Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПХ ОРИГИНАЛ.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
585.22 Кб
Скачать

2.Як класифікують птицю і дичину.

М'ясо птиці класифікують за видом, віком, способом обробки, термічним станом, вгодованістю, якістю обробки.

За видом м'ясо птиці поділяють на куряче, качаче, гусяче, індиче.

За віком птицю поділяють на молоду і дорослу.

За способом обробки тушки птиці бувають напівпотрошені — з видаленим ки­шечником; потрошені — без внутрішніх органів ,голови, шиї і ніг; потрошені з комплектом потрухів і з шиєю — потрошені тушки, в порожнину яких укладений комплект потрухів.

За термічним станом тушки птиці бувають остиглі , охолоджені і заморожені .

За вгодованістю і якістю обробки тушки птиці поділяють на І і II категорії. Тушки птиці І категорії мають добре розвинені м'язи. У тушок II категорії м'язи розвинені задовільно.

Тушки птиці усіх видів, які не відповідають вимогам II категорії, належать до худої.

Якість м'яса птиці оцінюють за зовнішнім виглядом тушок, вгодованістю, кольором м'яса, його консистенцією, станом жиру, запахом, якістю бульйону. За цими ознаками тушки птиці поділяють на свіжі, сумнівної свіжості і несвіжі.

Дичину поділяють на лісову (глухарі, рябчики, фазани);гірську (куріпки гірські, індики гірські); степову (, перепілки);водоплавну (гуси, качки) і болотяну (кулики).

Дичина надходить з пір'ям замороженою. За розміром її поділяють на велику і дрібну; за якістюна І і II сорти. Тушки І сорту мають чисте міцне оперення, повні очі; II сорту — злегка забруднене оперення і невеликі пошкодження.

Не допускається дичина дуже розстріляна, сухувата, малої ваги, запліснявіла, з кислим і гнилим запахом.

3.У якій послідовності обробляють птицю, дичину.

Кулінарна обробка сільськогосподарської птиці складається з таких послідовних операцій: розморожування; патрання, обсмалювання; відрубування голови, шийки, ніжок, крилець; потрошіння, промивання і заправляння або приготування напівфабрикатів.

Розморожування. Птицю розморожують на повітрі. Для цього з тушки розправляють і викладають на столи.

Обсмалювання. Волосинки, залишки пір'я і пух на поверхні тушки обсмалюють. Перед обсмалюванням тушки обсушують потоком теплого повітря або чистою тканиною, потім натирають висівками або борошном), щоб волосинки набрали вертикального положення і легше було їх обсмалювати. Птицю обсмалюють полум'ям, яке не димить, обережно, щоб не пошкодити шкіру і не розтопити підшкірний жир

Відрубування голови, шийки, ніжок, крилець. У напівпотрошеної птиці відрубують голову , потім знімають шкіру з шиї і відрубують шию по останньому шийному хребцю .

Кінці крил у птиці відрубують від ліктьового суг­лоба, а ніжки — від п'ясткового суглоба .У птиці, яка надійшла потрошеною, відрізують 2/3 частини шкіри шиї, крила від ліктьового суглоба.

Для розрізування черевця ножем роблять поздовжній надріз у черевній порожнині від кінця грудної кістки до анального отвору. Через отвір видаляють шлунок, печінку, сальник, легені, нирки

Промивання. Випотрошену птицю промивають холодною водою. При цьому видаляють забруднені місця, згустки крові, залишки нутрощів. Промиту птицю для обсушування викладають на лотки, які мають сітчасті вставки, розрізом донизу, щоб стекла вода.

Дичину обробляють у такій послідовності: розморожують, обскубують, обсмалюють, видаляють крильця, шийку, лапки, потрошать і промивають.

Розморожують дичину так само, як і птицю.

Перед обскубуванням дичину обшпарюють окропом . Обскубування починають з шийки.

Велику дичину обробляють так само, як і сільськогосподарську птицю (невипотрошену).Дрібну дичину не обсмалюють, знімають шкіру з голови і шийки, видаляють очі і потрошать крізь розріз спинки), виймають шлунок, серце, легені, воло і стравохід.