Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

31 Менеджмент. Банк із рейтинговою оцінкою менеджменту "1" має такі характеристики:

— керівництво банку досвідчене і компетентне;— усі основні показники фінансової діяльності банку відповідають нормативним вимогам або перевищують їх;— повне розуміння керівництвом банку ризиків, пов'язаних з діяльністю банку;— розуміння керівництвом банку економічного середовища та відповідне реагування на зміни в ньому;— наявність належного внутрішнього аудиту та належне здійснення ним функцій;— виважений підхід до планування, розроблення внутрішніх положень, процедур та засобів контролю, а також активний контроль за їх виконанням; — відповідальне ставлення правління (ради директорів) та спостережної ради банку до зауважень і рекомендацій Національного банку.

Банк з рейтинговою оцінкою менеджменту "2" має такі самі характеристики, що і банк з рейтинговою оцінкою менеджменту "1", однак є деякі недоліки, що можуть бути виправлені досить легко без втручання служби банківського нагляду. Якщо вирішується питання вибору рейтингової оцінки менеджменту між "1м та "2", то потрібно обов'язково враховувати фінансовий стан банку та інші фактори, що свідчать про дотримання банком вимог банківського законодавства.

Банк з рейтинговою оцінкою менеджменту "З" має суттєві недоліки, пов'язані з кількома факторами, наведеними вище. Потрібні дії служби банківського нагляду для того, щоб керівництво банку вжило заходів для усунення недоліків. Рейтингова оцінка менеджменту "З" може свідчити про: негативну практику кредитування інсайдерів на більш сприятливих умовах; проведення операцій з порушенням вимог банківського законодавства України, нормативно-правових актів Національного банку, внутрішньобанківських положень, незадовільне управління ризиками та планування діяльності банку, неналежне виконання банком правил проведення внутрішнього фінансового моніторингу та програм його здійснення, а також неадекватне реагування на негативні тенденції в економіці, незадовільні фінансові результати діяльності та невиконання вимог служби банківського нагляду.

Банк з рейтинговою оцінкою менеджменту "4" має значні недоліки, пов'язані з більшістю факторів, зазначених вище. Потрібні рішучі дії служби банківського нагляду.Рейтингова оцінка менеджменту "4" встановлюється в разі виявлення значних зловживань у практиці кредитування інсайдерів, інвестиційній діяльності, недотримання облікової та процентної політики, ігнорування вимог Національного банку, у тому числі з питань запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, якщо дії або бездіяльність керівництва завдали такої шкоди фінансовому стану банку, що він опинився під загрозою неплатоспроможності, або привели до звинувачення банку в сприянні легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Банк з рейтинговою оцінкою менеджменту "5" має абсолютно неефективне та некомпетентне керівництво, і більшість із характеристик, наведених вище, та фінансові результати діяльності банку є незадовільними. Банк з такою рейтинговою оцінкою менеджменту потребує негайних та рішучих заходів з боку служби банківського нагляду. Національний банк має розглянути питання щодо повного (часткового) негайного відсторонення службових осіб банку від обійманих посад, або щодо призначення тимчасової адміністрації, чи вжиття інших заходів впливу.