Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

32 Надходження. Банк з рейтинговою оцінкою надходжень "1" має такі характеристики:

— доходи банку є достатніми для виконання вимог щодо створення резервів під активні операції і забезпечення покриття витрат, для зростання регулятивного капіталу та виплати дивідендів акціонерам у достатньому розмірі;— ефективні бюджетне та фінансове планування, контроль доходів та витрат за цими планами;— наявні позитивні тенденції основних компонентів доходів та витрат;— мінімальна залежність від непередбачених та нетрадиційних джерел доходів.

Банк з рейтинговою оцінкою надходжень "2 має достатні доходи для виконання вимог щодо створення резервів під активні операції, забезпечення зростання рівня регулятивного капіталу та виплати дивідендів. Але такий банк має недоліки, пов'язані з одним або кількома факторами, наведеними вище: спостерігається низка негативних тенденцій, пов'язаних зі збільшенням частки непередбачених джерел доходів, для зростання прибутку, нестабільним рівнем доходів або керівництву потрібно покращити процес бюджетного та фінансового планування.

У діяльності банку з рейтинговою оцінкою надходжень "3" є суттєві недоліки, пов'язані з одним або кількома факторами, визначеними вище. Через дії або бездіяльність керівництва банку стан надходжень має тенденції до погіршення, наприклад, основним джерелом доходів такого банку можуть бути не процентні, а комісійні доходи; відсоткові ставки і комісійні винагороди за активними операціями встановлюються на рівні, нижчому від собівартості банківських послуг у цьому банку. Якщо ситуацію не змінити, то рівень регулятивного капіталу банку стане нижчим за нормативні значення, тому потрібні дії служби банківського нагляду, що спрямовуватимуться на те, щоб керівництво банку вжило необхідних заходів щодо покращання стану надходжень.

Банк з рейтинговою оцінкою надходжень "4" має дуже великі проблеми з надходженнями. Банк може мати прибуток, однак недостатній для підтримки на потрібному рівні резервів під активні операції та забезпечення зростання рівня регулятивного капіталу відповідно до нормативних вимог, також значна частка витрат може бути, наприклад, за обслуговування субординованого боргу. Без негайних виправних заходів витрати (збитки) банку можуть зрости настільки, що це загрожуватиме його платоспроможності.

Банк з рейтинговою оцінкою надходжень "5" має збитки, що становлять пряму загрозу його платоспроможності, за значного недоформування резервів під активні операції відсутні реальні джерела їх збільшення, фактичний обсяг доходів у такого банку не здатен покривати небанківські операційні витрати (на утримання персоналу, основних засобів та нематеріальних активів тощо). Потрібні негайні та рішучі дії служби банківського нагляду.

33 Банк з рейтинговою оцінкою ліквідності "1" має такі характеристики:

— керівництво добре розуміє баланс банку, знає клієнтуру та економічну ситуацію;

— обсяг ліквідних активів достатній для задоволення щоденного попиту на кредити та непередбачені зміни в ньому, а також для виконання зобов'язань банку в разі як очікуваних, так і непередбачених змін в обсязі депозитів (вкладів);

— мінімальне залучення міжбанківських кредитів для забезпечення потреб у ліквідності;

— запроваджений обґрунтований та детальний процес планування, контролю і моніторингу ліквідності…

Банк з рейтинговою оцінкою ліквідності "2" має характеристики, подібні до характеристик банку з рейтинговою оцінкою "1", але такий банк має окремі недоліки, пов'язані з одним чи кількома факторами, визначеними вище. Однак ці недоліки можуть бути усунені за досить короткий період без посилення контролю служби банківського нагляду. Вони полягають у такому:

— банк задовольняє потреби в ліквідності, але працівникам банку чи керівництву бракує досвіду, або процес планування та контролю ліквідності недостатньо ефективний;— банк мав тимчасові проблеми з ліквідністю і працівники банку або керівництво виправили цю ситуацію, однак не вжили необхідних заходів для запобігання повторенню таких проблем.

Банк з рейтинговою оцінкою ліквідності "3" має суттєві недоліки, пов'язані з одним або кількома факторами, зазначеними вище. Підхід керівництва банку з рейтинговою оцінкою ліквідності "З" до управління ліквідністю спрощений і це приводить до того, що в банку часто виникають проблеми з ліквідністю, а також простежується регулярна залежність від міжбанківських кредитів, крім того, в банку обмежені можливості щодо активних операцій — швидкого їх продажу, а щодо пасивних операцій — швидкого залучення нових джерел фінансування. Керівництво банку повинно негайно звернути належну увагу на негативні тенденції та вжити заходів щодо виправлення недоліків для того, щоб банк не втратив здатності виконувати поточні зобов'язання.

Банк з рейтинговою оцінкою ліквідності "4" має значні проблеми з ліквідністю, що вимагає негайних та рішучих дій служби банківського нагляду. Керівництву банку потрібно вжити заходів щодо зміцнення стану ліквідності для забезпечення виконання грошових, короткострокових зобов'язань, збалансованості строків і сум активів та зобов'язань банку. Також воно має розпочати планування ліквідності з метою вирішення проблем, пов'язаних з короткостроковими та непередбаченими потребами в ліквідності.

Банк з рейтинговою оцінкою ліквідності "5" має проблеми, пов'язані з факторами, визначеними вище, потребує фінансової допомоги із зовнішніх джерел (шляхом додаткових внесків акціонерів або залучення нових акціонерів з метою формування дешевої ресурсної бази) для задоволення потреб у ліквідності. Така негайна фінансова допомога потрібна з метою запобігання банкрутству банку через нездатність задовольнити вимоги кредиторів і вкладників.