Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

27. Оцінка системи управління ризикам банківської діяльності

Ефективне управління ризиками банківської діяльності передбачає наявність у банку відповідних положень, процесів, кваліфікованого персоналу і систем контролю. Згідно з "Методичними рекомендаціями щодо організації та функціонування систем ризик-менеджменту в банках України" банкам України рекомендується управляти такими категоріями ризиків: кредитний ризик; ризик ліквідності;

Система управління кредитним ризиком банку має включати:

— політику та положення про управління кредитним ризиком, що мають бути розглянуті та затверджені відповідно до принципів корпоративного управління.

— положення про кредитування, які враховують як балансові, так і позабалансові операції банку, а саме:— належну інформаційну базу, яка дає можливість керівництву приймати обгрунтовані рішення про надання кредитів і оцінювати ризик на постійній основі

Система управління ризиком ліквідності включає:— політику і положення з управління ліквідністю і активами/ зобов'язаннями, у тому числі положення щодо джерел ліквідності, які мають підтримуватися банком. — адекватні та ефективні процедури і засоби контролю за управлінням ризиком ліквідності, які підлягають перегляду на регулярній основі з метою забезпечення їх актуальності;— процес визначення потреб у поточній і майбутній ліквідності та фінансуванні, потрібних банку для проведення операційСистема управління ризиком зміни процентної ставки в банку має включати:— політики і положення щодо ризику зміни процентної ставки, у тому числі процедур ціноутворення для активів і зобов'язань як балансових, так і позабалансових. — адекватні та ефективні процедури і засоби контролю за управлінням ризиком зміни процентної ставки, які підлягають перегляду на регулярній основі з метою забезпечення їх актуальності;— адекватні інформаційні системи, потрібні для зберігання та оброблення даних за попередні періоди;

Система управління ринковим ризиком має включати:— політики і положення щодо управління ринковим ризиком, які розглядаються та затверджуються відповідно до обраної банком форми корпоративного управління;— положення щодо видів фінансових інструментів та інших інвестицій як балансових, так і позабалансових, щодо яких банк готовий проводити торгові операції або приймати позиції Система управління валютним ризиком банку має включати:— політику та положення щодо управління валютним ризиком, які мають розглядатися та затверджуватися відповідно до обраної банком форми корпоративного управління. Ці політика та положення повинні періодично переглядатися;— механізм управління валютною позицією банку відповідно до затверджених політик та положень з валютних операцій та управління валютним ризиком;— форми звітності для спостережної ради, правління або профільних колегіальних органів банку щодо валютної позиції у розрізі валют на індивідуальній та сукупній основі. Система контролю операційно-технологічного ризику банку має містити:

— політику і положення щодо контролю за операційно-технологічним ризиком з метою його мінімізації, які мають бути розглянуті та затверджені відповідно до обраної банком форми корпоративного управління. — процедури і засоби контролю за операційно-технологічним ризиком, що притаманні операціям банку, зокрема: процедури та засоби контролю за дотриманням облікової політики банку та вимог нормативно-правових актів Система управління ризиком репутації банку має включати:— політику і положення щодо управління ризиком репутації, які мають бути розглянуті та затверджені відповідно до обраної банком форми корпоративного управління.;— інформаційну систему управління (форми звітності, схему документообігу тощо) для спостережної ради, правління або профільних колегіальних органів банку щодо моніторингу уразливості всіх видів діяльності банку до ризику репутації;— процес контролю за репутацією клієнтів банку для уникнення контактів із клієнтами з незадовільною репутацією, що можуть негативно вплинути на репутацію самого банку. Система управління юридичним ризиком банку має включати:— політику і положення щодо контролю за юридичним ризиком, які мають бути розглянуті та затверджені відповідно до обраної банком форми корпоративного управління. Ці політика і положення повинні періодично переглядатися;— систему визначення й оцінки дотримання банком вимог усіх законів України, нормативно-правових актів Національного банку та інших державних органів;— методику оцінки легітимності та прийнятності відносин із клієнтами та контрагентами, у тому числі процедури оцінки легітимності контрактів і угод.

28.

Нагляд за діяльністю банків, що ґрунтується на оцінках ризиків діяльності банків за рейтинговою системою CAMELS, полягає у визначенні загального стану банку на підставі єдиних критеріїв, які охоплюють діяльність банку за всіма напрямами. Рейтингова система CAMELS дає можливість Національному банку України оцінювати загальний стан та стабільність банківської системи. Така оцінка ризиків дає змогу отримати інформацію для визначення пріоритетів у діяльності банківського нагляду та необхідних матеріальних і людських ресурсів для здійснення належного контролю за банківською системою. Основою рейтингової системи CAMELS є оцінка ризиків та визначення рейтингових оцінок за основними компонентами. Комплексна рейтингова оцінка за рентинговою системою CAMELS визначається для кожного банку відповідно до рейтингових оцінок за кожним із компонентів (рис. 4.7).

За рейтинговою системою передбачається визначити кожному банку цифровий рейтинг за всіма шістьома компонентами, а комплексна рейтингова оцінка визначається на підставі рейтингових оцінок за кожним із цих компонентів. Кожен компонент рейтингової системи оцінюється за п'ятибальною шкалою, де оцінка "1" є найвищою, а оцінка "5" — найнижчою, комплексна рейтингова оцінка також визначається за п'ятибальною шкалою (табл. 4.4).

Таблиця 4.4. Визначення комплексної рейтингової оцінки банку

Комплексна рейтингова оцінка банку

1

2

3

4

5

Фінансовий стан банку

Банки є надійними, стабільними і мають кваліфіковане керівництво

Банки мають суттєві недоліки, що можуть призвести до значних проблем

Банки мають серйозні проблеми, загальна платоспроможність під загрозою

Контроль

з боку служби

банківського

нагляду

Служба банківського нагляду має надати чіткі вказівки щодо подолання проблем

Банки потребують ретельного нагляду і спеціальних оздоровчих заходів

Застосування

заходів

впливу

До банків застосовуються відповідні заходи впливу згідно з вимогами нормативно-правових актів Національного банку

До банків застосовуються відповідні заходи впливу згідно з вимогами нормативно-правових актів Національного банку

Банки, що отримали комплексну рейтингову оцінку " 1" або "2", є надійними за всіма показниками, здатними протистояти більшості економічних спадів (крім надзвичайних), вважаються стабільними і такими, що мають кваліфіковане керівництво.

Банки, що отримали комплексну рейтингову оцінку "3", мають суттєві недоліки, і якщо вони не будуть виправлені за обґрунтовано визначений для цього час, то зумовлять значні проблеми, пов'язані з платоспроможністю та ліквідністю. У такій ситуації служба банківського нагляду має надати чіткі вказівки керівництву банку щодо подолання наявних проблем.

Банки, які отримали комплексну рейтингову оцінку "4" або "5", мають серйозні проблеми, що вимагають ретельного нагляду і спеціальних оздоровчих заходів.