Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya_zhur-ki_ispit_Microsoft_Word_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

80. Функції обслуговування і розважання.

Ф. обслуговування – ЗМІ повинні допомагати своїй аудиторії та приносити користь. Із матеріалів, що поширюють газети, радіо та телебачення, споживачі повинні отримувати практичну допомогу, корисні поради для свого буденного життя. Все, про що ми дізнаємось із ЗМІ – прогнози погоди, затори, забруднення довкілля, курси валют, де коли і які відбудуться заходи – все це полегшує наше життя. Як в газетах і журналах, так і на тб і на радіо існують спеціальні служби порад, котрі допомагають своїм читачам, слухачам,глядачам вирішувати власні юридичні,освітні, сексуальні проблеми, радять, як зберегти здоровя і навіть знайти робоче місце – все це має велике значення для багатьох людей. ЗМі часто сприймаються з більшою довірою, ніж партії або церква. Саме тому дуже важливо, щоб ЗМІ виконувало цю функцію.

Ф.розважання – багато людей чекають від ЗМІ передусім задоволення потреб у розвагах, відпочинку та розрядці. Вони бажають за допомогою ЗМІ хоч на мить відійти від буденності. Цю функцію перш за все виконують такі ЗМІ, як книга, ілюстрований журнал, бульварна газета, художній фільм, радіо та тб.Існують дві концепції реалізування цієї функції. Одна виходить з ого, що ЗМІ надають перевагу кожній темі, яка має розважальну цінність. – це шлях бульварних газет та приватних телестанцій. Інша концепція має на меті репрезентувати якомога більше матеріалів на політичну, економічну та культурну тематику, подаючи їх як розважальну інформацію. Саме звідси пішло поняття інфотеймент.

81. Функція критики та контролю.

Ф. критики та контролю. Є такі автори, котрі не визнають цю функцію ЗМІ тому що тільки народ, кажуть вони, нація, а не працівники ЗМІ можуть і повинні критикувати тих, хто стоїть при владі. Але ж для цього є функція артикуляції. Ця думка діаметрально протилежна американським відносинам суспільства зі ЗМІ, і навіть німецькі та швейцарські суди добре ставляться до функції критики і контролю. Згідно з цим, ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю. Вони повинні наглядати за роботою усіх, хто має владу, через виробництво гласності з передачею інформації. Через це ЗМІ не стають офіційною четвертою владою, тому що державні гілки влади легітимізуються під час виборів, чого немає у випадку зі ЗМІ. Але ж вони все-таки є владою, силою, і ця влада дає їм можливість стежити за діями урядовців у політиці та в економіці.

82. Характеристика критеріїв цінності інформації.

Новизна. Повідомлення вже відоме споживачеві, не принесе йому корист. Навряд чи, скажімо, один і той же звіт пресової агенції читач почне вивчати у різних газетах.

Достовірність. Вона розуміється як точність (ступінь наближення до реального «прототипу» повідомлення) і як повнот (розкриття змісту і значення того, що відбувається).

Доступність. Радіопередача незнайомою мовою не принесе ніякої користі, яу і балетний спектакль для незрячих.

Своєчасність. Запізніле штормове попередження явно не допоможе тонучому кораблеві. З іншого боку, надмірна деталізація плану роботи на тривалу перспективу заважає застосувати його у несподіваних ситуаціях, які можуть виниктнути.

Відповідність запитам спожиача. Крім того, що аудиторія не потребує даної інформації, вона часом і не настроєна на сприйняття нових фактів. Як приклад, великі мислителі і художники минулого, ніби випередивши у своїй творчості час, не знаходили прижиттєвого визнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]