Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoriya_zhur-ki_ispit_Microsoft_Word_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

75. Сучасні теорії свободи преси журналістської діяльності.

Умовні ці теорії можна згрупувати таким чином:-преса зображується як «четверта влада» в системі управління державою після законодавчої, виконавчої і судової. При цьому підкреслюється право будь-якого громадянина використовувати пресу, яка контролюється довільним процесом установлення правди на «вільному ринку ідей».

-у теорії «соціальної відповідальності преси» підкреслюється, що кожен може висловити свою думку у газеті, по телебаченню або по радіо. Соціальна відповідальність преси є відповідальною насамперед перед громадською думкою.

-журналістика розглядається як засіб 2соціальної інтеграції»

-концепція вільного потоку інформації (поширення правдивої інформації) як одна з найважливіших умов, що забезпечують створення клімату довір*я у відносинах між державами.

76. Форми власності у сфері журналістської діяльності.

Серед наявних найбільш популярні наступні критерії: - за формою власності (державні, приватні, корпоративні ...) Історія знає, принаймні, три основні регулюючі форми.

Перша форма – це державна монополія на власність і управління ЗМІ. Державні органи прямо контролюють цілу систему ЗМІ. Без дозволу і згоди держави не можна сказати жодного слова для загалу.

Друга форма – громадська монополія. У цьому випадку ЗМІ (найчастіше електронні засоби мовлення) є у громадській власності, а не у приватній; однак керівники мають значну автономію і прямо не підпорядковуються ні виконавчій, ні законодавчій владі.

Третя – приватні ЗМІ, що переважно тою чи іншою мірою супроводжуються державним регулюванням; рівень регулювання різний у різних державах і на різних стадіях розвитку.

Ці форми все більше частково співпадають і проявляються у різних комбінаціях. Хоч деколи існувала (й продовжує існувати) суто державна монополія, громадські монополії у чистому виді зустрічаються все рідше, відбувається зростання кількості змішаних систем, у яких приватні мовці сусідять з громадськими.

77. Функції артикуляції , соціалізації критики та контролю.

Функція артикуляції – ЗМІ повинні не тільки передавати те, що сказали «сильні цього світу», вони повинні бути «відображувачем думки безсловесних мас» (Франц Ронненберг нім. наук овець у гал. ЗМІ). Вони також повинні надавати людям можливість висловлювати власну думку, виражати повно гласно їх потреби, протести, радощі та турботи.

Функція соціалізації – передача культурних здобутків, освітня функція ЗМІ. ЗМІ повинно виконувати це завдання , не тільки передаючи ін-фу про те, що сталося, а так , щоб пояснити , зіставити, поглибити події року, тижня, висвітлити їх причини та показати важливі зв*язки між ними.

Функція критики та контролю – Критика ЗМ1 характеризується необмеженістю свого об'єкта. Їх контрольна функція засновується на авторитеті громадської думки. ЗМ1 не можуть застосовувати санкцій до правопорушників, але вони дають юридичну та моральну оцінку подій і осіб. У демократичному суспільстві у здійсненні контрольних функцій ЗМ1 опираються як на громадську думку, так і на закон;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]