського, який походив з родини рядового козака і отримав хорошуєвропейську освіту. Гетьманство було відновлено в 1750 р. Вибори пройшлиу Глухові і були зустріті українцями з патріотичним піднесенням. Вонивідродили надію на відродження автономії України.

Білет 15.