Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVID_NA_PITANNYa_TRUDOVE_PRAVO.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
369.66 Кб
Скачать

50. Право працівника на оплату праці та його захист.

Конституція України закріпила право кожного на заробітну плату, не нижче рівня, установленого законом, право на своєчас­не одержання заробітної плати. Ці питання також урегульовані КЗпП, Законом України "Про оплату праці", а також керівною постановою Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 р. "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці". У постанові підкреслено, що судовий захист є важливою гарантією конституційного права громадянина заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку віль­но погоджується.

Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Розмір заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімальний розмір заробітної плати лише у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших причин, передбачених чинним законодавством, які мали місце з вини працівника.

Забороняється дискримінація в оплаті праці, зниження її роз­міру залежно від походження, соціального, майнового стану, полі­тичних, релігійних переконань, членства у профспілці, місця проживання та інших причин, встановлених у законі.

Суб'єкти організації оплати праці не мають права в односто­ронньому порядку погіршувати становище працівника в оплаті праці порівняно з умовами, передбаченими законодавством, уго­дами, колективними договорами.

Забороняється будь-яким способом обмежувати права праців­ника вільно розпоряджатися своєю зарплатою. Тому не допус­каються випадки отримання зарплати, належної працівнику, членами його сім'ї, іншими особами без спеціально оформленої довіреності.

Закон забороняє відрахування із зарплати, метою яких є пря­ма чи непряма сплата власнику чи будь-якому посередникові за одержання або збереження місця роботи.

Відрахування із зарплати можуть провадитися тільки у ви­падках, передбачених законом. Зокрема, згідно зі ст. 127 КЗпП за наказом (розпорядженням) власника можуть бути проведені відрахування:

  1. для повернення авансу, виданого в рахунок зарплати або для службового відрядження;

  2. для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок;

  3. для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості;

  4. на господарські потреби.

В усіх вказаних випадках відрахування можуть провадитись, якщо працівник не оспорює підставу і розмір відрахування. Іншими словами, необхідно отримати згоду працівника на таке відрахування. Якщо згоду отримано, наказ видається не пізніше ніж за один місяць від дня закінчення терміну, встановленого для повернення авансу або від дня виплати неправильно обчис­леної суми.

51. Нормативно-правове регулювання дисципліни праці.

  1. Правила внутрішнього трудового розпорядку.

Порядок поведінки, взаємодії між працівниками на конкретному підприємстві, в установі, організації у процесі здійснення трудо­вої діяльності називається внутрішнім трудовим розпорядком.

Всі нормативно-правові акти, що регулюють внутрішній тру­довий розпорядок, поділяються на дві групи:

  • норми загального значення (КЗпП України, Типові правила внутрішнього трудо­вого розпорядку та ін.);

  • норми спеціального призначення, які враховують специфіку окремих галузей господарства, а також особливості праці певних категорій працівників (галузеві пра­вила внутрішнього трудового розпорядку; статути про дисциплі­ну; положення про дисципліну окремих категорій працівників та ін.)-

Пра­вила внутрішнього трудового розпорядку поділяються на три види: типові, галузеві й локальні.

Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ, організацій . Це нормативний акт загальної дії, в якому сформульовані положення, що визначають трудовий розпорядок на підприємстві.

Галузеві правила внутрішнього трудового розпорядку затвер­джуються міністерствами і відомствами за погодженням з відпо­відними профспілковими органами. У цих актах враховується специфіка галузі щодо режиму праці й відпочинку, обов'язків працівників.

Внутрішній трудовий розпорядок на конкретному підприємстві, в установі, організації визначається правилами внутрішнього тру­дового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і проф­спілкового комітету. В цих правилах конкретизуються обов'яз­ки власника, адміністрації, працівників даного підприємства, пра­вила прийому на роботу на даному підприємстві, з урахуванням специфіки підприємства, встановлюється режим робочого часу і часу відпочинку, види заохочень за успіхи в роботі, порядок їх застосування, порядок застосування дисциплінарних стягнень. У деяких галузях народного господарства для окремих кате­горій працівників діють статути і положення про дисципліну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]