Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya_zhur-ki_ispit_Microsoft_Word_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

47. Поняття інформації.

Стаття 1 Закону Укр. Про інф. Визначення термінів: інформація - будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді;

За київською школою інформації, вона буває масова, спеціалізована і якісна (таємна, для держ.служ., не для широкого використання).

Зі статті Іванова: Деякі дослідники вважають, що "інформація – це всі значеннєві елементи газети, радіопрограми, телепередачі (текстові, зображальні, графічні, звукові тощо), котрі, будучи передані в аудиторію, здійснюють на неї вплив, формують її орієнтації, погляди, ідеали тощо" Але це вузьке визначення терміна. У науці про журналістику взагалі немає чіткого, загальноприйнятого визначення інф. Під цим терміном розуміється й інформація про події без коментарю, й фактологічна інформація, і взагалі весь зміст журналістських матеріалів. Відповідно до цього її ділять на три рівні: подієво-фактологічна, коментуюча та інтерпретуюча, фундаментально-теоретична.

З Москаленка: Спочатку інформацію сприймали як повідомлення, що передається людьми. Із середини ХХ століття вона описується як загальнонаукове поняття, що включає в себе обмін відомостями між людьми, людиною і автоматом, автоматом і автоматом, обмін сигналами у тваринному світі.

Є статистичний і смисловий підходи до аналізу інформації. У першому важливо, скільки знаків, сигналів. Змістова ж складає основу спілкування між людьми: обмін ідеями, досвідом, емоціями, результатами інтелектуальної діяльності. Тобто ми підходимо до поняття соц..інформації, адже жодна людина не може набути необхідних знань про світ, покладаючись лише на власний досвід. А соц..інформація – це інф., яка виникає у процесі пізнання світу людьми.

48. Порядок доступу журналістів до публічної інформації.

Нагадаємо, що Закон "Про доступ до публічної інформації" ухвалений Верховною Радою 13 січня 2011 року.

9 травня набуває чинності закон "Про доступ до публічної інформації".

Стаття 4. Принципи забезпечення доступу до публічної інформації

1) прозорості та відкритості діяльності суб'єктів владних повноважень;

2) вільного отримання та поширення інформації, крім обмежень, встановлених законом;

3) рівноправності, незалежно від ознак раси, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

Стаття 20. Строк розгляду запитів на інформацію

Відповідним законом Верховна Рада встановила строки розгляду запитів на інформацію. На відповідь визначено строк не більше п’яти робочих днів. Коли ж цей запит стосується інформації щодо захисту життя чи свободи особи, стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статися і загрожують безпеці громадян, то відповідь повинні надати не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. При цьому, клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим.

Законом також передбачено, що не може бути обмеженою доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіннями, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Не можуть належати до інформації з обмеженим доступом декларації про доходи осіб та членів їхніх сімей, які претендують на зайняття чи займають виборну посаду в органах влади; обіймають посаду дерслужбовця, службовця органу місцевого самоврядування першої або другої категорії.

При цьому запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним і подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]